בעקבות הרעיון שהעלה הנשיא טראמפ לפיו ירדן ומצרים יקלטו זמנית כמיליון פלסטינים מעזה, "מעריב" שוחח עם ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באונ' רייכמן, על המשמעויות של ההצעה והאם יש לה סיכוי ממשי.

לטענת ד"ר הר-צבי, "הרעיון שהעלה טראמפ משקף ככל הנראה את ההבנה שלו, כי בתנאים הנוכחיים, שיקום רצועת עזה זו למעשה משימה כמעט בלתי אפשרית, בוודאי כל עוד חמאס נותר הכוח השולט והחזק בשטח. לכך יש להוסיף את העובדה שעפ"י הערכות שונות, שיקום עזה עלול להימשך יותר מעשור ולהעלות עשרות מיליארדי דולרים. על כן, טראמפ מנסה לחפש פתרונות מחוץ לקופסה, אך נראה שלעת עתה אין באמת סיכוי להתממשותם. 

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

כזכור, בתחילת המלחמה הועלו רעיונות דומים על ידי גורמי ממשלה בישראל, שהובילו למתיחות ביחסים הבילטרליים עם מצרים וירדן, שטענו כי מדובר בקו אדום עבורן, העלול אף לפגוע בהסכם השלום".

הר-צבי הסביר כי "מצרים וירדן רואות באפשרות להעברת עזתים לשטחן איום מוחשי על הביטחון הלאומי ועל היציבות הפנימית, ולא בכדי הן כבר הביעו את התנגדותן להצעה.

עבור ירדן מדובר בחשש ממשי מהאפשרות לתחילת התממשות רעיון 'המולדת החלופית' ('אל-וטן אל-בדיל'), העלול לערער את המאזן הדמוגרפי העדין בממלכה. גם כך, עפ"י הערכות שונות, יותר מ-50% מתושבי הממלכה, המונה כ-11 מיליון, הינם ממוצא פלסטיני ופליטים שהגיעו מעיראק ומסוריה.

יתרה מכך, יש בכך כדי להשליך לשלילה על המצב הכלכלי והחברתי בממלכה, ולמעשה להציב איום על עתיד השושלת ההאשמית. לא בכדי, שר החוץ הירדני, א-ספדי, הזדרז להצהיר כי הפתרון לסוגיה הפלסטינית הוא פתרון פלסטיני, כאשר ירדן היא לירדנים ופלסטין היא לפלסטינים.

יתכן, כי ירדן ומצרים אף חוששות כי הסכמה, ולו חלקית, להצעה של טראמפ, עלולה לצייר אותן בעולם הערבי והמוסלמי כמי שמשתפות פעולה בתוכניות של ישראל לגירוש פלסטינים, ולמעשה פוגעות באינטרס הלאומי הפלסטיני". הר-צבי הוסיף, כי להערכתו "מדובר בבלון ניסוי שטראמפ הפריח באוויר כדי לראות להיכן נושבת הרוח.

עם זאת, בניגוד להתנהלותו הכוחנית של טראמפ מול קולומביה שסירבה לקלוט מהגרים לא חוקיים ובתגובה טראמפ הטיל עליה מכסים גבוהים, לא סביר שטראמפ יאיים בצעדי ענישה כנגד ירדן ומצרים באם לא יסכימו לקלוט עזתים, בשל חשיבותן האסטרטגית לאינטרסים האמריקנים הכוללים במזה"ת".

לדברי הר-צבי, "ניכר שטראמפ נחוש למצוא פתרון כזה או אחר לתושבי עזה, גם מחוץ לאזור המזרח התיכון, שיאפשר לקדם את תהליכי השיקום הארוכים של הרצועה.

כבר עתה נשמעים רעיונות אחרים להעברת עזתים לאינדונזיה או אלבניה, ובהחלט סביר שבימים הקרובים יעלו שמות של מדינות נוספות, העשויות, בראיית טראמפ, להוות אופציה אפשרית לקליטת העזתים. נראה כי טראמפ מאמין ביכולתו למצוא מדינה שתסכים לקלוט מאות אלפי פלסטינים בתמורה לתשלום ראוי".

לטענת הר-צבי, "ניצבת בפני ממשלת ישראל הזדמנות לגבש אסטרטגיה רחבה באשר לעתיד הרצועה, שתאפשר מציאת חלופה שלטונית לחמאס ותחילת שיקום הרצועה.

במציאות הנוכחית, נראה כי הפתרון האפשרי, שיוביל גם את מדינות ערב העשירות לתרום את סכומי הכסף האדירים הנדרשים לשיקום, הוא שילובה של הרשות הפלסטינית בתהליכי השיקום.

למרות מגרעותיה, זו עדיין נתפסת בעולם הערבי כבעלת הלגיטימציה להחליף את שלטון החמאס. הדבר אף עשוי לסייע בקידום תהליך הנורמליזציה ההיסטורי עם סעודיה, ובהעמקת הברית האזורית עם מדינות ערב, בהובלת ארה"ב, כנגד איראן".