השליח האמריקאי סטיב וויטקוף יגיע היום (רביעי) לאזור כאשר התחנה הראשונה היא ביקור בציר נצרים במרכז רצועת עזה. לאחר מכן יבקר וויטקוף בציר פילדלפי שעל גבול הרצועה ובמצרים. 

וויטקוף עושה רושם של אדם יסודי, נבון, הוא רוצה לראות בעיניים את הדברים כדי לקבל אחר כך את ההחלטות הנכונות. הוא יודע עם מי יש לו עסק כאן במזרח התיכון. בשבועיים האחרונים הוא נדרש יותר מפעם אחת לתפקד כסוג של גננת. לדאוג שחמאס ישלח את הרשימות של המשוחררים, לוודא שישראל נוצרת את האש, ללחוץ על חמאס להכניס לרשימת המשוחררים את ארבל יהוד, לטפל בפתיחת ציר נצרים ועוד ועוד. השבוע ביום ה-16 להפסקת האש אמורים להתחיל בדיונים לקידום השלב השני של העסקה. 

מבחינה צבאית ישראל גרמה נזק עצום לחמאס. ספק אם הוא יוכל בעשורים הקרובים לשקם את עצמו. מיליוני העזתים שחוזרים כעת לצפון הרצועה מוצאים עיי חורבות. עשרות אלפי בניינים ובתים הרוסים, שרופים, שבורים. אחדים עוד נשארו ממולכדים ממה שהותיר חמאס. התושבים מתיישבים על ההריסות, בונים אוהלים ומתפללים שהסיוע של מצרכי המזון והדלק לגנרטורים יגיע בזמן. 

מתיישבים מחדש. פליטים עזתים (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)
מתיישבים מחדש. פליטים עזתים (צילום: עבד רחים כתיב, פלאש 90)

מנגד כוחות שלוש האוגדות: 162 בצפון הרצועה, 99 במרכזה ואוגדת עזה בדרומה נמצאות כרגע במשימות הגנה, כלומר הלכה למעשה הלחימה בעזה הסתיימה. 

המנופים שיש לישראל סביב העסקה הבאה הם מגוונים: שליטה בסיוע 4,200 המשאיות שאמורות להיכנס בכל שבוע, השיקום הפיזי העתידי של הרצועה ושחרור מחבלים אסירים. 

סיוע הומניטרי לרצועה (צילום: דובר צה''ל)
סיוע הומניטרי לרצועה (צילום: דובר צה''ל)

הדרג המדיני חייב כעת להיכנס למשא ומתן באופן אמיתי כך שההסכם לא רק שיחתם בסד זמנים קצר אלא גם ייושם בתוך ימים. אין טעם ואין זה חכם למשוך את התהליך לאורך זמן, לא רק בגלל סבל החטופים והמשפחות שלהם, אלא בראש ובראשונה בגלל התפיסה הצבאית.

הצבא מעדיף בהירות. הוא יודע לתקוף בכל מקום בעל עוצמה. הוא גם יודע לבצע משימות הגנה. העניין הוא שהדרג המדיני נדרש כעת להגדיר לצבא לאן הוא רוצה ללכת בעזה - לסגירת האירוע או לפתיחה מחודשת של ההתקפה, שספק רב אם היא תשנה את המצב ברצועה.

כך או כך - היום יבקר ברצועת עזה וויטקוף, בעל הבית החדש של העולם החופשי והפחות חופשי, והוא בעצם, כך נראה, יקבע את העתיד לאן הולכים בשלב השני של העסקה.

כיכר החטופים בעת השבת החטופות (צילום: אבשלום ששוני)
כיכר החטופים בעת השבת החטופות (צילום: אבשלום ששוני)

בתוך כך, העיתון אל-ערבי אל-ג'דיד מדווח כי וויטקוף הבטיח בשיחתו עם ראש הממשלה נתניהו, לפני ההכרזה על הפסקת האש בעזה, למנוע את שיקום צפון רצועת עזה ולדחות את הכנסת הקרוואנים לאזורים בצפון הרצועה, הקרובים ליישובי העוטף, עד שיוסכם על הסדרי האבטחה שיערבו לביטחונם של תושבי הישובים בעוטף עזה. 

בדיווח נמסר כי קיימת תוכנית אמריקנית הכוללת תרחישים ומיזמים ביטחוניים שיהיו במימון אמריקני ובמימון מדינות המפרץ, הקשורים לאזור החיץ הקבוע בין ישובי העוטף והרצועה כדי שעזה לא תהווה איום עתידי על ישראל. 

עוד נמסר כי מטרת ההבטחות האמריקניות לדרבן את נתניהו להמשיך בהסכם הפסקת האש וכדי לדחוף את הפלסטינים להגר מהרצועה באמצעות מניעת והאטת שיקום צפון הרצועה והפיכת האזורים בצפון הרצועה לאזורים שלא ניתן לחיות בהם בטווח הארוך.

הסרטון בכתבה פורסם לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים. מערכת האתר מכבדת זכויות יוצרים ומשקיעה מאמצים באיתור בעלי זכויות יוצרים לצורך שימוש בחומרים המופיעים באתר. אם לדעתכם נפגעה זכותכם כבעלי זכויות יוצרים בחומר המופיע באתר זה, הנכם מתבקשים לפנות באמצעות דואר אלקטרוני לכתובת: sherut@maariv.co.il