יותר ממאה מחבלים חוסלו ב-170 תקיפות מהאוויר ברחבי יהודה ושומרון מאז החלה מלחמת חרבות הברזל. צה״ל הצליח לשנות את דרך הלחימה שלו באיו״ש והכניס מימד חדש ועוצמתי בלחימה והוא פעילות אווירית.

במרכז הפעילות, מפעיל חיל האוויר את טייסת 161 של הכטמ״מים המכונים בחיל האוויר ״זיק״. מדובר בכטמ״מים מתוצרת ״אלביט״ ששמו המסחרי הוא "הרמס 450", כלי טקטי לאיסוף ותקיפה הפועל לטובת כוחות מתמרנים.

מערך הכטמ''ם במהלך מבצע ''עלות השחר'' (צילום: דובר צה''ל)
מערך הכטמ''ם במהלך מבצע ''עלות השחר'' (צילום: דובר צה''ל)

״המערך יכול לבצע איסוף וחוזי וגם משימות תקיפה. אני יכול לבצע בו זמנית גם איסוף, ולזהות מחבל - וגם לתקוף אותו באש מדויקת. היתרון של האמצעי הוא שאני יכול להיות מעל ג׳נין או טול כרם במשך 24 שעות ביממה ובעצם כל הזמן. גם כשנגמר לו הדלק או החימושים, אני יכול להעלות כטמ״ם אחר שיכנס במקומו וימשיך את רצף הפעילות״ אומר סא״ל ר׳, מפקד טייסת 161.

"המשימה שלנו כרגע באיו״ש היא למגר, לסכל ולהשמיד תשתיות טרור. מבינים שזה קן צרעות אמיתי. כל יום הכוחות הפועלים במחנה הפליטים ג׳נין תופסים אמל״ח ומטעני חבלה. הכוחות על הקרקע עוברים מבית לבית, ממחסן למחסן, וכשהם בתוך החצרות, אנחנו מלמעלה מאבטחים את הכוחות".

"שומרים על המרחב מכל איום על הכוחות. כאשר עכשיו במ״פ ג׳נין פועלים אלף חיילים אני מבצע סריקה של השטח ואני מאתר מחבלים שמנסים להתקרב לכוח או מנסה לברוח מהכוחות הסורקים המשימה שלי היא לשמור על הלוחמים להיות הגב שלהם ולפגוע באותם מחבלים״ אומר סא״ל ר׳.

הזיק הוא גם כלי תקיפה לסיכול חוליות טרור שעושות את דרכן לפיגועים מחוץ למחנות הטרור: ״פיתחנו יחד עם השב"כ וגופים אחרים שיטות לפגוע במחבלים גם שהם לא חשופים באופן מלא מולנו. כאשר המחבל נע עם כלי נשק עליו, אין לי כל בעיה להפליל אותו מכירוון שהדברים ברורים, הבעיה המרכזית היא כשהוא נוסע בכלי רכב עם מטעני נפץ וכלי נשק למשל. כאן יש לנו את היכולת עם השב״כ וגורמי מודיעין לבצע זיהוי מודיעני מלא ומדויק, ואז לסגור מעגל ולפגוע בכלי הרכב עם המחבלים״ אומר מפקד הטייסת.

כוחות צה''ל באיו''ש (צילום: דובר צה''ל)
כוחות צה''ל באיו''ש (צילום: דובר צה''ל)

מלחמת חרבות הברזל החלה בכישלון מחפיר של צה״ל וגם של חיל האוויר בתוכו, ובכלל זה גם של מערך הכטמי״ם. היכולות של הכלים הללו הם מעולים בהתקפה. בשבעה באוקטובר, צה״ל אומרים כי טייסת 161 נכנסה לקרב בלימה. "מה שקרה בשבעה באוקטובר היה אירוע מאוד מורכב ומאוד מוגבל ביכולות שלנו לבצע משימות בלימה" אמר.

"אנחנו הינו ערוכים בנקודת זינוק. אבל באיום היחוס לא הינו ערוכים. התאמנו לתרחיש של חדירה של חוליות מוגבלות, אבל לא להיקפי הכוחות שפרצו את הגבול ונהרו פנימה. אפשר לדמות את מה שקרה לנו לשחקני כדורגל שמתחילים את המשחק מהמחצית, כאשר התוצאה חמש אפס לטובת הקבוצה היריבה" הוסיף.

"כשאנחנו התעוררנו בשבעה באוקטובר בשעה 06:29 לקרב הבלימה - אנחנו בפיגור של חמש אפס" קבע. "בתחילת קרב הבלימה הינו עם שני כלים באוויר מעל עזה. בתוך זמן לא ארוך המספר גדל בעשרות ומאות מונים. הצלחנו לבלום עם הכוחות על הקרקע ששת אלפים נוחבות וחיסלנו כמה אלפים ואחרים דחקנו בחזרה לעזה״ אומר סא״ל ר׳.

החדירה בשבעה באוקטובר (צילום: רויטרס)
החדירה בשבעה באוקטובר (צילום: רויטרס)

על אף זאת, המלחמה הובילה להתמקצעות הרבה יותר טובה של הטייסות והעבודה הצמודה עם הכוחות הקרקעיים בתמרון בעזה ובלבנון, והוביל לחיבורים טובים: ״אנחנו מחוברים לחטיבות ולגדודים המבצעים הגנה מרחבית על הכוחות. שיתוף הפעולה עם הכוחות המתמרנים הלך והשתפר תוך כדי הלחימה״ אומר מפקד הטייסת.

לוחם הימ״מ נועם רז ז״ל שנהרג באפריל 2022, שינה את התפיסה של צה״ל בלחימה בתוך איו״ש ואף בתוך הימ״מ על אי השימוש במימד האווירי. הלחימה באיו״ש אילצה את המטה הכללי לשנות גישה ולאשר תקיפות אוויריות ושימוש כדרך שגרה של כלי טייס גם באיו״ש, זאת לאחר שבמשך שנים נמנע צה״ל מלהפעיל את הכלים האוויריים לתקיפות באזור.

מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, העצים צה"ל באופן ניכר את השימוש בכלים האווירים במלחמה נגד חוליות הטרור באיו״ש. "ביצענו עשרות תקיפות מאז אוקטובר 2023. הבנו שיש לנו כלי יעיל וטוב לחסל איומים. צריך להבין אי אפשר לנצח מלחמה רק מהאוויר. מלחמה מנצחים בצורה רב מימדית״, אומר סא״ל ר׳.

מערך הכטמ''ם (צילום: דובר צה''ל)
מערך הכטמ''ם (צילום: דובר צה''ל)

גם המחבלים הבינו את דפוס הפעילות של הכטמ״ים, והם מנסים להימנע מלהיחשף. חלק מהניסיונות שלהם להתחמק כוללים בין היתר בניה של רשתות צל ברחובות כדי למנוע חשיפה וזיהוי מהאוויר.

בצה״ל פיתחו שיתוף פעולה בין יכולות הקרקע, שכוללים הפעלת רחפנים ברמת הכוחות המתמרנים, לבין מערך הכטמ״ים וכך נוצר מצב שהמחבלים מנסים להסתתר מתחת לסככות - אולם הרחפנים יודעים לרדת לגבהים של כמעט פני הקרקע מתחת לסככות ולהפליל אותם. אנשי טייסת 161 יודעים לקבל את התמונה המדויקת ולבצע את הפגיעה במחבלים גם כשהם מתחת לסככות.

"גם המחבלים הבינו את הפעילות של הכטמ״ים והם מנסים להימנע מלהיחשף אליהם. בין היתר בבניה של רשתות צל ברחובות כדי למנוע חשיפה וזיהוי מהאוויר. בצה״ל פיתחו שת"פ בין יכולות הקרקע שכוללים הפעלת רחפנים ברמת הכוחות המתמרנים לבין מערך הכטמ״ים, וכך נוצר מצב שכשהמחבלים מנסים להסתתר מתחת לסככות, הרחפנים יודעים לרדת לגובה של פני הקרקע מתחת לסככות ולהפליל אותם".

"אנשי טייסת 161 יודעים לקבל את התמונה המדויקת ולבצע את הפגיעה במחבלים גם כשהם מתחת לסככות" אומר.

מערך הכטמ''ם (צילום: דובר צה''ל)
מערך הכטמ''ם (צילום: דובר צה''ל)

״הכנסת הכלים אוויריים הוא מכפיל כוח מאפשר גמישות ליכולות מפקדים ולעמוד במשימה״ אומר אל״מ מ׳, מפקד התקיפה באוגדת איו״ש אשר מתייחס לתרומת המימד האווירי בלחימה באיו״ש: ״בשטח, השימוש בכטמ"ם גורם להכפלת ההישגים ומעניק יכולות לכוח המתמרן. בעבודה המשותפת עם הכלים האוויריים רואים צוות של הכטמ״ם הולכים עם הצוות בסמטה. כאשר מזהים אויב, מגיעים מכל הכיוונים מהאוויר ומהקרקע".

"האויב עוד לומד ואנחנו משתפרים. כל השילובים של כל הכלים מכפיל יכולות לדייק ולהביא פגיעה נכונה וטובה במטרות שאנחנו מפלילים במאה אחוז וככה אנחנו יכולים לשמור על ערכיות התקיפות״.

לדברי אל״מ מ׳: ״אני יכול לומר שהרבה פעמים לא הוצאנו תקיפה שעקבות נוכחות ילדים. כשהם יורים מבתי חולים, אנחנו מנסים להפריד בין המטרות לבלתי מעורבים. ככל שנצליח בפעילות להפריד - נצליח לשמור על איכות".

אל"ם מ' מסכם כי "ראינו בג׳נין לא פעם מחבלים המבצעים ירי על כוחותינו, וברגע שהם מבינים שזיהו אותם, הם נותנים את הנשק לילדים - והם הולכים למקומות מסתור כאזרחים תמימים. האירועים מתועדים ואנחנו מקפידים להימנע מפגיעה בהם. אנחנו יודעים להכווין את הכוחות הקרקעיים למצוא את האנשים. זה המסר - אף אחד לא בטוח מאף כיוון, ובכל זמן נגיע אליהם״.