מאות אלפי עקורים פלסטינים גדשו את ציר נצרים השבוע, עם השיבה לבתיהם בצפון הרצועה, בעוד הסכם הפסקת האש בלבנון הוארך וממשיך להתנהל. ד"ר מיכאל מילשטיין, שכיהן בעבר כיועצו לעניינים פלסטינים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, התראיין הבוקר (חמישי) ל-103FM ושפך אור על ההתרחשויות הנוכחיות ברצועת עזה מהעיניים הפלסטיניות. 



"לפי מניין חמאס, הם מדברים על חצי מיליון שחזרו לשם. חלק גדול מהאנשים חוזר למקום שלא קיים. המשולש, בית חנון, בית להייה וג'בלייה הוא אזור שחווה הכחדה כמעט, ואת כל המרחב הזה הם יצטרכו לבנות מחדש", ציין מילשטיין בתחילת הריאיון. 

בהמשך התייחס למחאות העזתיים נגד חמאס שמתרחשת במקביל בימים אלו; "הכול תלוי בשאלה מהי זווית הצילום. גם אני ראיתי את התמונות האלה, והן לא חדשות. תמיד יכולת למצוא אותן".

עוד ציין מילשטיין כי על אף שישנם קולות מחאה שיוצאים אף נגד סינוואר ואנשיו הקרובים, אין בכך מספיק כדי להצביע על מחאה של ממש. "אבל איך נראה השיח הציבורי הפלסטיני?", הוא תהה. "זה עגום לאוזן הישראלית, אבל הרוב לא יוצא חוצץ נגד מי שהמיט עליהם את הנכבה הנוראית הזאת, ויש רבים שגאים בה. חלק רואים ב-7 באוקטובר הישג לאומי, סוג של תפנית חיובית". 

מילשטיין הרחיב עוד על תמונת המצב העכשווית בעזה, בייחוד מעיניהם של הפלסטינים, שמצריכה שיקום רב: "חוץ מהדברים הגדולים שהם השיגו, כמו עצירת המלחמה ותחילת נסיגת צה"ל מעזה, הרצון שלהם עכשיו הוא לייצב את המצב. אחר כך גם לשקם את עצמם. המצב הוא עדיין שברירי. יש אנשים שאומרים שהגענו לנקודת האל-חזור. אין כזה דבר".

תושבי עזה בתנועה למסדרון נצרים (צילום: מג'די פתחי/TPS)
תושבי עזה בתנועה למסדרון נצרים (צילום: מג'די פתחי/TPS)

מילשטיין הזכיר כי על אף ההסכם שישראל השיגה עם חמאס, מקרה של הפרות או אי עמידה בו, היא אופציה שיש לקחת בחשבון שתקרה. "יכול להיות שיתחילו בעיות במשא ומתן - כשידברו על זהות האסירים שחמאס יבקש בשלב השני. גם אם נדבר על סימני שאלה ישראלים - בנוגע לפיקוח שיהיה ביום שאחרי או על יכולת השלטון או ציר פילדלפי - יכול להיות שיהיו בעיות", הוא מזהיר. 

"אם פתאום יש התכתשות רחבה בין כוחות צה"ל לפלסטינים, או רקטה שפתאום נורית שמביאה אותנו לימים של הסלמה ותגובות, כל זה יכול לצאת משליטה. עדיין יש בידי ישראל מנופים. הם התקזזו בשבוע האחרון, אבל לא נעלמו לגמרי. אנחנו חיים במזרח התיכון, ובהרבה מקרים יוצאים למלחמות בניגוד לאינטרסים שלנו".

כמו כן, הבעיות והניפוצים בהסכם לא מוגבלים רק לזירה העזתית, אלא גם מחוצה לה. "אני מסתכל לא רק על הדברים ההגיוניים, אלא על דברים שיכולים להתרחש. אני מסתכל לא רק לעזה, אלא גם ללבנון. אני מסתכל על הרעיון של טראמפ לקלוט פלסטינים בירדן ובמצרים. בעולם הערבי מתבדחים שיכול להיות שירצו לקלוט ישראלים בגרינלנד", מזכיר מילשטיין. 

דונלד טראמפ (צילום: Reuters/ELIZABETH FRANTZ)
דונלד טראמפ (צילום: Reuters/ELIZABETH FRANTZ)


עוד הזהיר בנוגע לרעיון של טראמפ כי "יש הרבה התלהבות בקרב גורמים בפוליטיקה בישראל על הרעיון הזה. בעולם של מעבדה סטרילית זה גם רעיון טוב, אבל יש חיים. אני רואה חרדה מטורפת גם בירדן וגם במצרים מהרעיון. בסופו של דבר, מנהיג ערבי שיסכים לדון בעניין זה יסתכן בבירור משטרו מבית. טראמפ ינסה לנצל את סעודיה והאמירויות כדי לקדם את הרעיון של שכנוע מצרים וירדן בקליטת פלסטינים. אבל זה קו אדום אותנטי מאוד. לדבר על מיליון וחצי? אנחנו צריכים להבין את זה, כי אסור שישראל תתייצב בקדמת הבמה לצד ארה"ב בתחום הזה". 


סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103FM.