בזמן שהעולם ממשיך להתמקד בתוכנית הגרעין האיראנית, מזהיר בני סבטי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מפני טעות אסטרטגית חמורה: הזנחת המאבק בתוכנית הטרור האיראנית.

בראיון מקיף, מצייר סבטי תמונה של משטר איראני הנמצא במצוקה חסרת תקדים - כאשר זרועותיו האזוריות מוחלשות, תקיפותיו נכשלות, והסנקציות מתהדקות. אך דווקא ברגע זה של חולשה, מתריע סבטי, טמונה סכנה בהתמקדות הבלעדית בסוגיה הגרעינית.

בעוד שאת תוכנית הגרעין "אפשר למגר, לנטרל, להפציץ", תוכנית הטרור האיראנית כבר התפשטה באזור ועלולה להוביל להתחדשות איומי חיזבאללה וחמאס - איום שלדבריו זוכה לתשומת לב בלתי מספקת מצד המערב.

"איראן נקלעה למצב של מילכוד מאוד מאוד קשה," מסביר סבטי. "מאז הבחירה של טראמפ ובמיוחד לאור האיומים האחרונים של ארצות הברית וגם ישראל כלפי הביטחון הלאומי של איראן כביכול, ככה הם חושבים".

המצוקה האיראנית מתבטאת בשורת כישלונות אסטרטגיים, כפי שמפרט סבטי: "הם חייבים להקרין איזושהי עוצמה אחרי שהתקיפות שלהם נגד ישראל נכשלו, אחרי שהצעדים שלהם מוגבלים, אחרי שהסנקציות חוזרות." המצב חמור במיוחד לאור העובדה ש"אחרי שהזרועות שלהם נקטעות באזור, חיזבאללה, חמאס, אחרים, זזים הצידה, מחוסלים כמעט".

בתגובה למצב זה, איראן נקטה במהלך תדמיתי נרחב: "לפני חודשיים הם התחילו בתרגיל, מיד כשטראמפ נבחר," מתאר סבטי, "תרגיל מאוד גדול, יבשתי, ימי, אווירי, שלא ברור גם מתי, אם הוא הסתיים בכלל, מדי פעם פתאום יש עוד איזה מהלך בתרגיל הזה. ככה שאיראן במצוקה והיא רוצה לשדר עוצמה".

עיר הטילים האיראנית (צילום: IRGC/WANA/Handout via REUTERS )
עיר הטילים האיראנית (צילום: IRGC/WANA/Handout via REUTERS )

בהתייחסו לאיומי סגן הרמטכ"ל האיראני, סבטי מציע ניתוח מעמיק: "בסך הכל הרטוריקה נראית לא ריקה לגמרי, אבל תמיד צריך לקחת האיום האיראני ברצינות. אבל בסך הכל זה בא ממקום של, כמו שאמרתי, מצוקה, ממקום של חוסר בהירות מה הם יכולים לעשות אחרי שהפרוקסים שלהם קרסו, אחרי שהיכולות שלהם הוצגו לא איכותיות".

בנושא מערך הכטב"מים האיראני, סבטי מספק הערכה מפוכחת: "מבחינת תקיפה כמובן, אם זה תקיפה המונית, כמו שראינו אגב באוקראינה, את הכטב"מים האיראנים שמגיעים לערים מרכזיות באוקראינה, ושם היה שדה ניסויים בעצם של הכטבמים האיראנים... אם זה קורה בצורה המונית ואם זה קורה בצורה שלא התכוננו לאיום הזה, אז כן, יש לזה יכולת של הרס".

ואולם, סבטי מדגיש את מגבלות האיום: "גם הם לומדים אותנו וגם אנחנו לומדים אותם... המערך הכטב"מים כן מייצר איזושהי הרתעה, מייצר איזשהו אפקט של פחד בהתחלה, אבל בהמשך כשלומדים אותו זה כלי פרימיטיבי, בסוף זה בדיוק כמו טיל שהוא לא מדויק".

המל''טים של איראן (צילום: רשתות ערביות)
המל''טים של איראן (צילום: רשתות ערביות)

הנקודה המטרידה ביותר שעולה מהראיון נוגעת להזנחת האיום של תוכנית הטרור האיראנית: "אנחנו בטעותנו לא מתמקדים גם בתוכנית הטרור וגם את האמריקאים אנחנו לא מעודדים להתמקד בתוכנית הטרור," מזהיר סבטי. "זה דבר רע מאוד, טעות גדולה, כי אנחנו יכולים לפגוש שוב את חיזבאללה ואת חמאס על הגבול, תוכנית הגרעין אפשר למגר, לנטרל, להפציץ, תוכנית הטרור זה דבר שהתפשט ואותו גם צריך לנטרל ובזה לא משקיעים מספיק".

בנוגע לאפשרות של משא ומתן, סבטי חושף תובנה מעניינת: "איראנים יכולים גם להתפשר על דברים שלא חשבנו, כי תוכנית הגרעין זה לא אומר שאי אפשר להתפשר עליו, הבעיה זה תוכנית הטרור, שם הם לא יכולים להתפשר ואגב בנושא הזה הם כל הזמן אומרים שחיזבאללה יחזור, שהם ימשיכו לממן אותו, לחמש אותו, את חמאס הם רוצים להשאיר".

לגבי הסיכוי לעימות צבאי עם ארה"ב, סבטי מביע ספקנות: "אני חושב שזה עוד רחוק, אני בכלל לא יכול ולא מוכן לקחת את זה לשם, כי אני שומע את טראמפ אומר בואו ננסה קודם את דרך המשא ומתן, נושא של תקיפה יכול לבוא אולי בעוד חצי שנה כשאם וכשארצות הברית תתייאש מדרך המשא ומתן, אבל בינתיים הם רוצים לכפות על איראן משא ומתן וגם איראנים מאותתים כל הזמן לעשות משא ומתן, הם סוג של מתחננים אפילו למשא ומתן".