ביום שלישי הקרוב, ה-18 בפברואר, צפויה ישראל להשלים את נסיגת כוחותיה מדרום לבנון, בהתאם להחלטות שהתקבלו בממשל האמריקאי ובמערכת הביטחון הישראלית. אולם, לא מן הנמנע שהנסיגה תתעכב, בהתאם להתפתחויות בשטח ולהערכות הביטחוניות.
״במקרה שישראל תבקש להישאר בחמש הנקודות בצדו המזרחי של הגבול, וכי צבא לבנון טרם תפס את השטח ואינו מונע את נוכחות חיזבאללה באזור, הממשל האמריקאי יעדכן את ממשלת לבנון וישראל כי תינתן הארכה נוספת להמשך הנוכחות הישראלית בנקודות אלו״, מסביר פרופ' אמציה ברעם, מומחה למדיניות ביטחונית ולבנון. לדבריו, אם צבא לבנון ישתלט בפועל על העמדות האסטרטגיות, ארה"ב תמליץ על נסיגה ישראלית מלאה.
ברעם מסביר כי אם האמריקאים יחליטו שאין הצדקה להמשך הנוכחות הישראלית, משום שצבא לבנון נכנס לאזורים שהוסכם כי יישלטו על ידו – ישראל תודיע על נסיגה לכיוון גבולה הצפוני. אולם, אם יתברר כי חיזבאללה עדיין פעיל באזור זה, ייתכן שהלחץ הביטחוני יוביל להמשך אחיזת צה"ל בנקודות מסוימות.
״במקרה שהאמריקאים ידרשו נסיגה מלאה, מדובר בבעיה משמעותית עבור ישראל, שכן במצב הנוכחי צבא לבנון לא פינה לחלוטין את חיזבאללה מהשטח, וכך תיאלץ ישראל לסגת ללא הבטחת ביטחון אמיתי לתושבי הגליל, כפי שהתחייבה הממשלה״, מזהיר ברעם.
ההתפתחויות האחרונות מציבות את הממשל האמריקאי בפני דילמה משמעותית - והשאלה המרכזית היא כיצד ינהגו בוושינגטון: ״אם הממשל האמריקאי יבחין כי צבא לבנון לא השתלט על העמדות האסטרטגיות, הוא עשוי לאפשר לישראל להמשיך להחזיק בהן, מה שעלול להגביר את הלחץ על ממשלת לבנון מצד חיזבאללה. המתח באזור הולך וגובר, וכל החלטה שיקבל הממשל האמריקאי תגיע עם מחיר – בין אם עבור לבנון ובין אם עבור ישראל״, אמר.
״הדילמה האמריקאית ברורה״, ממשיך ברעם. ״אם וושינגטון תאפשר לישראל להישאר זמן נוסף בדרום לבנון, הדבר עלול לערער את יציבותה של ממשלת לבנון הפרו-אמריקאית, שעלייתה לשלטון נתמכה על ידי ארה"ב. מנגד, אם תדרוש מישראל להסיג את כוחותיה לחלוטין, הדבר עשוי להחליש את ממשלת ישראל ולפגוע בביטחונה בגבול הצפון. כך או כך, כל החלטה שתקבל ארה"ב צפויה להחליש צד כלשהו במאזן הכוחות האזורי״, העריך.
״אם צבא לבנון יתפרס בדרום לליטני והצבא יצא לגמרי משטח לבנון, יש לוודא שהשליטה שלו באזור נשמרת באופן עקבי. כל נוכחות של חיזבאללה מדרום לליטני חייבת להיות מטופלת באופן מידי, שכן לפי ההסכם, הארגון אינו אמור לפעול שם. חיזבאללה מודע לכללי ההסכם ולכן צפוי להימנע מעימות ישיר, מתוך הבנה שישראל תפעל נגדו אם יפר את ההתחייבויות״, קבע ברעם.