אבי כאלו, לשעבר רמ"ח שבויים ונעדרים באמ"ן, שוחח היום (שני) עם אודי סגל וענת דוידוב ב-103FM על האפשרות להמשך שלב ב' בעסקת החטופים והיום של אחרי בעזה. בפתח דבריו אמר: "הבוקר הזה נראה אופטימי יותר. המציאות האסטרטגית של המשא ומתן הולכת ומתבהר בצומת ההכרעה המשמעותי ביותר לאורך המשא ומתן".

עוד הוסיף, "יש שלושה וקטורים שמתכנסים: המאמץ של טראמפ וויטקוף להביא את ישראל אל השולחן, השני הוא הצורך של חמאס לסיים את המלחמה וליצור מציאות של היום שלפני, והנקודה השלישית היא העבודה שתוכנית טראמפ, ריאלית או לא, מניעה את מסילות הברזל בעולם הערבי לייצר מציאות אחרת ביום שאחרי בעזה, מה שמתכתב עם מנגנון הסיום שכולנו מייחלים לו – סילוק חמאס מהרצועה".

"לא משוכנע שיש כתובת בלעדית לדבר הזה. דוגמאות אפשריות הם כמו המודיעין הכללי המצרי או צבא מצרים לכל הקשור למרחב פילדלפי, אפשר לחשוב על הסעודים. תהליך ההתפוגגות החלקי של חמאס ברצועה הוא לא מהיום למחר, והוא יכלול לבנוניזציה של עזה. חמאס נשאר בשלב אחר ככוח צבא ואולי משילותי ברצועה, אבל מעליו יושבת ממשלה טכנוקרטית שתעצב את היום שאחרי בעזה שתהיה מורכבת גם מגורמים חוץ פלסטינים", ציין.

הרס בעזה (צילום: רויטרס)
הרס בעזה (צילום: רויטרס)

"המשוואה מאוד מורכבת, והיכולת לייצר פתרון היא לא פתרון קסם", אמר, "הנשיא טראמפ, באמצעות הרעיונות שלו, מעורר שיח, מחשבה ומנגנונים לייצוב היום שאחרי בעזה. ובכל זאת, המסקנה המרכזית היא שישראל צריכה לשמר איום צבאי מהימן למול הרצועה ביום שאחרי. נכון שהיה כלי שצבאי שנוכח, אבל ישראל לא השכילה במשך 15 שנים, זולת סבבים להפעיל אותו".

"האיום יעצב תפיסת מציאות אחרת ברצועה, יחד עם מנגנונים מדיניים, משילותיים אחרים ברצועה יכולים לייצר דינמיקה שתביא לדבר הזה, ואני אופטימי", סיכם, "חמאס קשוב לזרמים אחרים בעולם הערבי. לא כולם אחים מוסלמים, למשל משטר א-סיסי במצרים. ויש דינמיקה פנים ערבית שאולי תייצר מציאות חדשה ברצועה, והיא יכולה להוות מנוף לירידה מהעץ של ראש הממשלה לעמוד, לפחות לכאורה, במטרות המלחמה".

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103FM