מה קורה באמת בגבול ישראל מצרים ועד כמה מצרים מהווה איום צבאי על ישראל? הסכם השלום שחתמה ממשלת ישראל, בראשות ראש הממשלה מנחם בגין, במאה הקודמת הוא אחד הנכסים האסטרטגיים של מדינת ישראל.
הסכם השלום עם מצרים קבע סדרי כוחות צבא שמצרים יכולה להכניס לשטח סיני תוך מדרג עומק גאוגרפי מהגבול הישראלי. עד 7 באוקטובר איכות החיילים שהיו הצמוד לגבול הישראלי מהצד המצרי הייתה מהנמוכים בצבא המצרי.
בכמה הזדמנויות ישראל אפשרה למצרים להכניס יותר כוחות לסיני וכן להכניס יחידות באיכות גבוהה. במקרה אחד כדי להתמודד עם דאעש סיני, במקרה אחר במבצע לסגירת המנהרות ברפיח המצרית ופעם נוספת אחרי 7 באוקטובר מחשש לאירועים בציר פילדלפי.
למצרים, אומרים במערכת הביטחון ובצה"ל, יש הרבה מאוד בעיות מבית ומחוץ, "ישראל היא הבעיה האחרונה שלה", אומרים. גורמים בצה"ל אומרים כי לאחרונה הם מזהים נסיגה של הכוחות המצרים מהגבול. ואף הם מציינים כי נראה כי הצבא המצרי דילל את הכוחות בקרבת הגבול.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
יתרה מזאת בצה"ל אומרים כי בגבול מצרים יש את העומק האסטרטגי המשמעותי ביחס לגבולות האחרים. כלומר, להניע צבא בתוך סיני זה מבצע שלוקח ימים רבים.
עוצבת אדום 80 היא האוגדה האחראית על הפעילות של צה"ל בגבול מצרים שעדין מוגדר גבול של שלום. רמת התיאום והשיח בין מפקדי אוגדת אילת למקבילים שלהם במצרים היא טובה. גם בין חיל הים הישראלי לחיל הים המצרי החולקים גבול ימי מול רפיח. במהלך המלחמה פעלו ספינות חיל הים בתיאום עם המצרים לסיכול מעבר שחיינים ושייטים מעזה למצרים. עשרות מהם חוסלו והוטבעו על ידי ספינות חיל הים של שתי המדינות.
מה כן קורה ומדאיג בגבול מצרים?
הברחות הנשק ההולכות וגדלות. התפרקות "הסהר השיעי", קריסת חיזבאללה וסוריה מצפון מביאות את איראן לקדם פלטפורמות חדשות של הברחות, ובמקביל להגדיל ולהתאים תשתיות קיימות להיקפים משמעותיים יותר.
בצה"ל מזהים עליה חדה בהיקף הברחות של אמצעי לחימה בהם רובים, אקדחים רימונים ועוד. השיטה כבר עלתה כמה מדרגות והיא כוללת שימוש נרחב ברחפני תובלה. מי שמוביל את הנתיב הזה הם מבריחים בדואים משבט הגדול ביר הדאג׳, שחלק מאנשי השבט מוכר לצה"ל מתחום ההברחות בגבול.
צה"ל מצליח לסכל את ההברחות על בסיס שבועי. לאחרונה מזהים בצה"ל את הנתיב מגבול מצרים לישראל ומישראל לדרום הרצועה. אבל ההבנה בצה"ל כי היקף לא מבוטל של כלי הנשק שמגיע מהגבול הדרומי מיועד לחמש את אירגוני הטרור בצפון השומרון.