ישראל עדיין לא קיבלה החלטה באשר לשחרורם של 602 מחבלים פלסטינים, שהיו אמורים לצאת לחופשי במסגרת העסקה, אך במוצאי שבת שחרורם עוכב.

בירושלים מתנים את השחרור בהתחייבות של חמאס שלא לקיים עוד טקסים מבזים ומפגני כוח כאשר משוחררים חטופים ישראלים. ישראל דורשת קודם כל שחמאס יחזיר את ארבעת החללים ללא טקסים, ואז ישוחררו 602 האסירים שעוכבו. חמאס כבר הסכים להחזיר את החללים ללא טקס, אך עדיין דורש קודם את שחרור האסירים ורק אחר כך יחזיר את החללים.

תעמולת חמאס (צילום: רשתות ערביות)
תעמולת חמאס (צילום: רשתות ערביות)

אתמול דיווח העיתון "א־שרק אל־אווסט", היוצא לאור בלונדון בערבית, כי בין ישראל לחמאס מתקיימים מגעים עקיפים דרך המתווכות, במטרה להקדים את שחרורם של חלק מהחללים, שאמורים לחזור לישראל ביום חמישי - תמורת שחרור האסירים המעוכבים. שני גורמים ישראלים בכירים הכחישו את הדיווח.

בהמשך, בכיר חמאס מחמוד מרדאווי התייחס לסוגיה ואמר: "אין שינוי בעמדה לגבי העסקה, ועל האויב ליישם את ההסכם באמצעות שחרור 600 האסירים הפלסטינים".

גורמים ישראלים הדגישו כי המגעים סביב המשך קיום ההסכם הנוכחי מתקיימים, אך טרם הושגו הבנות בין הצדדים. בישראל אף מדגישים כי המגעים העקרוניים - גם על האפשרות להמשיך במתווה הנוכחי של שלב א' ועל התנאים והדרישות הישראליות לשלב ב' - התקיימו בימים האחרונים בוושינגטון, בין השר רון דרמר לבין שליחו ומקורבו של הנשיא דונלד טראמפ, סטיב וויטקוף.

רון דרמר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
רון דרמר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

דרמר צפוי לעדכן את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת הפורום המצומצם של שרים בכירים על תוצאות השיחות בוושינגטון - ולאחר מכן יתקבלו ההחלטות האסטרטגיות להמשך הדרך.

כמו כן, לאחר שוויטקוף התראיין בכמה כלי תקשורת ואמר כי בכוונתו להגיע למזרח התיכון בהמשך השבוע, בישראל טרם יודעים אם הוא צפוי לבקר גם בארץ ואם כן, מתי.

בראיון ל־CNN אמר וויטקוף: "אנחנו צריכים לקבל הארכה של השלב הראשון. אנחנו מקווים שיהיה לנו מספיק זמן להתחיל את השלב השני, ולסיים אותו ולשחרר בני ערובה נוספים".

ברקע הדיבורים הרבים על האפשרויות להמשך - הארכת שלב א' של העסקה, מגעים לשלב ב' או חזרה ללחימה - גורם בכיר בממשלה התייחס לעמדות הישראליות בסוגיות הללו, ואמר כי "כעת ישראל נותנת צ'אנס לדרך הדיפלומטית להגיע להסכם, שבמסגרתו החטופים יחזרו וארגון הטרור חמאס לא יישאר בעזה, לא ככוח צבאי ולא כגוף השולט שליטה אזרחית".

שיירת ארונות החטופים בדרך מרצועת עזה (צילום: דוברות המשטרה)
שיירת ארונות החטופים בדרך מרצועת עזה (צילום: דוברות המשטרה)

"התוכנית הערבית, אם במסגרתה חמאס בפועל יישאר בעזה בתור ארגון צבאי, כמו חיזבאללה בלבנון - לא מקובלת עלינו ולא נסכים לה", הוסיף. "אם המאמץ הדיפלומטי לא יוביל לפתרון בהתאם ליעדי המלחמה - ישראל תפתח בלחימה עצימה בעזה. זה לא איום לצורך משא ומתן - זאת תוכנית אסטרטגית של ישראל. דרוש זמן כדי למצות את דרך המשא ומתן, אך זה לא יהיה זמן ללא הגבלה. מדובר בשבועות, לא בחודשים ארוכים, עד שיהיה ברור לאן הולכים - להסדר או למלחמה".

מכל מקום, ישראל הבהירה כי לא תקבל מצב של הפסקת אש ללא המשך החזרת החטופים. כלומר, אחרי היום ה־ 42 לא יקרה מצב שלא קורה כלום. או שיימשכו שחרורים של חטופים חיים על בסיס המתווה הנוכחי ובמקביל אפשר גם לדבר על שלב ב', בתנאים של ישראל. האפשרות השנייה היא חזרה ללחימה.

על פי ההסכם הנוכחי, ביום ה־42, ב-5 במרץ, ישראל עוזבת את ציר פילדלפי. במהלך השבוע וחצי הקרובים, לפי הגורמים, נצטרך לדעת אם חמאס מעוניין בהמשך שחרור חטופים חיים תמורת מחבלים, או שהוא מסרב, מה שאומר - חזרה ללחימה עצימה. הימים הקרובים יהיו גורליים.

בתוך כך, מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס וראש משרד היחסים הבינלאומיים של הארגון, אמר אתמול ל"ניו יורק טיימס" כי "לו ידעתי איזה הרס יהיה בעזה, לא הייתי תומך במתקפת 7 באוקטובר". לדבריו, קיימת נכונות בתוך חמאס לנהל משא ומתן על עתיד הנשק של הארגון בעזה - צעד שלפחות פומבית מנהיגי חמאס עד כה דחו על הסף. 

מחבל קטוע רגל בעזה (צילום: צילום מסך רשתות ערביות)
מחבל קטוע רגל בעזה (צילום: צילום מסך רשתות ערביות)