דן שפירו, שגריר ארה"ב בישראל לשעבר וסגן עוזר שר ההגנה לשעבר, העריך היום (שלישי) במהלך הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי כי קיימת אפשרות ממשית לתקיפה באיראן בחודשים הקרובים.
שפירו ציין כי סביר מאוד שראש הממשלה בנימין נתניהו והנשיא דונלד טראמפ יעמדו כבר השנה, ייתכן כבר בסתיו הקרוב, בפני החלטה לגבי תקיפה באיראן. הוא הדגיש כי ההחלטה על תקיפה תהיה החלטה משותפת בין השניים. בנוגע להעברת החימוש המדובר לישראל, הבהיר שפירו כי הדבר אינו ריאלי בלוח הזמנים המדובר. הוא הסביר כי תהליך זה לוקח זמן, הן מבחינת הבירוקרטיה האמריקאית והן מבחינת האימון הנדרש לכוחות הישראלים בשימוש בכלי הנשק.
מטרת האימון היא להבטיח שהתקיפה, אם תתרחש, אכן תצליח. שפירו הדגיש את החשיבות של הכנה מקצועית ומדויקת, תוך שימת דגש על הצורך להבטיח את הצלחת המהלך במידה שיוחלט לבצעו.
איראן מכניסה את מערכות ההגנה שלה לכוננות גבוהה מחשש לתקיפה ישראלית-אמריקאית
בתוך כך, איראן הכניסה את מערכות ההגנה סביב אתריה הגרעיניים לכוננות גבוהה מחשש לתקיפה מצד ישראל וארצות הברית, כך נודע ל"טלגרף". לפי שני מקורות בכירים בממשלה, הרפובליקה האסלאמית מחזקת את ההגנות סביב אתרים גרעיניים ומתקני טילים מרכזיים, כולל פריסת משגרים נוספים למערכות הגנה אווירית.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
"הרשויות האיראניות פשוט ממתינות לתקיפה וצופות לה בכל לילה, וכל דבר נמצא בכוננות גבוהה – אפילו באתרים שאיש אינו יודע עליהם", אמר אחד המקורות ל"טלגרף".
"העבודה לביצור האתרים הגרעיניים נמשכת כבר שנים, אך היא התעצמה בשנה האחרונה, במיוחד מאז שישראל יזמה את התקיפה הראשונה", הוסיף. "התפתחויות אחרונות, כולל התבטאויותיו של דונלד טראמפ ודיווחים על תכניות אפשריות מממשלו לתקוף את איראן, הגבירו עוד יותר את הפעילויות".
המשטר האסלאמי פיתח מערכת הגנה אווירית מקומית ויש ברשותו מערכות S-300 רוסיות להגנה על אתריו הגרעיניים. עם זאת, מעריכים כי אלו אינן חזקות מספיק להגן מפני כלי הנשק המתקדמים של ישראל, מה שדוחף את איראן ללחוץ על רוסיה לזרז אספקה של מערכות טילי S-400.
הגנרל אמיר עלי חג'יזאדה, מפקד כוח החלל של משמרות המהפכה האיראניים, הודיע השבוע כי איראן מפתחת גם מערכת הגנה מפני טילים בליסטיים להגנה מפני תקיפה ישראלית. לדבריו, המערכת תהיה מוכנה במרץ לצייד את טהראן ומספר ערים מרכזיות במערכת הגנה נגד טילים בליסטיים. הפקיד האיראני שדיבר עם ה"טלגרף" אמר כי כעת יש חששות בטהראן ש"ארה"ב עלולה להצטרף ולהשיק תקיפה בקנה מידה גדול יותר שעלולה לסכן את קיומה של הרפובליקה האסלאמית". ביום ראשון, מייקל וולץ, יועץ הביטחון הלאומי של ארה"ב, אמר: "כל האפשרויות נמצאות על השולחן".