הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) הנפיקה אתמול (רביעי) שני דו"חות מדאיגים, לפיהם איראן הגדילה משמעותית את מלאי האורניום המועשר לרמה של 60%. רמת העשרה זו נחשבת קריטית מכיוון שממנה ועד לרמת ההעשרה של 90% הדרושה לנשק גרעיני, נדרש רק צעד טכני קצר, ותו לא.
שעון החול של פתרונות דיפלומטיים הולך ונגמר
על-פי דו"חות חסויים שנחשפו לסוכנויות הידיעות רויטרס ו-AP, מלאי האורניום שברשות איראן המועשר לרמה של 60% הגיע ל-274.8 ק"ג, לאחר גידול משמעותי של 92.5 ק"ג ברבעון האחרון בלבד. מומחי סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IAEA) מעריכים כי כמות זו, אם תועשר לרמה גבוהה יותר, מספיקה עקרונית לייצור שש פצצות גרעיניות.
הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) הזהירה כי הזמן להטלת מגבלות חדשות בדרך הדיפלומטיה כלפי איראן, הולך ואוזל, והדגישה באופן חריג, בשני הדו"חות, כי "הייצור והצבירה, המוגברים משמעותית, של אורניום מועשר ברמה גבוהה על ידי איראן, המדינה היחידה שאינה מעצמה גרעינית המייצרת חומר גרעיני כזה, מעוררים דאגה חמורה".
לפני האצת ההעשרה האחרונה, איראן ייצרה בין שש לתשע ק"ג אורניום מועשר לרמה של עד 60% בחודש. כעת, המספר עומד על 35 עד 40 ק"ג בחודש - קצב שכמעט מגיע ל-42 ק"ג המספיקים עקרונית לפצצה אחת, אם יועשרו יותר.
מלאי כולל של אורניום מועשר גדל באופן משמעותי
על פי הדו"ח הרבעוני של IAEA, כפי שנחשך בסוכנות הידיעות AP, נכון לשמונה בפברואר, המלאי הכולל של אורניום מועשר של איראן עומד על 8,294.4 ק"ג, עלייה של 1,690.0 ק"ג מאז הדו"ח האחרון בנובמבר. כמות זו גבוהה משמעותית מהמגבלה של 300 ק"ג שהותרה לאיראן להחזיק תחת הסכם הגרעין המקורי מ-2015.
רפאל מריאנו גרוסי, מנהל ה-IAEA, הזהיר בעבר כי לטהרן יש אורניום מועשר ברמה הקרובה לכמות המספקת עבור פעילות צבאית, וכדי לייצר "מספר" פצצות גרעיניות אם תבחר לעשות כן. הסוכנות כבר התריעה בדצמבר האחרון כי איראן עומדת להגדיל "באופן דרמטי" את מלאי האורניום המועשר שלה לרמה הקרובה לדרגה צבאית.
ממשל טראמפ מזהיר את טהראן
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ ואנשיו בממשל התריעו כי יש למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. "הנשיא טראמפ הזהיר את המשטר האיראני, על ידי הטלת לחץ מקסימלי מחדש ומחויב להבטיח שהמשטר לעולם לא ישיג נשק גרעיני. הוא גם הבהיר שהוא פתוח לשיחות עם איראן להגיע להסכם שיטפל באופן מלא בסוגיות הפתוחות בין שתי המדינות," אמר בריאן יוז, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן.
כהונתו הראשונה של טראמפ (2017-2021) התאפיינה ביחסים מתוחים במיוחד עם טהראן. ב-2018 הוא פרש באופן חד-צדדי מהסכם הגרעין עם איראן והטיל סנקציות שפגעו קשות בכלכלה האיראנית, ואף הורה על חיסול הגנרל הבכיר של איראן, קאסם סולימאני בשנת 2020.
האצת הייצור של אורניום בידי איראן מגבירה את הלחץ על טראמפ, שהצהיר כי הוא פתוח למשא ומתן עם הרפובליקה האסלאמית, בעודו ממשיך לפגוע במכירות הנפט האיראניות באמצעות סנקציות כחלק ממדיניות "הלחץ המקסימלי" שהוא מחיל מחדש.
כך, בעוד טראמפ מעוניין לייצר שלום ובריתות, התקרבותה של איראן לפצצה גרעינית מעלה את הדחיפות להשיג הסכם בנושא, או לתקוף באמצעי לחימה לפני שיהיה מאוחר מדי.
מתח בין דרישות המערב לעמדת איראן
בעוד מעצמות אירופאיות מחפשות דרכים להטיל מגבלות חדשות על תוכנית הגרעין האיראנית או להשתמש במנגנון שבהסכם כדי להטיל מחדש את כל הסנקציות לפני שההסכם יפוג באוקטובר הקרוב, איראן מתעקשת שתוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום בלבד.
מנהיגה של איראן, עלי חמינאי, נאם ואמר באוגוסט כי "אין נזק" בשיחות עם ארה"ב, כך שלאיראן אין מה להפסיד. אולם, בזמן האחרון הוא מיתן את דברי הנועם הללו, באומרו כי משא ומתן עם אמריקה "אינו אינטליגנטי, חכם או מכובד" לאחר שטראמפ העלה אפשרות להעלות את נושא הגרעין מול טהראן, לצד איום באפשרות להטלת סנקציות כנגדה.
הערכות מודיעין: איראן קרובה יותר מבעבר לפיתוח נשק גרעיני
גורמים איראניים רמזו יותר ויותר כי טהראן עשויה לפנות לפיתוח פצצה אטומית, כמדווח בסוכנות הידיעות AP. זאת ועוד, סוכנויות המודיעין האמריקאיות מעריכות כי איראן טרם החלה בתוכנית נשק גרעיני, אך "נקטה בפעילויות הממקמות אותה במקום טוב יותר לייצור מכשיר גרעיני, אם תבחר לעשות זאת", הוסיפה בסוכנות הידיעות.
"מבוי סתום" בפתרון סוגיות פתוחות
באחד מדו"חות האו"ם הודגש חוסר ההתקדמות בפתרון סוגיות פתוחות, כמו הסבר על הימצאות עקבות אורניום באתרים לא מוצהרים, דבר שהגופי האו"ם ביקשו מהרפובליקה האסלאמית לעשות מזה שנים.
"איראן טוענת כי היא הצהירה על כל החומר הגרעיני, הפעילויות והמיקומים (שלהם), כנדרש על פי הסכם הפיקוח שלה. זה לא עולה בקנה אחד עם הערכות הסוכנות", נכתב בדו"ח. "הסוכנות נמצאת, לפיכך, במבוי סתום בכל הנוגע לפתרון סוגיות הפיקוח הפתוחות הללו".
סוגיה מטרידה נוספת שמדגיש הדו"ח היא היעדר כל התקדמות בחקירת ממצאי האורניום באתרים לא מוצהרים. הדו"ח מציין במפורש כי "לא הושגה התקדמות בפתרון סוגיות הפיקוח הפתוחות בנוגע לוראמין וטורקוזאבאד" - שני אתרים באיראן שבהם גילתה הסוכנות חלקיקי אורניום. איראן נמנעת מלספק הסברים לגבי מקור ומיקום החלקיקים הללו, למרות דרישות חוזרות ונשנות מצד הסוכנות הבינלאומית.
סוכנות האנרגיה האטומית: איראן אוסרת על מפקחים מנוסים
בדו"ח עלתה סוגיה נוספת ובעייתית: איראן לא שקלה מחדש את החלטתה מספטמבר 2023 לאסור על כמה מהמפקחים המנוסים ביותר של סוכנות האו"ם לפקח על תוכנית הגרעין שלה. "המנהל הכללי מצר עמוקות על כך שאיראן, למרות שהביעה נכונות לשקול לקבל את מינויים של ארבעה מפקחים מנוסים נוספים של הסוכנות, לא קיבלה את מינויים," נכתב בדו"ח.
הדו"ח גם מתייחס לעובדה כי רפאל גרוסי (יו"ר של IAFA) קיים שיחות טלפון עם שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, בתחילת השנה, במהלכן הוא "חזר והדגיש את נכונותו לעבוד עם איראן כדי לחדש את יישום" ההסכם שהוסכם לגביו לפני שנתיים. "שר החוץ עראקצ'י ציין את נכונותה של איראן לשתף פעולה עם הסוכנות והעלה את האפשרות שהמנהל הכללי יבקר שוב בטהראן," נאמר בדו"ח.