"לא הבנו שאוגדת עזה קרסה, הוכרעה. את זה הבנו בשעה מאוחרת יחסית. לא בטוח שהאוגדה הבינה באותו זמן שהיא קרסה והוכרעה". כך אומר גורם בכיר במטה כללי בעקבות תחקירי מהלכי הקרב והתחקיר על אוגדת עזה.
משמעות הפרטים שעולים בתחקירים שהאוגדה לא הצליחה לספק לפיקוד ולמטה הכללי את תמונת האויב לאורך כל יום הלחימה הקשה ב-7.10, ואף לא הצליחה להכווין את כוחות התגבור למוקדי הקרבות. בחלק לא מבוטל כוחות התגבור הגיעו למקומות לא נכונים שלא היו נדרשים להגיע ולשנות את תוצאות המלחמה.
רק אחרי השעה 09:00 – זמן יקר לאחר שהחלה הפלישה ב-06:29 – הבינו בצה"ל שהאוגדה הוכרעה, ואז הוחלט לבצע כמה מהלכים. פיקוד דרום הנחה את אוגדת אדום (אוגדת אילת 80) לנוע צפונה ולקבל את השליטה על הלחימה בחלק הדרומי, שכולל את פתחת שלום, סופה וכרם שלום. האוגדה עם לוחמות קרקל הצליחה לעצור את המתקפה של החמאס באותו אזור, ומנעה מהם להגיע לישובי פתחת שלום ולבאר שבע.
תא"ל איציק כהן, מפקד אוגדה 162, נדרש לפעול עם כוחות האוגדה שלו ולהקים קו הגנה שני מאחורי אוגדת עזה – כלומר לתפוס את השטח מזרחית לכביש 232, "ציר הדמים בעוטף", מתוך הבנה כי כל מה שמערבית לו נכבש.
במקביל אוגדה 99 נדרשה לתפוס את החלק הצפוני, מאשקלון ועד יד מרדכי, ולהציב שם קו הגנה צפוני שני. עוד הוחלט כי צה"ל יטיל לתוך שטח הלחימה את כל הכוחות הפנויים שהחל לצבור. ההנחיה למפקדים של יחידות הסדיר והמילואים הייתה שלא להמתין לאוטובוסים שמשרד התחבורה היה אמור להקצות למשרד הביטחון, אלא לקחת כלי רכב פרטים להעמיס חוליות של חמישה לוחמים עם נשק שכפ"צ ואפודי קרב ולשגר אותם ליישובים.
צה"ל הציב בישובים הגדולים מפקדים בדרגות תא"ל ואלוף, כדי שיקלטו את חוליות הלוחמים וירכיבו איתם כוחות ללחימה ונתנו להם משימות. התחקיר מלמד שחלפו כשלוש שעות עד שמפקד פיקוד הדרום האלוף ירון פינקלמן ומפקד אוגדת עזה הבינו כי מפקד החטיבה הדרומית אל"מ אסף חממי נהרג – ולמעשה מרחב האוגדה נמצא ללא פיקוד כי הסמח"ט נפצע, וכך גם עוד מג"ד ומספר גדול של מפקדי פלוגות ומחלקות. זאת הסיבה לכך שמרבית תשומת הלב של חיל האוויר וכוחות התגבור הגיעה לצפון העוטף ולא לחטיבה הדרומית.
בצמרת צה"ל נמתחה גם ביקורת קשה על תפקוד מפקד החטיבה הצפונית של אוגדת עזה אל"מ חיים כהן, שהעדיף לנהל את הקרבות מחמ"ל החטיבה ברעים ולא יצא לשטח לפקד על הכוחות. "היינו מצפים ממפקד החטיבה להתחיל לתת הנחיות ראשונות בחמ״ל", אמר גורם בכיר במטה הכללי, "לשים בעמדה קצין צעיר ולצאת לשטח ולהמשיך לנהל את הקרבות מהחפ"ק הקדמי שלו".