לאחר התחקיר הקשה של השב"כ, כעת מתברר פרט מדהים נוסף שבארגון לא הבחינו בו טרם הטבח - השם המקורי בערבית של "חומות יריחו". השם הוא 'אל וועד אל-אאח'רה', או בתרגום חופשי - הבטחת יום הדין. למה השם הזה היה צריך לצלצל בכל הפעמונים של מערכת הביטחון? 'אל וועד אל-אאח'רה' הוא חלק מפסוק מתוך פרק מוכר בקוראן. הפרק הוא סורת אל-איסרא' (המסע הלילי של הנביא מוחמד), שעוסק בין היתר בהיסטוריית היהודים בראי הקוראן. הפסוק הספציפי שמזכיר את "הבטחת יום הדין" מדבר על התנהגות היהודים בעבר.
הפרק, לפי פרשנויות רבות, מדבר על פגיעה ביהודים, ברמת ההשמדה (יום הדין), אם בני ישראל (היהודים) ימשיכו להתנהג בצורה שנוגדת את הנחיותיו של אלוהים. עוד מוזכר בפרק שההשמדה תביא גם לכניסה ל"מסגד". המסגד הוא כמובן מסגד אל אקצא. לפסוק יש פרשנויות רבות שכולן עוסקות בענישה הצפויה לבני ישראל - אם ימשיכו לפגוע באחרים. בפסוק כאמור יש גם התייחסות ישירה לשם שנתן חמאס למבצע - מבול אל אקצא.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
זה מוזכר בפסוק כאמור בשם המסגד (מסגד אל אקצא). משום מה, באמ"ן החליטו לתרגם את השם המקורי של תוכנית חמאס לשם המשמים 'חומות יריחו'. ההתנהגות הזאת מסמנת יותר מכל את חוסר ההבנה בצה"ל ובשב"כ - ערבית ואיסלאם. אילו היה אחד שמבין באיסלאם והיה קורא את צמד המילים הזה, היה יכול לחבר את לפרשנות של הפסוק - ומבין שמדובר בתוכנית השמדה.
כזכור, שנתיים לפני טבח 7 באוקטובר הוזמן ד"ר עפר גרוזברד לייעץ לחטיבת המחקר באמ"ן. באותם ימים לימד פסיכולוגיה בין־תרבותית בחוג למדע המדינה באוניברסיטה, שבמסגרתו הסביר, בהתבסס על מחקרים וספרות מדעית, שאנחנו לא מכירים את האויב. גרוזברד הצביע על "עיוורון תרבותי", מצב נפשי שבו בן תרבות אחת מתקשה להבין בן תרבות אחרת בשל ההבדל באופנות החשיבה המאפיינות אותם.
"כשהגעתי לאמ"ן, נתנו לי ספר עב כרס על המודיעין, שהתבסס רובו ככולו על תרשימי זרימה", הוא מחייך. "כבוגר הפקולטה להנדסת מחשבים בטכניון אני אוהב תרשימי זרימה, אבל כל הניתוח היה לוגי. המילה 'רגשות' לא הייתה קיימת. שאלתי את החוקרים שם, איך ייתכן שאתם מנתחים את התוכניות של נסראללה דרך תרשימי זרימה כשאפילו לא הבאתם בחשבון את הכבוד העצמי שלו. הם צחקו, אבל היום אני מבין שטבח 7 באוקטובר, מחדל יום כיפור ואסונות נוספים קרו ויקרו בעיקר משום שמדע הפסיכולוגיה אינו מוכר בחטיבת המחקר באמ"ן. הכל מתבסס על רציונליות, בזמן שכולנו יצורים לא רציונליים, המופעלים על ידי עולם רגשי".
גרוזברד אמר את זה לממונים עליו. "והאחראי עליי אמר, העבודה שלך היא להכניס את הפסיכולוגיה למערכת ולעשות מה שאתה רוצה, הכל פתוח בפניך. זו הייתה פריבילגיה גדולה. קיבלתי את הסיווג הכי גבוה, נפגשתי עם כל הבכירים, הלכתי מפרויקט לפרויקט וגיליתי שאין עם מי לדבר. אפילו כשהזמינו פרופיל פסיכולוגי על סינוואר, הוא לא התבסס על הבנה רב־תרבותית, ולכן במקום לנתח את אישיותו, קבעו שהוא פסיכופת וסגרו סיפור".