הלחץ של צה״ל על חמאס הוביל בסוף השבוע לתחילתו של משא ומתן בין ישראל לחמאס. אומנם הפערים הם גדולים במיוחד ומדובר במספרים קטנים של חטופים שאמורים להשתחרר, אך התמורה מעבר לשחרור המחבלים היא גם הפסקת אש. 

בישראל נמצאים בהמתנה ארוכה. מצד אחד אין אור ירוק להיכנס בעוצמה רבה בחמאס, מנגד אין כיוון אמיתי לשחרור החטופים. על פי הפרסומים שיצאו בסוף השבוע באשר להצעה המצרית לעסקה, חמאס מוכן לשחרר חמישה חטופים, בעוד ההצעה האמריקנית מדברת על עשרה חטופים. שתי ההצעות לא עומדות בקריטריונים הבסיסים של ישראל.

בינתיים, צה״ל והשב״כ מנסים להגביר את הלחץ מול החמאס. חיל האוויר תקף קרוב לחמישים תקיפות במהלך כל סוף השבוע. השב״כ פועל להגדיל את בנק המטרות האנושיים של חמאס. 

חיל האוויר מפציץ ברצועת עזה (צילום: רשתות ערביות)
חיל האוויר מפציץ ברצועת עזה (צילום: רשתות ערביות)

מכתב המילואימניקים לרמטכ״ל רא״ל אייל זמיר מאירה זרקור על מצב שבו נמצא צה״ל: שחיקה של המילואים ושחיקה של כוחות הסדיר. את זירת עזה חייבים לסגור. נדרשת עסקה אחת מהירה. כל החטופים תמורת הפסקת המלחמה לעת הזאת ושחרור מספר מחבלים. 

לישראל יש כרגע אתגרים ביטחוניים משמעותיים בפתח, סוגיית איראן היא המרכזית שבהן. היא סכנה ממשית ובקרוב גם קיומית לישראל ולאזור. 
ארצות הברית מרכזת כוחות במזרח התיכון, שתי נושאות מטוסים נוספות עושות את דרכן לאזור.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מגביר בימים האחרונים את רטוריקת האיומים על איראן. גם הפעילות של ארה״ב בתימן מול החות׳ים מבהירים כי הנשיא האמריקני נחוש לטפל בבעיה האיראנית. 

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

איראן ממשיכה להתכונן לתרחיש שבו היא תותקף. הירי לצפון ביום שישי בבוקר, שישה ימים אחרי הירי הראשון מאז הפסקת האש בגבול לבנון, כל זה הוא יותר מרמז לישראל כי התגובה לתקיפה של איראן היא ירי מזירות שונות: איראן, לבנון, תימן, עיראק. יתכן גם שיגור חוליות טרור מאיו"ש ואפילו מקרב ערבי ישראל ואף אזרחים ישראלים שמוכנים תמורת כסף לבגוד בישראל. 

ישראל חייבת לקבוע סדרי עדיפות בנושא הביטחוני. היא חייבת להבין שהאשראי והמשאבים של צה״ל מוגבלים. כל יום שעובר בלי החלטה ותוכנית עבודה - שוחקת את הצבא ומעמידה בספק את היכולות לממש את תוכניות הצבאיות.