הקרב במחסום ארז ב-7 באוקטובר מגלם בתוכו את עיקרי הכישלון של ה-7 באוקטובר: חוסר מודיעין, חוסר הכנות, ארגון חוסר תיאום וחוסר פיקוד. תשעה חיילים נהרגו בקרבות בתוך מחנה מעבר ארז. שלושה נחטפו לרצועת עזה. לצד הכישלונות של דרגי הפיקוד הצה״לי היו במחנה מחסום ארז קרבות גבורה של חיילים ומפקדים.
אולם, למרות המחדל בהתנהלות המפקדים ותוצאות הקרב הקשה שהתרחש במחסום ארז בצה״ל בחרו דווקא להעניק למפקד המתקן קצין בדרגת אלוף משנה פרס: הוא מונה לאחרונה כנספח צה״ל בבלגיה. תפקיד שמוגדר כיוקרתי בצה״ל.
מחנה מעבר ארז הוא מחנה רב יחידתי. המפקד הבכיר המעבר הוא קצין בדרגת אל״מ מפקד יחידת המנהל האזרחי. במחנה היו לוחמי גולני, שריון, הגנת הגבולות שהפעילו בלון תצפית, וכן חיילים מיחידות נוספות. התחקיר הצה״לי אשר הוצג היום מעלה כי מפקדי המתקן לא ניהלו סנכרון בין היחידות ולא התנהלה שגרה מבצעית צבאית מתואמת בין כלל חיילי היחידות שפעלו במקום. מה שתרם לחוסר הארגון בעת ה-7 באוקטובר לתוצאות הקשות. עוד מעלה התחקיר כי כל מערך האבטחה במתקן כמו גם תיק האבטחה היה חסר ולא עמד במתן מענה לאיומים אפילו פשוטים מהאיום של ה7 באוקטובר. כוח האבטחה מנה רק ארבעה לוחמים ומפקד.
חצי שעה של ״שעת זהב״ ירדה לטמיון
התחקיר מעלה כי בשעה 06:30 נפתחה הרעשה של ירי עשרות טילים למרחב. בבסיס הופעלה אזעקה צבא אדום ומרבית החיילים רצו למגוניות. דקה אחר כך התצפיתניות מזהות תנועה של מחבלים לכיוון המעבר. למרות זאת מפקדי המתקן לא מבצעים איוש מגדלי האבטחה סביב המתקן מה שהיה מאפשר הדיפה של חלק גדול מהמתקפה אשר בוצעה על ידי מחבלי הנוח'בה מגדוד ג׳בליה.
המחבלים מגיעים למעבר וכובשים את הטרמינל. מאבטחי משרד הביטחון, חמישה במספר נסוגים, לחדר התקשורת בקומה השניה וננעלים בו. סגן מפקד פלוגת השריון שהיה כוח עתודה מגיע לשער הטרמינל וחוטף מכת אש. הוא לא מצליח לפתוח את שער הכניסה. בנתיים מתקבל דיווח על חדירה לישוב ליד נתיב העשרה ועל פי הנחיית מפקד הגדוד הכוח של הסמ״פ עוזב וממהר להגיע לישוב. בצה״ל אומרים כי התעדוף להגן על הישוב על פני המחנה היה נכון.
מפקד מחלקה וחיילים ניהלו קרב כשהם פצועים, חיל האוויר בלם חלק מהפשיטה
בשעה 07:01 המחבלים מגיעים לשער הכניסה לבסיס. הם יורים טיל נ״ט לעמדת הש״ג. החייל מצליח לסגת אולם נפגע ונהרג אחר כך. בתוך כ 15 דקות המחבלים עשרים במספר מצליחים להרוג שלושה חיילים ולחטוף עוד שלושה. המחבלים מבצעים ירי לעבר לוחמי יחידת הבלונים והם פוגעים והורגים. מפקד התורן וכמה חיילים מנסים לנהל קרב יריות אולם, בשלב מסויים נגמרת להם התחמושת והם מסתגרים בתוך החמ"ל הממוגן.
מי שמנהל קרבות קשים הם לוחמי גולני שהתפצלו לשני כוחות הגנה כוח בפיקוד מפקד מחלקה וכוח בפיקוד סמל מחלקה. הלוחמים מנהלים קרבות קשים פנים אל פנים עם המחבלים. במהלך הקרב נהרג סמל המחלקה ואילו המ״מ מסתער פצוע על שני מחבלים שירו בסמל ומחסל אותם. מפקד המחלקה מנהל במשך שעות עם חייליו קרבות עם המחבלים למרות שהוא וחלק מהחיילים שלו פצועים.
חיל האוויר ביצע שלוש תקיפות ובלם חלק מהפשיטה. התקיפה הראשונה מתבצעת בשעה 07:20. מפעיל הכטמ״מ מזהה תנועה של הרבה כלי רכב ואנשים חמושים והוא סבר כי מדובר בכוחות צה״ל ולכן ירה לידם כדי להימנע מירי דו״צ. רק שעתיים מאוחר יותר התבררה הטעות כי מי שהיה במקום הם מחבלים.
בצה״ל קובעים כי צה״ל נכשל בקרב במעבר ארז, אולם גבורת החיילים במחנה מנעה תוצאה קשה יותר. התחקיר מצא כשלים רבים בהערכות של מפקדת התאום והקישור ארז שהייתה אחראית על האבטחה וניהול שגרת המחנה. עוד קבע התחקיר כי מפקד היחידה קפץ מביתו ובצומת יד מרדכי נתקל יחד עם כוח הימ״מ וצוות טקילה של השב״כ במחבלים ביד מרדכי. המפקד לא חבר לחייליו אלא המשיך למחנה שדה תימן. למרות שהתחקיר מעלה כשלים ברמת המפקדים וההערכות המקדימה הבעייתית של פיקוד היחידה בצה״ל החליטו לאחרונה לקדם ולהעניק למפקד המתקן את התפקיד היוקרתי של נספח צה״ל בבלגיה.