בפעם השנייה בתוך שבוע צה"ל מאבד מל"ט מסוג "רוכב שמיים", הפעם מעל מחנה הפליטים בלטה. בשבוע שעבר נפל מל"ט מאותו סוג בשטח לבנון. במהלך כל הלילה בוצעו חיפושים סביב המל"ט ורק לפנות בוקר הצליחו בצה"ל למצוא את הכלי. רוכב שמיים נחשב לכלי טיס בלתי מאויש שנישא על גב הלוחמים ומורכב בשטח לצורך ההפעלה שלו.



בשבוע שעבר דווח כי מטוס טקטי ללא טייס, מסוג "רוכב שמיים", נפל בשטח לבנון סמוך לגדר עם ישראל. כלי הטיס, של חיל התותחנים, זעיר בגודלו ומשמש כ'עיניים' לכוחות הקרקעיים המתמרנים ברמת הגדוד. הכלי מסוגל להגיע למרחק של 15 ק"מ מהכוחות הלוחמים שמפעילים אותו בשטח. בצה"ל אישרו את הדיווח ובדקו את נסיבות נפילתו של המזל"ט.



הכלי נחשב לבעל יכולת איסוף מידע מהשמים באמצעות מתעד שמורכב עליו. משקלו כ-7 ק"ג ועלותו נאמדת בכ-200 אלף שקלים. כלי הטיס מיוצר ע"י אלביט מערכות.



מוקדם יותר באותו דבר התעופף בלון תצפית באיו"ש לשטחי הרשות הפלסטינית. כוחות גדולים של צבא ערכו סריקות בשעות הבוקר אחר הבלון שהתנתק מסיבה לא ברורה מעמדתו. אחרי 12 שעות של חיפושים ודאגה בצה"ל, החזירו הפלסטינים לצה"ל את בלון התצפית בתיווך מנגנוני הביטחון הפלסטינים. הבלון שמשמש את צה"ל כאמצעי תצפית נייד נחשב לאחד העזרים החשובים שיש לכוחות בשטח. מדובר בפיתוח ייחודי וטקטי מהמתקדמים בעולם, פרי פיתוח ישראלי שהותאם בעיקר למשימות תצפית מורכבות.



בלון תצפית של צה"ל.. צילום: דובר צה"ל
בלון תצפית של צה"ל.. צילום: דובר צה"ל



את הבלון מאייש צוות לוחמים נייד מצומצם ביחס לצוות שמפעיל את אמצעי התצפית הנייחים. גורם בצה"ל סיפר עם כניסתו של הבלון לפעילות מבצעית כי "ניתן באמצעות הבלון להגיע לצפייה באיכות גבוהה מאוד לשטח רדיוס של מספר קילומטרים. מי שיושב ברכב או בחמ"ל מקבל תמונה בדיוק כמו תצלום אוויר של לוויין".