שני לווייני תצפית, ונוס ו־OPTSAT 3000, שפותחו ונבנו בתעשייה האווירית, שוגרו היום (רביעי) הבוקר, בשעה 4:58 שעון ישראל, לחלל על גבי המשגר האירופאי Vega של חברת Arianespace, מאתר השיגור קורו שבגינאה הצרפתית. השיגור עצמו בוצע בהצלחה אולם הלווין טרם נכנס לפעילות ולא ניתן עדיין לקבוע שהוא פועל בצורה תקינה.



בתעשייה האווירית ציינו שמדובר בשיגור כפול ראשון עבור לוויינים ישראלים.OPTSAT 3000 הוא לוויין תצפית מתקדם המיועד לשימוש משרד הביטחון האיטלקי. ונוס הוא לוויין לניטור חקלאי וחקר הסביבה, שנבנה עבור סוכנות החלל הישראלית וסוכנות החלל הצרפתית CNES.



אלביט מערכות הודיעה כי שתיים ממערכות הצילום המתקדמות שלה, ונוס ויופיטר, הוצבו בלוויינים.



יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית, מסר מאתר השיגור בגיאנה הצרפתית: "מדובר באירוע מרגש עבור התעשייה האווירית בפרט ומדינת ישראל בכלל. יחד עם שותפינו באיטליה, צרפת וישראל, אנו גאים לראות את שני פרויקטי הדגל – לווין התצפית 'ונוס' של סוכנויות החלל הישראלית והצרפתית ולווין התצפית OPTSAT3000 שנבנה עבור איטליה - יוצאים לדרכם לאחר שנים של עשייה והערכות. התעשייה האווירית תמשיך להוביל את תחום לווינות התצפית עבור מדינת ישראל, עם פרויקטים רבים נוספים בתהליך. אנו מקווים שממשלת ישראל תדע לשמר את העשייה הישראלית גם בתחום לווייני התקשורת. זה הזמן לקבל החלטה מיידית בנושא זה".





בעלת יכולות צילום שלא היו עד כה



מצלמת החלל המתקדמת יופיטר שוגרה עבור משרד הביטחון האיטלקי על גבי הלוויין OPTSAT 3000 של התעשייה האווירית, והמצלמה המולטי־ספקטרלית ונוס שוגרה על גבי הלוויין הישראלי־צרפתי ונוס. שני הלוויינים שוגרו על גבי רקטת Arianespace Vega. מערכת יופיטר מיועדת למגוון יישומים צבאיים ואזרחיים, כולל תצפית ומודיעין צבאי, חקירת יעדים בעלי ערך גבוה, הגדרת אובייקטים קטנים ומבודדים והתמצאות סביבתית. היישומים האזרחיים כוללים משימות בתחום ביטחון הפנים, תכנון ופעולות בחירום, ניטור סביבתי והדמיית תשתיות.



מערכת ונוס היא בעלת יכולות צילום גבוהות, שלא היו קיימות עד כה. היא מתאימה למגוון רב של יישומים בהיקפים גלובליים, כולל בתחומי החקלאות, הידלדלות יערות וצמחייה, מדבור, זיהום אוויר, זיהוי אפר וולקני והתייבשות של מאגרי מים, כמו גם דליפות נפט וזיהום ימים ואגמים.



לונוס גם תפקיד חיוני בהתוויית קווים מנחים עבור ניסויים מדעיים עתידיים ומשימות צילום מהחלל.