הלילה (חמישי) דווח ב-AP כי שגרירי צרפת, גרמניה ובריטניה באו"ם שיגרו אתמול מכתב למזכ"ל אנטוניו גוטרש, בו ציינו כי איראן מפתחת טילים בליסטיים שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים בניגוד להחלטת מועצת הביטחון. במכתב נכללו צילומים שפורסמו ברשתות החברתיות באפריל, שבהם נראה ניסוי בטיל הבליסטי "שיהאב 3" עם ציוד המאפשר נשיאת ראש נפץ גרעיני. סימה שיין, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר סגן ראש המל"ל לנושאים אסטרטגיים וראש חטיבת המחקר באגף המודיעין במוסד התייחסה בתוכנית הקבינט ב-103FM למכתב שהעבירו המדינות ולחשיפת הפרטים הסודיים ממבצע צה"ל שבו איבד סא"ל מ' את חייו, שנחשפו על ידי הרשת הקטארית.



הערב "עובדה" חוזרת לעסוק בפעולה שלא הצליחה בחאן יונס. אמצעי התקשורת בעזה מבליטים את העובדה שבאותה קבוצת לוחמים היו גם שתי לוחמות. זה הפתיע אותך לגלות את זה?
"זה לא הפתיע אותי. אני לא מכירה לעומק את פרטי האירוע כי אני כבר שנים מחוץ למערכת אך פעולה מהסוג הזה, של כיסוי אזרחי רגיל, אף טבעי שנשים יהיו מעורבות בה. למיטב ידיעתי היה מדובר בכיסוי אזרחי ולכן רצוי שיהיו מעורבות גם נשים".



באל-ג'זירה דווח שמה שעורר חשד זה שאחת מהנשים רעדה.
"כלומר גברים לא רועדים? רק נשים רועדות? זה נשמע לי קצת מוזר לומר דבר כזה. אני באמת לא חושבת שזה קשור".



אנחנו מאוד מוגבלים בלדבר על מה שאנחנו יודעים ולא יודעים. אני לא יודע אם הערב יחשפו פרטים חדשים כי בסך הכל ההגנה הצנזוריאלית מאוד חשובה בסיפור הזה. מה דעתך על השיח על הצנזורה? יש גם קריאה שלא צריך לדבר בכלל.
"אנחנו עדים בשנה האחרונה לחשיפות מבצעיות שאלוהים יודע למי הן תורמות מעבר לסקרנות הרגעית. יש דברים שמין הראוי היה לא לחשוף אותם. אני לא שייכת לאנשים שחושבים הכל צריך להיות חשאי אך אני חושבת שיש דיבור מוגזם בכל סוג כזה של פעולה וגם בחשיפות שהיו לפני 12 שנה, כמו התקיפה על הכור הסורי".



 


זו הייתה טעות של צה"ל לדבר על הנושא ולשתף פעולה?
"אני לא יודעת אם זו הייתה טעות כי טרם ראינו את הכתבה אך אני חושבת שצריכה להיות עין בוחנת. עין הצנזורה אינה מספיקה. אנשים שיש להם ניסיון רב בעבר צריכים קצת לחשוב קדימה על הדברים שנאמרים ואם יש להם יכולת לפסול את האפשרות להשתמש באותה הטקטיקה באירועים עתידיים. זה חשוב יותר מסקרנות הציבור".

עד כמה האמירות שלאיראנים יש יכולת בליסטית לשאת ראשי נפץ גרעיניים על טילים צריכה להפתיע אותנו?
"זה לא מפתיע אותנו. כבר כמה שנים מעלים את הסוגייה הזאת על סדר היום. זה לא נכנס להסכם הגרעין למרות שישראל רצתה מאוד שזה ייכנס. אין שום שאלה שהאיראניים יודעים למזער נשק גרעיני כך שייכנס לטיל. הם לא ניסו את זה אך התפרסמו שרטוטים ותכנונים בנושא. האירופאים טוענים שזו הפרה של רוח ההסכם של מועצת הביטחון אך בפועל לפי הסכם הגרעין, מועצת הביטחון ויתרה לאיראנים בסוגיה זו. אין להם חיוב בהסכם שלא לעשות את זה".

זה רק מלמד שכל הדיבורים של המערב, לרבות ארה"ב, לא מביאים לשום תוצאה בהיעדר נכונות לעשות גם מעשה מעבר לסנקציות הכלכליות.
"לגמרי. ברור היום שהסנקציות הכלכליות לא הביאו למה שקיוו שיקרה. המטרה הייתה להביא את האיראנים לשולחן המשא ומתן ולא לגרום להם לסבל".

את רואה אפשרות שהאיראנים יפעלו כנגד מטרות אמריקאיות?
"אני חושבת שהאיראנים מאוד זהירים ומחושבים באסטרטגיה שלהם לאורך השנים. הם פועלים בזהירות ולא במהירות. אני חושבת שהאיראנים לא רוצים לערב את האמריקאים ולפגוע בהם כי הם חוששים להכניס אותם למשוואה".

מצד שני הם לא חוששים לפגוע באמריקאים כי הם יודעים שתגובה אמריקאית לא תבוא.
"זה נכון עד גבול מסוים. דווקא בתקופת בחירות טראמפ יכול להחליט שהוא כן מגיב. לכן האיראנים צריכים מאוד להיזהר. אני חושבת שהאיראנים מנסים אותו אך מבינים שיש גם נקודה שאם יעברו אותה הם יחטפו.

מה יכול לבוא על הפרק בנוגע לעימות עם ישראל?
"אני מניחה שהם רוצים לשנות את המשוואה שישראל תוקפת והם לא מגיבים. הם בהחלט רוצים לגבות מחיר. האם הם יכולים לעשות לישראל את מה שעשו לסעודיה? אני חושבת שלא כי הם מבינים שישראל תגיב, ותגיב בעוצמה".

את חושבת שהאירועים הפנימיים באיראן הם לא טריגר למתקפה על ישראל אלא להיפך?
"נכון. בניגוד לאלו שחושבים שהחצנה של הבעיה תשמור על הבעיות הפנימיות, אני חושבת שזה לא עובד, בטח לא במדינה כמו איראן".

לסיום, להערכתך תהיה תגובה איראנית משמעותית לאחת ההתקפות של ישראל?
"אני חושבת שכן, שיש לקחת את זה בחשבון".

ויש לקחת בחשבון שיפגעו במטרות ישראליות? שגרירויות חוץ וכדומה וזה יכול להוביל להסלמה ומלחמה?
"אני חושבת ששני הצדדים לא רוצים להגיע למלחמה בצורה ברורה אבל דברים מתגלגלים לפעמים. צריך לקחת בחשבון שכן תהיה תגובה שתגבה מחיר".