"על צה"ל לתת תשומת לב מיוחדת לתופעה של עלייה בשיעורי הפטור משירות צבאי, על רקע נפשי של המיועדים לשירות ביטחון, תופעה בעלת השפעות לאומיות ואסטרטגיות משום השפעתה על בניין הכוח של צה"ל", כך מתריע מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן בדוח ביקורת מעקב על מערך בריאות הנפש בצה"ל, שמתפרסם היום (שני).
מהנתונים עולה, כי כ-24% מהחיילים בשירות חובה נפגשים עם קב"נים ופסיכיאטרים. בשנים 2019-2017 התקיימו למעלה מ-140 אלף פגישות כאלה בכל שנה. בנוסף, 3% מהחיילים בשירות חובה הם בעלי סעיף נפשי בפרופיל שלהם ו-6.8% מכלל החיילים שהשתחררו משירות חובה בצה"ל קיבלו פטור על רקע נפשי (פרופיל 21)
מהפילוח עולה, כי בקרב אוכלוסיית החיילים הבודדים שיעור מקבלי הפטור על רקע נפשי עומד 7.7% ובקרב חיילים שהם עולים חדשים השיעור מעט נמוך יותר - 6.9%.
בביקורת הנוכחית עלה, כי נמצא כי מפקדת קצין רפואה ראשי לא קבעה אמת מידה למשך זמן ההמתנה למפגש עם פסיכיאטר. בנוסף, כ-24% מההפניות שנתנו רופאים צבאיים לבדיקת פסיכיאטר וכ-13% מההפניות שנתנו קב"נים לבדיקת פסיכיאטר בחודשים ינואר 2017 עד יולי 2019 לא מומשו.
"הגורמים במחלקת בריאות הנפש לא בדקו את הסיבות לאי-מימוש הפניות אלה, וממילא הם לא מטפלים בגורמים לתופעה זו", נטען בדוח – "בכל הקשור למעקב אחר נטילת תרופות, נמצא כי אין מעקב ממוחשב אחר דיווחי חיילים לגבי נטילת התרופות הניתנות להם".
מבקר המדינה ציין בדוח, כי שירותי בריאות הנפש שצה"ל מעניק לחיילים הם נדבך בסיסי וחשוב בכלל שירותי הרפואה בצה"ל ולאיכותם ולזמינותם משמעות ערכית ממדרגה ראשונה כיוון שהם נועדו להבטיח את בריאותם הנפשית ואת חוסנם הנפשי של חיילי צה"ל. לנוכח העלייה בפטור הנפשי ציין המבקר כי ראוי שאכ"א ומחלקת ברה"ן יבצעו בקרה על מימוש כלל הצעדים שהוחלט לנקוט כדי לצמצם את היקף הפטורים.
תגובת דובר צה"ל
"בסוף שנת 2019 החלה עבודת מטה רחבה בהובלת אכ"א ובשיתוף אט"ל לאור העלייה בשיעור הפחת הנפשי (פטור מגיוס בקרב מלש"בים מטעמי בריאות הנפש). העבודה מתייחסת לרבדים שונים של הסוגייה ובכללם - תגבור גורמי בריאות הנפש בלשכות הגיוס, חיזוק הליכי ההכנה לשירות להקטנת אי הודאות והעלאת המוטיבציה וכן הרחבת מנעד הכשירות. מדובר בשינוי ארגוני מהותי שבבסיסו עומדת המטרה לאפשר למתמודדי נפש בעלי כשירות תעסוקתית גבוהה להשתלב גם במערכת הצבאית, על אף שעד כה אפשרות זו הייתה סגורה בפניהם. לטובת אוכלוסייה זו נפתח מסלול שירות בעל מאפיינים ייחודיים וביניהם פטור גורף מלינה בבסיס ונשיאת נשק, והאיתור למסלול מתבצע רק במסגרת ועדות רפואיות המנוהלות על ידי פסיכיאטרים צבאיים. איתור הפוטנציאל למחזור הגיוס הראשון החל בתחילת שנת העבודה 2021 ומחזור הגיוס
הראשון צפוי ביולי 2021".
"המלצה לקיצור זמן ההמתנה לקב"ן: צה"ל מקיים עבודת מטה מעמיקה הכוללת חשיבה, התייעצות ולמידה מלקחי העבר. המלצת המבקר לקבוע שזמן ההמתנה לקב"ן לא יעלה על ארבעה שבועות תעוגן בקרוב בפקודות הצבא. עם זאת, נציין כי זמן ההמתנה לקב"ן כבר עתה קצר מארבעה שבועות ב-%92 מהמקרים ועומד בממוצע על עשרה ימים בלבד. זמן ההמתנה לפגישה עם פסיכיאטר נקבע בהתאם לזמינות התורים, לדחיפות ולשיקול הדעת של אנשי המקצוע. גורם ברה"ן המטפל, הוא שקובע את מידת הדחיפות שבהפניה לבדיקה פסיכיאטרית תוך הפעלת שיקול דעת מקצועי והתייעצות במידת הצורך. צה"ל בוחן אפשרות לפתיחת מוקד מקוון לזימון תורים לגורמי בריאות הנפש, תחילה כפיילוט, בכפוף לתכנית העבודה השנתית של צה"ל ולתיעדוף משימותיו".
"בצה"ל קיימת הוראה המאפשרת לקב"ן היחידה להעביר מידע למפקד אם נדרש לכך וזאת בכפוף להתייעצות עם הענף הקליני או עם הייעוץ המשפטי. כמו כן, קיימת הוראה המתייחסת לביצוע מעקב אודות התייצבות החייל לפגישות עם קב"ן. עם זאת, כל מקרה ייבחן לגופו בהתאם לתיקו הרפואי של החייל. מערך ברה"ן מבצע בקרה שוטפת על טיפול שניתן לחיילים על ידי גורמים אזרחיים, הנושא מתעדכן ונבדק בביקורות מטכ"ליות ופיקודיות. צה"ל מקבל את ההמלצה לבצע ביקורת וניתוח ממוחשבים על אי-התייצבות לפגישות עם גורמי ברה"ן ופסיכיאטרים. הנושא נמצא בעבודת מטה לאפיון המערכת, ולכשתסתיים תוקם מערכת ייעודית שתאפשר ביצוע תהליך כמצויין בביקורת. כ-99% מהחיילים אשר נדרשו למעקב יזום של אנשי בריאות הנפש בצבא, נבדקו במהלך שירותם. במהלך הביקורת עודכנה והופצה הוראת קרפ"ר על פיה יש לקיים פגישה עם חיילים הנדרשים למעקב יזום בהתאם לשיקול הדעת של הגורם המטפל ולכל הפחות אחת לשלושה חודשים".
"צה"ל מקבל את ההמלצה לבצע מעקב ובקרה על המלצות גורמי הברה"ן. ההמלצה ליצירת דו"ח ממוחשב ייעודי נמצאת בבחינה ותטופל בהתאם לתיעדוף המשימות בצה"ל. עם זאת, כבר כיום מבוצע באופן תדיר מיפוי וניתוח פערים בתיעוד המלצות קב"נים. בהמשך לביקורת, צה"ל העביר את פורמטי הבקרה לרע"ן קב"נים ולגורמים המקצועיים על-מנת לאפשר בקרה ומעקב על עבודת גורמי ברה"ן בצה"ל. הפקודה הרלוונטית לנושא תעודכן במהלך 2021 וביקורות ברה"ן על פי פורמט מוסדר תבוצע לקב"נים בלבד. בנוסף, תבוצע בקרה על עבודת הפסיכיאטרים במתכונת של ישיבות מקצועיות, התייעצויות וכדומה. צה"ל סבור כי זו השיטה הנכונה לבקרה על אנשי מקצוע המומחים בתחומם
ובהלימה למעקב על עבודת רופאים מומחים אחרים בחיל הרפואה".
"גורמי ברה"ן בוחנים כל מקרה שבו חייל לא נוטל את התרופות שנרשמו לו על-ידי גורם ברה"ן. יש לציין, כי אי-היענות לנטילת טיפול תרופתי בצה"ל אינה שונה בהיקפה באופן משמעותי מזו שבמערכות בריאות שונות בארץ ובעולם. מדובר בתופעה נפוצה בקרב מטופלים בכלל ומטופלי ברה"ן בפרט. גורמי הברה"ן ימשיכו לתשאל את המטופלים באופן יזום ולקיים מפגשי בקרה עם מטופליהם. על-מנת לשפר את האיתנות הנפשית של משרתיו, צה"ל הטמיע בפעילות ענף שדה וכושר נפשי מספר כלים ייעודיים )מסעות דה קומפרסיה, אימון קשבי ועוד(. מחקרים שמלווים את השימוש בכלים אלו מצביעים על כך שהם אפקטיביים ומיטיבים עם החיילים".