הממשלה אישרה היום את תכנית החירום לחיזוק הביטחון והסדר הציבורי בערים המעורבות, שהגיש השר לביטחון פנים אמיר אוחנה. התוכנית גובשה על רקע ההתפרעויות האלימות שהתרחשו בחודש מאי.
התקציב של התוכנית יעמוד בשלב זה על 97 מיליון שקל, במסגרתו יחל גיוס מיידי של 300 שוטרים במעמד זמני למשך שלושה חודשים, שיתגברו את כוחות השיטור ברשויות המעורבות.
בנוסף, יוצבו שתי פלוגות מילואים של משמר הגבול בתוך הערים המעורבות. הפלוגות יתגברו את תחנות המשטרה באותן רשויות מקומיות לתקופה שתמשך כשלושה חודשים, כשלאחר מכן ייבחן יחד עם משרד האוצר האם להמשיך את הצבתן ותקציבן.
עוד תכלול התוכנית את המשך שיתוף הפעולה בין משרד המשפטים, פרקליטות המדינה, משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי, בכל הנוגע למעורבים באירועי הפרות הסדר האלימות ובפעולות האיבה שהתרחשו במדינת ישראל במהלך מבצע "שומר החומות". גופים אלה יקדמו טיפול מתואם בנוגע לאיתור ותפיסת אמל"ח בלתי חוקי המוחזק בקרב אזרחים, וכן יקדמו את המאבק בהסתה לאלימות.
עוד במסגרת התוכנית:
- הצטיידות באמצעים חיוניים, מענה לגיוס פלוגות מילואים של מג"ב, השלמת מלאים למשטרת ישראל, לשירות בתי הסוהר ולרשות הארצית לכבאות והצלה.
- מענה טכנולוגי מותאם לצרכים המבצעיים המיידיים לחיזוק הביטחון והסדר הציבורי.
- תגבור אבטחת מוסדות חינוך ברשויות מקומיות מעורבות עד לסוף שנת 2021 על בסיס המלצת משטרת ישראל.
- משטרת ישראל ומשרד האוצר יבחנו קידום תכנון מפורט לתחנת משטרה חדשה בעיר לוד.
- שיפוי ותיקון נזקים שנגרמו לאמצעים, לתחנות ולנקודות משטרת ישראל וכבאות והצלה במהלך מבצע "שומר החומות".
- עדכון תכנית המענים לצמצום הפשיעה בחברה הערבית, כך שתכלול גם מענים נדרשים נוספים, שהתחדדו באירועים האחרונים, לתרחיש הפרות סדר אלימות, רב זירתיות ובפריסה ארצית, ובהם חיזוק משטרת ישראל, גופי אכיפת החוק ורשויות המדינה להתמודדות עם האתגר הקיים ברשויות מקומיות ערביות ומעורבות. לשם כך, תבוצע עבודת מטה לתיקוף המלצות ועדת המנכ"לים, תעדופן על פי טווח קצר, בינוני וארוך וכן עדכונן בהתאם לצורך, נוכח האירועים האמורים. עבודת המטה תבוצע בהובלת משרד ראש הממשלה, תוך הסתייעות במל"ל ובשיתוף המשרד לביטחון הפנים, משרד המשפטים וכלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, המנויים בהחלטה מס' 852.
- יוקם צוות בראשות המשרד לביטחון הפנים/משטרת ישראל ובהשתתפות נציגי משרד הפנים, המשרד לחיזוק וקידום קהילתי ומשרד המשפטים לגיבוש תכנית "עיר בטוחה" ברשויות המקומיות המעורבות, תוך שילוב בין מערכים טכנולוגיים מתקדמים וחיבורם למרכזי השליטה של משטרת ישראל לצד מענה מבצעי משלים.
יוקם צוות במשרד לביטחון הפנים לבחינה, להרחבה ולהפעלה של מערך המתנדבים במשטרת ישראל וברשות הארצית לכבאות והצלה, במצבי חירום.
לאחר אישור התוכנית, מסר השר לביטחון פנים אמיר אוחנה כי "הציבור הישראלי ומשטרת ישראל התמודדו בשבועות האחרונים עם מאורעות שמסוגם לא היו בהיקפם ובעוצמתם מקום המדינה ועד היום".
עוד ציין השר אוחנה: "המשטרה יצאה למבצע "חוק וסדר", במסגרתו בוצעו למעלה מ-2,100 מעצרים, כאשר המסר ברור: כל מי שהרים יד, או אבן, או בקת"ב, או נשק, כל מי שהצית וכל מי שהסית - יידע שמשטרת ישראל תגיע אליו".
לבסוף סיכם השר כי "מדובר בצעד חיוני ומתבקש שיספק בטווח הקרוב צרכים מידיים של משטרת ישראל על מנת שתוכל להתמודד עם האתגרים והפערים שנוצרו כתוצאה מהפרעות האלימות שאירעו בחודש שעבר, ובמקביל יאפשר תכנון מעמיק ומיטבי של הצרכים והשינויים הנדרשים כדי לחזק את המשטרה ויכולותיה בטווח הארוך למול תרחישי הייחוס השונים למען ביטחונם ושלומם של כל אזרחי המדינה באשר הם".