לוחמים ולוחמות רבים משוחררים מהצבא לאחר שירות אינטנסיבי ללא שום עזרה, תמיכה והכוונה מקצועית. בכל שנה משתחררים כ-12 אלף לוחמים, יותר מ-50% מהם חיים בפריפריה החברתית או הגיאוגרפית.
גם לאחר שהממשלה "הגדילה" את שכר החיילים, עדיין המצב לא מאפשר לרבים מהם לבסס עתיד אישי ומקצועי עם שחרורם. רבים יוצאים לעולם לבד וללא שום הכוונה. לתובנה הזו הגיעו איתמר ישראלית ואוריה אייזיק, שני קצינים לוחמים במילואים, שזיהו צורך והקימו את עמותת "גב ללוחם" המסייעת ומלווה לוחמים ולחומות מרגע שחרורם יד ביד עד להצלחה אישית ומקצועית.
באמצעות קורס של שנה, הלוחמים מקבלים מעטפת סיוע והדרכה מקיפה שכוללת הצבת מטרות ויעדים, כלכלה וניהול פיננסי, גיבוש תמונת עתיד בנוגע להשכלה תעסוקה וקריירה ותוכנית מנטורים, בהם בכירים ומובילים במשק הישראלי, בה כל לוחם מקבל מנטור אישי שמלווה אותו יד ביד.
אריאל קהלני, שגדל במשפחה חרדית עם מספר רב של אחים, הוכר כחייל בודד כיוון שנזרק מביתו בגיל 16 בלבד משום שלא רצה להמשיך באורח החיים הדתי. כך השתחרר מצה"ל לבדו, ללא בגרויות או ניסיון והיה צריך להסתדר שוב לבדו, שוב.
אריאל מספר: "לא משנה מתי ובאיזה שעה אני אצטרך אותם, 'גב ללוחם' יעמדו לצידי ויעזרו לי בכל מה שרק אצטרך. ברגע שנכנסתי לקורס הבנתי שיש עוד אנשים שמרגישים אבודים כמוני. עצם העובדה שבעמותה מאמינים בנו ובחלומות שלנו למרות סיפור חיים לא תמיד פשוט, מראה שהכל אפשרי".
יובל מוחה, בן 21 מפתח תקווה, שירת בקרקל כחובש ולוחם ומגיע ממשפחה שהושפעה מגירושי הוריו. הוא השתחרר לפני שלושה חודשים, הגיע לעמותה דרך מודעה והתקבל עוד כשהיה חייל. "העמותה נותנת כלים לחיים כמו הכנה לראיונות עבודה והכנת קורות חיים וזה אחד הדברים המדהימים שקרו לי. התקבלתי למשרות במקומות נחשבים כמו 'גוגל' ובעוד שנה ארשם ללימודים כש'גב ללוחם' עוזרים לי למצוא את המקצוע המתאים. אני מחכה להגיע למפגש השבועי, לבוא לייעץ ולהתייעץ עם חברים. העמותה היא בית, המלווים הם כמו הורים והחברים לקבוצה הם כמו אחים".
כיום מפעילה "גב ללוחם" סניפים בפתח תקווה, ירושלים, קריית מלאכי ונתניה, וצפויה להתרחב לקריית שמונה, באר שבע, חיפה, נהריה וראשון לציון, לצורך זה היא מגייסת כספים לצד גיוס מתנדבים ומנטורים. איתמר ואוריה, המנכ"לים ומייסדי העמותה אומרים למעריב: "אנחנו גאים להיות הבית השני של הלוחמים, להעניק להם את הכלים שיאפשרו להם לצמוח, לגדול ולהפוך למנהיגים. אנחנו רוצים שכל לוחם או לוחמת ידעו שאנחנו מבינים עם מה הם מתמודדים ויודעים לסייע להם. הם רכשו המון כלים בזמן השרות שאסור שילכו לאיבוד באזרחות".
מדובר צה"ל נמסר: ”לצה''ל יש מחויבות עמוקה כלפי החיילים המשוחררים בדגש על הלוחמים. צה״ל רואה עצמו כגוף הנושא באחריות להכנת החיילים המשוחררים לחיי האזרחות ומתן כלים שיסייעו להם להשתלב היטב, וזו באמצעות מגוון פעולות במסגרת תכנית 'שער לעתיד'".
ממשרד הביטחון נמסר: ״האגף והקרן לחיילים משוחררים מעניקים ייעוץ והכוונה, תכניות ייעודיות ללוחמים ולאוכלוסיות מיוחדות בדגש על חיילים בודדים. הסיוע כולל השלמת 12 שנות לימוד, מכינות להשלמת בגרויות ללא עלות, תכניות הכשרה להייטק ואת מלגת "ממדים ללימודים". אנו מברכים על כל יוזמה אזרחית ומשתפים פעולה עם עמותות שונות לרבות גב ללוחם״.