20 שנה ל"חומת מגן": ביום חמישי, ה-4 באפריל 2002, החלה תנועות כוחות של צה"ל לאיגוף העיר שכם, במסגרת מבצע "חומת מגן". כוחות של חטיבת הצנחנים וחטיבת גולני הסתערו מכיוון מערב, והשתלטו על מרכז העיר, הקסבה וכן על חלקה המזרחי לאחר קרב קשה ומסובך שארך שלושה ימים. הקצינים והחיילים שהשתתפו בלחימה משחזרים בסרטון שמפרסם דובר צה"ל היום (שני) לציון 20 שנה למבצע.
"מאבק ארוך, קשה וגורלי": 20 שנה למבצע "חומת מגן" | התמונות והסיפורים >>>
כוחות חטיבת גולני נעו לכיוון המטרות בעיר רכובים על נגמ"שי אכזרית, ובחטיבת הצנחנים נכנסו רגלית מתוך שטחי כינוס. "מאוד צפוף, בתים עתיקים, קירות מאוד עבים, סמטאות צרות", מתאר אל"מ במיל' יהודה יוחננוף, שהיה סמח"ט הצנחנים במבצע, את מסדרונות הקסבה של שכם. "הקסבה הייתה אתגר מבצעי ממדרגה ראשונה, ולא בכדי אני חושב ששמו שם גם את חטיבת הצנחנים וגם את חטיבת גולני".
"ידענו שאם אנחנו עוברים ברחוב, נהיה חשופים לאש של המחבלים בקלות. היכולת שלהם לשלוט בשטח הייתה טובה מאוד", סיפר סא"ל במיל' אחיקם סרוסי, שהיה מ"מ בגדוד 202 של חטיבת הצנחנים בימי "חומת מגן". "התחלנו בפתרונות של לעבור דרך חצרות פנימיות, דרך הגגות, לעבור גם דרך הקירות", שיחזר.
חטיבת הצנחנים מבצעת את "מסע בצבעים", מבצע מקדים שבמהלכו מתפתחת טכניקה קרבית חדשה להתקדמות באזורים הצפופים בערים הפלסטיניות - מעבר דרך קירות, זאת במטרה לצמצם את חשיפת הכוחות לאש האויב. על החטיבה פיקד באותם הימים הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי.
"יום למחרת אנחנו מתחילים מתקפת מלקחיים, אפילו מתקפת מלקחיים כפולה, ובעצם אנחנו חונקים את הקסבה מכל כיוון אפשרי", שיחזר אל"מ במיל' אלון מדנס, מי שהיה מ"פ הפלוגה המסייעת של גדוד 202 בחטיבת הצנחנים.
עם זאת, הקרב לא זכה לסיקור תקשורתי רחב, למרות ההצלחות הצבאיות הבלתי ניתנות לערעור אותן השיג, ככל הנראה בשל הקרבות הקשים שהתרחשו באותה העת בג'נין, שזכו לעניין ציבורי רב יותר.
תוצאות הקרב
חייל ישראלי אחד בלבד איבד את חייו בקרב הקשה על הקסבה של שכם, מי שהיה מפקד פלוגת חיל ההנדסה של חטיבת הצנחנים, רס"ן אסף אסולין, כתוצאה מאש דו-צדדית. אסולין נצפה על ידי חייל ישראלי במהלך סריקות אחר מבוקשים, נורה בטעות ונהרג במקום.
בצד הפלסטיני, לעומת זאת, נקטלו 78 מחבלים חמושים, ומאות פעילי טרור נעצרו. ביניהם, הבכירים נאסר עוויס מהפת"ח וחוסאם בדראן שהיה ממנהלי המערכה מן הצד הפלסטיני, שנתפסו שבוע לאחר סיום הקרבות אחרי שנמלטו. ההרס שגרם צה"ל למבנים ולרכוש הסתכם ב-110 מיליון דולר, עפ"י דוח שפרסם אונסק"ו מטעם האו"ם.