צה"ל הפך ליעד לעבריינים שגונבים מהצבא מכל הבא ליד. למרות שהנזקים לצה"ל הם עצומים, רק לאחרונה התחיל הצבא לטפל בתופעה במלוא הרצינות, וזאת על פי הנחיית הרמטכ"ל אביב כוכבי, שהחליט שגניבות של נשק ורכוש מצה"ל אינן יכולות להימשך. הגניבות גורמות לצבא לא רק נזק כספי עצום, אלא פוגעות גם בצד המבצעי.

בסיס צה"ל ברמת הגולן נפרץ: לפחות 70 אלף קליעים ו-70 רימונים נגנבו

כך למשל, לפי הדיווחים, תושב של הפזורה הבדואית שהצליח להיכנס לאחרונה לשטח צבאי, גרם לצבא נזק כספי של 400 אלף שקלים והביא להפסקת אימונים בבסיס צאלים, שבו השתתפו לוחמים בתרגיל בטנקים ובמרגמות. הוא נתפס, נשפט וזכה להסדר מקל מאוד: נגזרה עליו חצי שנה של עבודות שירות, למרות שעברו כולל הרשעות נוספות. כשאלה העונשים, אין מה שירתיע את העבריינים שלא חוששים להסתכן, כשברור להם שהעונשים שיוטלו עליהם יהיו קלים.

לפני כמעט שנתיים דיווחו אמצעי התקשורת על פריצה של בדואים לבסיס נבטים של צה"ל בדרום: בדואים הצליחו לחדור בקלות יחסית לבסיס, שאמור להיות מאובטח במיוחד. אחד מהם הצליח לחמוק מכוחות הביטחון, שניהלו אחריו מרדף במשך כל שעות הלילה. הסיפור זכה להבלטה מיוחדת כיוון שמדובר באחד מבסיסי חיל האוויר הגדולים בארץ, שבו מתגוררות גם משפחות של משרתי הקבע.

בבסיס הזה מוצבות טייסות של מטוסי F35, וכיום יש בו גף מיוחד שבו חונה מטוסו של ראש הממשלה. זאת לא המבוכה היחידה שנגרמה לצה"ל מגניבות שהיו בבסיסים. לאחרונה התרחשה גם פריצה לבסיס שדה תימן, שבמהלכה נגנבו ארגזי תחמושת עם עשרות אלפי כדורי רובים. לא פעם מצליחים בדואים לבושים במדי עבודה של צה"ל גם להיכנס לאוהלים של חיילים, לגנוב ציוד אישי שלהם, נשק ותחמושת ולהימלט בטרקטורונים.

לא רק הבדואים גילו שבסיסי צה"ל הם מטרה קלה ונוחה לגניבות של נשקים. ארגוני פשע מתמחים בתחום הזה כבר תקופה ארוכה. לאחרונה דווח שבאחד הבונקרים של צה"ל בצפון הארץ התגלו במקרה שתי מכוניות עם לוחות זיהוי מזויפות, שארגון פשיעה הסתיר במשך מספר חודשים. במכוניות נמצאו ג'ריקנים מלאים בדלק, וההערכה היא שעבריינים תכננו להצית אותן לאחר חיסול פלילי.
בתחילת החודש נגנבו מבסיס צנובר שברמת הגולן 70 אלף כדורים ו־70 רימוני מטול נפיץ. בפרשה הזאת נעצרו מספר צעירים מהיישוב טובא־זנגריה, שבו מתגוררות כמה משפחות פשע. זה עלול להעיד על כך שהנשק והתחמושת מוצאים את דרכם לארגוני פשיעה.
לאיש אין כנראה את המספרים המדויקים של כלי נשק ותחמושת שנגנבים מהצבא. בשנה שעברה פורסם שלאורך השנה נגנבו מצה"ל 482 רובים, 47 טילי לאו, ומספרים בודדים של מוקשים. מדובר בכלי נשק ותחמושת שהצבא הצליח לזהות כגנובים, אבל מה עם כמויות הנשק הגדולות שהצבא לא גילה שחסרות במחסנים? אלוף במיל' יצחק בריק, מי שהיה נציב קבילות חיילים בצה"ל, טוען כבר תקופה ארוכה שצה"ל איבד את היכולת לשמור על עצמו, לא רק בבסיסים שבדרום, אלא בכל המחנות בארץ.
השר לשעבר גלעד ארדן אמר בעבר: "90% מהנשק הלא חוקי בצפון מגיע מצה"ל". בעבר אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה הצעה של ח"כ לשעבר ענת ברקו (הליכוד) לגזור עשר שנות מאסר על מי שגונבים נשק ומשתמשים בו לפשיעה. הכוונה הייתה להחמיר את הענישה. הצעתה של ברקו באה לאחר שלדבריה התברר שבחוק העונשין קיימים סעיפים של גניבה בנסיבות מחמירות, אבל אף לא אחד מהם התייחס לגניבת נשק וחלקיו. צה"ל עדיין מתמודד עם אחד האתגרים הגדולים, שאם לא יימצא לו פתרון - הוא יסכן את כולנו.