לאחר שגלנט קרא לעצור את החקיקה: גורם ביטחוני בכיר קיים היום (ראשון) שיחה עם הכתבים הצבאיים בה עדכן על תמונת המצב הביטחונית וסקר את ההתפתחויות המסוכנות בזירות השונות. בנוסף הדגיש הגורם את הסכנה לכשירות צה"ל שמעוררת הרפורמה המשפטית וקרא לעצור את החקיקה עד למושב הקיץ של הכנסת. 

פרסום ראשון: המחבל ממגידו עשה שימוש באופניים חשמליים בשטח ישראל
גלנט: "חייבים לעצור את התהליך כדי לשבת ולדבר, השסע הולך ונפער"

בפתח הדברים ציין הבכיר כי "איראן נמצאת במרחק של שבועיים עד שלושה בהינתן החלטה להעשרת אורניום לפצצה. לצערנו יש הצלחות של האיראנים, דעיכה של המחאה הפנימית באיראן, התקדמות מדאיגה ביחסי איראן וסעודיה גם אם זה למראית עין ובתיווך סיני, ובמקביל ביחסי איראן רוסיה, שם הולך ומתהדק השת"פ עם רוסיה על רקע המלחמה באוקראינה". 

לאחר מכן התייחס לזירה הפלסטינית והדגיש: "אנחנו ברף אלימות גבוה בעיקר בשכם וג'נין בצפון השומרון. יש לנו רצף פיגועים בחווארה, שלושה פיגועים בחודש. אנחנו נכנסים עם זווית כניסה לא אידאלית לרמדאן ואני מקווה שנצליח לעבור את הרמדאן בשקט. ברצועת עזה חמאס מורתע אבל השקט בערבון מוגבל, יש ארגוני טרור שמנסים לדחוף לפעולה כמו הג'יהאד איסלמי וארגונים סוררים אחרים לוחצים".

"בזירת לבנון יש עליה במתיחות, ריבוי אירועי חיכוך על הגדר, יש בטחון עצמי גובר של נסראללה מול ישראל ונכונות לקבוע משוואה שונה", הזהיר. "בעניין הפיגוע במגידו, בוחנים את המעורבות של חיזבאללה. מזוהה פעילות גוברת של גורמי טרור שפועלים משטח לבנון וגם גורמים פלסטיניים שפועלים מלבנון נגד ישראל. בזירת סוריה יש מאמצים מצד חיזבאללה ואיראן להעביר אמצע לחימה רגישים ונמשכים מאמצי ההתבססות האיראנית".  

הוא סיכם: "האתגרים הם רבים. אני שם לכם עוד דגש אחד שמבחינה אזורית ובינלאומית יש שינויים. המלחמה באוקראינה והמאבק בין המעצמות הוא גורם שמערער את הסדר הגלובלי ולעניין הזה יש השפעה על ישראל". 

"עברנו ממצב של עימות מוגבל לפוטנציאל להתלכדות זירות"

לדברי הבכיר, קיימות "שלוש מגמות שליליות. הראשונה היא התלכדות הזירות. עברנו מפוטנציאל לעימות מוגבל להתלכדות בין הזירות. במשך הרבה שנים דיברנו על עימותים מוגבלים והחשש הוא מפני סופה מושלמת שתלחץ על ישראל מכל הכיוונים."

הבכיר הסביר כי "בשלושת החודשים האחרונים איראן חיזבאללה וחמאס מזהים הזדמנות שהסלמה באיו"ש תייצר לחץ על ישראל בכמה כיוונים, וכי לכל פעולה בירושלים או בשומרון פוטנציאל להדליק גזרות אחרות. מי שעומדת מאחורי ליכוד הגזרות היא איראן שדוחפת לפיצוץ של כל הגזרה, ומזרימה כסף ואמצעי לחימה רבים שמנסים להחדיר אל השטח לצד הדרכה של פעילי טרור וגורמים בכירים ואינדוקטרינציה דרך הרשתות. יוצאים פעילים מעזה להדרכות וחוזרים לשטח". 

עוד ציין הבכיר כי "הנושא השני הוא ירידה בהרתעה והכבוד שרוחשים לארצות הברית במזרח התיכון. כידוע המדד הישראלי מחובר למדד האמריקאי. לארה"ב יש לפחות שני יעדים ונקודות אסטרטגיות יותר כבדות כרגע: האחת סין ודרום מזרח אסיה ומזרח אירופה עם המלחמה באוקראינה, ובמקום השלישי לכל היותר נמצא הנושא האיראני, והדבר הזה בהתחבר לאירועים שקרו פה בשנים האחרונות עם האמריקאים גורמים לירידת קרנם. האיתות הסעודי לשיח עם איראן דרך סין הוא דוגמה מובהקת לעניין". 

הנושא השלישי הוא לכידות פנימית והיחלשותה בישראל. הוא ציין כי "עמדת שר הביטחון משקפת את עמדת הרמטכ"ל, ראש שב"כ, ראש מוסד ואלופי צה"ל". לדבריו, "המצב הפנימי בישראל הפך להיות מרכיב מרכזי בהערכת המצב של הגורמים באזור. כל הגורמים העוינים באזור מצביעים על משבר חריף וחסר תקדים בו נתונה ישראל ומחברים את זה לתהליך שבראייתם יוביל לקריסתה של ישראל. הם רואים במציאות הזו הזדמנות".

הוא הסביר כי "יש פגיעה בהרתעה מתוך תפיסה שלהם כי ישראל מוחלשת ואולי מוגבלת ומשותקת ביכולת התגובה שלה, גם בגלל המצב הפנימי וגם הערכה שהתמיכה הבינלאומית בישראל חלשה יותר והיא מבודדת בינלאומית יותר מאי פעם. אנחנו רואים את השחיקה במעמד הבינלאומי של ישראל כאשר יש מאמצים לפגוע בהסכמי אברהם".

"המשך התהליך ללא הסכמות יפגע בכשירות במערך המילואים ובסדיר"

לסיום התייחס הבכיר לסוגיית הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת שעוררה, ובפרט להשפעתה על כשירות צה"ל. הוא הדגיש כי "צה"ל נמצא בכשירות מלאה, כל תהליך הגידור שאנחנו עושים עובד היטב. הפעולה נגד הסרבנות שבעיני היא דבר מרכזי ביותר, היא פעולה נחרצת, היא נעשית בצורה חכמה על מנת לא להוביל להצתה של דברים נוספים".

הבכיר ביקש להדגיש כי "כשאנחנו מסתכלים קדימה, המשך התהליך ללא הסכמות עלול להביא לפגיעה בכשירות צה"ל. זה מתחיל במערכי המילואים חילות בודדים וזה הולך גם לעומק לסדיר וגם לרוחב לזרועות נוספות. אנחנו במאמץ לגדר את זה אבל אין ספק שאנחנו רואים את הסדק, גם בסדיר. אני כבר אומר שיש היום נזק משמעותי".

הוא הוסיף והסביר כי "החשש הוא מעזיבת קצינים מתפקידים משמעותיים, סרבנות לצאת לקק"צ, הימנעות מהמשך שירות ומהתנדבות ולחצים של משפחות על קצינים לפרוש מהשירות. זה נכון גם לצה"ל וגם לגופים אחרים. הנזק הוא משמעותי כי יחידה צבאית צריכה לכידות. מי שחושב שאפשר להשאיר את המציאות מחוץ לצה"ל חי במציאות של לפני 50 שנה. כל מה שקורה בכל מקום בחברה הישראלית מגיע לתוך יחידות צה"ל ביבשה באוויר ובים. בקבוצות הוואטסאפ כולם מדברים עם כולם והדינמיקה היא מהירה וגדולה". 

"כל התהליך הזה הוא תהליך מרכזי ולכן גם היום אנחנו צריכים לבלום ולקחת את כל הנתונים האלה בחשבון. תמונת המצב שתיארתי מבוססת על דברים עובדתיים לפי הידיעות שיש לנו וכאשר מדברים על כשירות צה"ל צריך לקחת בחשבון את כל הדברים שדיברתי עליהם".

"צה"ל משענת ההגנה וכלי המגן של מדינת ישראל, גם שר הביטחון גלנט וגם הרמטכ"ל הרצי הלוי ואלופי צה"ל מקדישים לעניין הזה הרבה מאוד מאמץ ומטפלים בו כל יום בדרכים שונות. עובדים על זה יומם ולילה. אני רוצה לשבח את הרמטכ"ל בנושא הזה שעושה במקביל לכל הדברים האחרים. הוא לא ישן, הוא עובד מבוקר עד לילה, הוא תמיד במשמרת מתעסק גם בזה וגם בנושאים האחרים".

"אנחנו כולם צריכים להבין כי העצירה כעת חיונית בצל הסכנה להחלשת צה"ל ולפגיעה בכשירות שלו, והאויבים שלנו מזהים את זה ורואים במצב הזה הזדמנות להישגים. הביטחון שלנו נשען על הרתעה שהולכת ונשחקת כתוצאה מאיך תופסים אותנו ולכן אנחנו חייבים לנקוט בפעולות דחופות. קודם כל עצירת החקיקה עד מושב הקיץ, שיח בהסכמה, הפסקה של כל ההפגנות והמחאות ומעל כל זה קריאה נחרצת של כל מי שעיניו בראשו לעצירה מוחלטת של הסרבנות", סיכם הבכיר.