הצעת החוק של חבר הכנסת אריאל קלנר (הליכוד) הקובעת כי עמותה שתקבל תרומה מממשלה זרה לא תקבל הכרה כמוסד ציבורי או מלכ"ר לא תעלה היום (ראשון) בוועדת השרים לחקיקה וכי הנושא ייבחן לעומק מחדש.
סערת חוק התרומות: המסר שהעבירה שרת החוץ של גרמניה לישראל
בתגובה לכך, ח"כ טלי גוטליב תקפה את הממשלה ואמרה כי "וואו.’ כל הכבוד’ לממשלה. חס וחלילה שאחרי אישור התקציב הדו שנתי נמשיך לייצר תמונות נצחון. במקום זה חוק העמותות ירד מהפרק. אחלה. נמשיך לאפשר לעמותות לקבל תמיכה ומימון ממשלות זרות גם אם הכסף יממן בעקיפין או במישרין טרור. מחיאות כפיים סוערות".
הצעת החוק של ח"כ קלנר עוררה סערה בינלאומית. שרת החוץ של גרמניה, אנאלנה ברבוק, העבירה במהלך סוף השבוע מסר ישיר לשר החוץ, אלי כהן, ובו הביעה דאגה מהצעת החוק להגביל תרומות לארגוני חברה אזרחית, כך דיווח ברק רביד בוואלה! מפי שני מקורות שמעורים בנושא.
הכוונה להעלות את החוק לדיון בוועדה, גרמה למתיחות בין ישראל לכמה מדינות, בהן ארה"ב, גרמניה וצרפת, כשקידומו עלול להביא למשבר מדיני עם מדינות מערביות נוספות. בכיר אמריקאי מסר לוואלה! כי "אנחנו אמרנו לישראל שהמשך קידום הצעת החוק עלול להתפוצץ להם בפנים מבחינה בינלאומית".
בימים האחרונים הפך הלחץ הבינלאומי לפומבי יותר. ביום רביעי אמר דובר משרד החוץ האמריקני בתדרוך היומי לכתבים כי "ארצות הברית סבורה שארגוני חברה אזרחית קריטיים לדמוקרטיה ויש לאפשר להם לפעול ולגייס כספים ברחבי העולם ללא הפרעה". במהלך סוף השבוע פרסמו שגרירי שבדיה, נורבגיה, גרמניה, אירלנד, הולנד ובלגיה ציוצים בטוויטר נגד הצעת החוק. בציוצים בעלי נוסח כמעט זהה הדגישו השגרירים כי הם מודאגים מהצעת החוק כיוון שארגוני חברה אזרחית חשובים מאוד לדמוקרטיה.
הצעת החוק קובעת כי עמותה שתקבל תרומה מממשלה זרה לא תקבל הכרה כמוסד ציבורי, או כמוסד ללא כוונות רווח. כמו כן, עמותה כזו, לפי הצעת החוק, תהיה חייבת במס של 65% על הכנסתה, ותורמים לה לא יהיו זכאים לזיכוי מס. ח"כ קלנר העלה את הצעת החוק במיוחד כדי לנסות ולפגוע בעמותות שמזוהות עם השמאל ועם המאבק בכיבוש או כאלה שמתנגדות להפיכה המשפטית. הצעות חוק דומות עלו בעבר אך נבלמו פעם אחר פעם בשל לחץ בינלאומי.