ח"כ משה סעדה ('הליכוד') שוחח הבוקר (שלישי) עם ענת דוידוב וטל שלו ב־103FM והתייחס לדיון בוועדת החוקה בנושא צמצום עילת הסבירות, זאת על רקע המחאה הסוערת שנערכה אתמול בנתב"ג.
רוטמן הודיע: ועדת חוקה תאשר את צמצום עילת הסבירות כבר השבוע
"מה שנתניהו רוצה וגם מה שרוטמן רוצה, צריך להבין, זה בקטן. נכון שמצמצמים את עילת הסבירות, זה כל הדרג המבצע, הנבחר ברשות המקומיות, אלו בעיקר הפקידים שמקבלים החלטות. עילת הסבירות נשארת, מה שמצטמצם זה אך ורק לנבחרי ציבור. לראשי רשויות עילת הסבירות חיה וקיימת, וזה לא הולך להשתנות. כל מה שמשתנה על שרים וממשלה, וגם אז יש עילות שקיימות שמצמצמות את הביטול. אם שר יקבל החלטה משיקול זר לפטר מישהו, בית המשפט העליון חייב לבטל".
לטענה כי מצמצמים משמעותית את היכולת של בית המשפט להתערב, השיב: "ממש לא, אם השר יעשה מעשה שרירותי לבית המשפט העליון יש סמכות, אם הוא יעשה משהו בניגוד עניינים. אם השר לא יתחשב בשיקול רלוונטי - לבית המשפט העליון קיימת הסמכות לבטל. איך מהמקום הזה אנחנו מגיעים ואני קורא היום בבוקר שמדברים על לא לציית לחוק ולמעשה להפוך חלק חשוב מהחברה הישראלית לפורעי חוק".
המראיינת אמרה כי "אני מתרשמת ששוב פעם כמו בחוק לוועדת שופטים הקואליציה הביאה את הגרסה הכי קיצונית לשולחן", ועל כך ענה סעדה: "את יוצרת אווירה לא נכונה. מינוי של כל אדם שלא ראוי, רשאי לפסול. יש עילות נוספות. אם ימנו מישהו לא ראוי, יש את כל העילות. חשוב שתהיה ביקורת במדינה דמוקרטית לבית המשפט העליון, חשוב שיהיה שיח בין הרשויות. יותר מזה, הייתי מצפה מחבריי לאופוזיציה שיגידו 'יודעים מה? אנחנו מוכנים לביטול עילת הסבירות בתנאי שאת העילות האחרות תשריינו בחוק', זה שיח ראוי. אבל אף אחד לא רוצה לדבר".
על חזרה אפשרית לשיחות בבית הנשיא: "אני תומך בחזרה להידברות בכל מקום שאפשר ובכל עת. אני חושב שהשיח בחברה הישראלית נחוץ. בשיח הלא פורמלי אפשר להגיע להבנות, אפשר להגיע להבנות בכל החוקים. הפרשנות שלי שיש פה פוזיציה, כולם קוראים סקרים. אם הייתי רואה שאני עולה בסקרים למה לי להגיע להבנות? איזה רווח יוצא לי מזה? כשאני מדבר עם אנשים מתוך האופוזיציה, בכירים, בשיח על כוס קפה אומרים לי 'אתה צודק'. עכשיו ברור שהבנות דורשות מאיתנו להתפשר. במסגרת פשרה זה נכון לעשות את זה, אבל במסגרת פשרה. הפשרה היא דו צדדית, ולצערי יש כרגע צד אחד שלנו, הליכוד במיוחד, שמאמין בפשרה ובערך של החברה הישראלית. נראה לכם שאנשים רציניים כמו אחים לנשק עוברים על החוק והופכים להיות פורעי חוק? תיירים שרואים את התבהלה הזו?"
על ההפגנה בנתב"ג: "המסר שאני קיבלתי שיש פה פורעי חוק, כל אבירי שלטון החוק מובילים להיות חברה של פורעי חוק. מי שקורא לעבור על החוק הוא פורע חוק. מעולם לא קראתי לעבור על החוק. כל החיים הגנתי על החוק. לא מאיימים עלינו בפרוטקשן, אם יאיימו עלינו בעבירה על החוק - לא להיכנע אלא כמה שיותר לחוקק. האיומים האלו בחסימת כבישים זה איום. זו עבירה. זו תפיסת העולם שלא מוכרת לי, אני לא מכיר בשום מקום בעולם שיש הצדקה לעבור על החוק. אנחנו מדינת חוק. גם אם אתה מוכן לשאת במחיר זו עבירה על החוק, אסור לעבור על החוק. אין מידתיות בעבירה על החוק. מרי אזרחי זה להיות פורע חוק, ובמדינת חוק אני מצפה מהיוע"משית ומפרקליט המדינה - תתעוררו".
לסיום, סיכם: "אנחנו מחוקקים, זה התפקיד שלנו. אם הם יודעים שמשטרת ישראל נחוצה היום, תחכו דקה. אבל בסדר, אני מבין, ברגע שהחלטת לסטות מדרך הישר, שנוצרה פה תבהלה שמובילים אותה חברי הכנסת, צר לי על מה שקרה. עדיין אני קורא לשיח, יש לנו מספיק זמן עד שהחוק הזה הולך לעבור. הסכמות יעשו את החוק טוב יותר".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM