ד"ר ירון בר לביא, רופא בביה"ח רמב"ם ויו"ר איגוד טיפולים נמרצים, התראיין הבוקר (רביעי) בתוכניתו של יואב מינץ ברדיו צפון 104.5FM בנושא ההשבתה של ההסתדרות הרפואית לאור קידום הצעת החוק לביטול עילת הסבירות.
שר בממשלה מודה: "ככל שההפגנות גדולות, ככה אנחנו מבינים שיש בעיה"
בתחילת הריאיון, התבקש הרופא להסביר מהי סיבת ההשבתה וכיצד היא קשורה לביטול עילת הסבירות. על כך השיב: "זוהי השבתת אזהרה למטרה של אסיפות הסברה לעובדים וגם כדי להביע את התסכול שלנו והכעס על חקיקה של חוק שבוודאות יפגע יותר במערכת הבריאות"
"חוק עילת הסבירות הוא החוק הכי חשוב למערכת הבריאות יותר מכל דבר אחר. כל מערכת הבריאות מופעלת על פי עילת הסבירות", חידד. "אין כמעט חוקים שמפעילים את מערכת הבריאות. יש חוק ביטוח בריאות ממלכתי משנת 95, שקובע שלכל אזרח מגיע ביטוח בריאות, יש חוק זכויות החולה, אבל ההפעלה של כל מה שעושים במערכת הבריאות, הטיפול בחולים, איך מטפלים בחולים נעשה בעזרת נהלים ותקנות שמוציא מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל הבריאות כשהנהלים האלה נכתבים ע"י מועצות לאומיות שזה בעצם מועצות של טובי הרופאים בכל תחום.
עוד הוסיף הרופא: "יש 20 ועדות כאלה שבהן נמצאים הרופאים הבכירים ביותר בארץ. זה הופך אח"כ לנהלי מנכ"ל וקובע איך יטפלו בחולים בכל תחום. זה קובע איפה אנשים יקבלו טיפול ב MRI, איפה אנשים יקבלו טיפול בסרטן. רופאים שלא עומדים בנהלים האלה, נשפטים על פי עילת הסבירות מה שנקרא, מבחן הרופא הסביר. וצריך לשנות את הדברים כל הזמן על פי עילת הסבירות. אם ההסתדרות הרפואית לא הייתה הולכת לבית משפט ב-2008 שיהיה MRI בכל בית חולים, לא היה. היא לא הייתה קובעת שיהיה סל בריאות שמתעדכן כל שנה".
"חס חלילה, החוק הזה יאושר בקריאה שניה ושלישית, מה זה יגרום באופן ישיר למערכת הבריאות?" נשאל. "זה יאפשר למערכת לא לעשות דברים שהיא לא רוצה לעשות", השיב. "לא להוציא כספים לדוגמא: לא לבנות בתי חולים, לא להגדיל את מספר המיטות, לא להוסיף תקני רופאים, לא להוסיף תקני אחיות. היא לא תהיה מחויבת. אנחנו בישראל עם חצי כמות מיטות ל-1000 נפש לעומת OCED, יש מחסור ענק במיטות טיפול נמרץ, ברופאים ובאחיות, יוכלו להכניס למקצועות האלה אנשים עם כישורים נמוכים, יגיעו אנשים מאירופה ולא יבחנו אותם בכניסה לארץ, יתנו להם רישיון אז בלי בחינה ויהיו רופאים פחות טובים. ימונה מנהל בית חולים שאינו רופא, שיצטרך לקבל החלטות כי יפחד שיפטרו אותו. הוא כבר לא יהיה שומר סף. הוא לא יקבל החלטות מקצועיות, אלא כפופות להחלטותיו של השר".
"זה ממש קשור לפיקוח נפש", אמר מינץ. היו"ר סיכם: "יוכלו למנות אנשים לא מקצועיים, יוכלו לפטר אנשים בלי שימוע. כל מערכת הבריאות תשתנה. יש גם שני עניינים בבריאות הציבור שבוודאות פוגעים בחיי אדם. אחד זה משקאות ממותקים והדבר השני סימון מאכלים עם ריכוז סוכר גבוה. יש במדינת ישראל השמנה מטורפת של ילדים ויש עליה מטורפת בכמות הסוכר ויש חובה על הממשלה למנוע את הדבר הזה והיא פשוט מועלת בתפקידה. החוק שכבר נקבע תקנה שכבר נקבעה למנוע שימוש במשקאות ממותקים, וסימון של מאכלים עם ריכוז סוכר גבוה, פשוט בוטלו. מיד הייתה עליה בצריכה. זה בריאות הציבור. לכן ההשבתה הזאת לא בשבילנו. לא מדברים על כסף ולא על תנאי עבודה, רוצים באמת את טובת הציבור. זה כל כך קריטי ואין דרך חזרה מזה. זה החוק העיקרי שמפעיל את מערכת הבריאות".