היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה הערב (רביעי) לבג"ץ כי היא מתנגדת ל"חוק טבריה" במתכונתו הנוכחית. לטענת היועמ"שית, התיקון שנחקק בתוך תקופת הבחירות ובמטרה לאפשר התמודדות בבחירות של מועמד מסוים הינו פגום, וכתבה כי אין להחיל אותו בבחירות הקרובות.
בנוסף, לטענת היועמ"שית, "תוצאת התיקון מעוררת שורה של קשיים משמעותיים, במנותק משאלת התחולה, ועוצמתם של קשיים אלו גוברת
בשים לב להצטברותם יחד".
בהודעתה לבג"ץ, נכתב כי "התיקון ביטל הסדר משנת 2008, אשר תכליתו הייתה לנתק את עבודת הוועדות הממונות מהזירה הפוליטית ולהגביר את המקצועיות והממלכתיות המתחייבת מעבודתן. לפיכך, יש בתיקון הנוכחי, המסיג את המצב המשפטי לאחור, משום פגיעה בעקרונות ואינטרסים ציבוריים וחשובים של ממלכתיות, מקצועיות וניטרליות של השירות הציבורי, ובאמון הציבור במערכות אלה. ניתוק הזיקה הפוליטית בהליך מינוי הוועדה הממונה מתחייב אף מכך שמדובר בהליך שמפקיע ביסודו את זכות הבחירה של התושבים תוך התערבות באוטונומיה ובדמוקרטיה המקומית. משכך, ישנה חשיבות יתרה שמינוי ופעילות ועדות ממונות ינוטרלו משיקולים פוליטיים – הן מצד הוועדה הממונה, והן מצד השלטון המרכזי".
עוד הוסיפה היועמ"שית כי התיקון, אשר נחקק בתוך תקופת הבחירות, מקנה יתרון בלתי הוגן לחברי ועדה ממונה ולראש הוועדה, אשר לא זכו לאמון הציבור, "באופן אשר מעלה חשש משמעותי לפגיעה בשוויון בין המועמדים ובזכות לבחור ולהיבחר".
כזכור, התנועה לטוהר המידות, המועמדת לראשות עיריית טבריה עוה"ד שני אילוז ותנועה ישראלית עתרו לבג"ץ כנגד החוק אשר עבר בקריאה שנייה ושלישית במליאה. לעתירה הצטרף גם ראש העיר לשעבר רון קובי. הייעוץ המשפטי לכנסת טען כי " הצטברות ההיבט הפרסונלי של החוק עם תחולתו המיידית ועיתוי חקיקתו בסמוך לפני הבחירות לרשויות המקומיות יוצרת קושי משמעותי של 'שינוי כללי המשחק תוך כדי המשחק'".
עמדה זו נסמכה בין השאר על פסיקת בית המשפט העליון בעבר, שפסל את החלטת שר הפנים שהתקבלה כ-3 חודשים לפני הבחירות המקומיות לשנות את מספר חברי המועצה ברשויות המקומיות. ועדת הפנים של הכנסת דנה בעמדת הייעוץ המשפטי, אך בסופו של יום החליטו חברי הכנסת לחוקק את החוק.
משהחוק נחקק, נטען בתגובת הכנסת כי יש לדחות את העתירות על בסיס האבחנות שהוצעו בוועדה בין פסק הדין האמור של בית המשפט העליון לבין ענייננו, הנוגעות בין השאר להבדל שבין החלטה מנהלית לחוק של הכנסת. באשר לחוק גופו (במנותק מהעיתוי ומהתחולה) נטען כי החוק תורם לזכות להיבחר ואינו פוגע בעיקרון השוויון.
חלק מהעותרים ביקשו כסעד חלופי להוסיף לחוק הוראת מעבר בדרך פרשנית, לפיה הוא יחול רק אחרי הבחירות הקרובות. בתגובה נטען כי הכנסת אינה מביעה עמדה ביחס לפרשנות חוקים, אך בדומה לעמדתה במקרים בעבר, מוטב לפרש חוק בדרך מקיימת על פני הכרזה על בטלותו.
החוק מבקש לקבוע כי יושב ראש ועדה ממונה יהיה זכאי להיכלל ברשימת המועמדים ולהיבחר כראש הרשות בבחירות שיערכו באותה רשות מקומית לראשונה לאחר מינויו. התיקון יחול גם במועצות האזוריות. עוד נקבע כי תחול על ראש הוועדה הממונה תקופת צינון של שלושה חודשים. בתוך כך, מאפשר החוק למקורבו של אריה דרעי, מר בועז יוסף, להתמודד בבחירות הקרובות בעיר.