על רקע קריאתה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה לבג"ץ לפסול את צמצום עילת הסבירות, שוחחה היום (ראשון) ח"כ נעמה לזימי ('העבודה') עם אריה אלדד ובן כספית ברדיו 103fm והתייחסה לדברים.

"לך הביתה": בן גביר סייר בדרום תל אביב – ונתקל בביקורת
לאחר הדיווח שזעמה על דני דיין בגלל קרן פלס: שרה נתניהו מגיבה לראשונה
 
"בחודש פברואר בוועדת הצעירים אני קיימתי דיון על ההשלכות ביטול עילת הסבירות על הגנת הסביבה ובריאות הציבור, דיון שבזמנו אמרו לי 'למה לקיים על זה דיון'", סיפרה. "הגיע לשם הייעוץ המשפטי של משרד המשפטים, ואמר 'אכן בהקשרים של בריאות הציבור והגנת הסביבה, אין תחליף לעילת הסבירות'. זו עילה שהיא תומכת מאוד, מרכזית בכל מה שקשור לסוגיות האלה. אז מבחינתי היועמ"שית אומרת משהו מאוד נכון, האינטרס הציבורי בהקשר של ההגנה עליו, באמת עומד על עילת הסבירות. אנחנו גם אמרנו את זה, ניסינו גם לדבר את זה בוועדה כל הזמן, למרות שלא נתנו לנו". 

"אבל בסופו של דבר", הוסיפה, "היועצת המשפטית של הממשלה, הציבור הוא הריבון שלה, היא לא תחת מינוי כזה או אחר של שר, היא אמורה לייצג את האינטרס הציבורי ובגלל זה היא שומרת סף. מה שהיא אמרה תואם את מה שאמרנו כל הזמן. אין תחליף לעילה הזו, היא גם עילה שמאפשרת לתמוך עוד עילות, ולכן הציבור צריך להבין שמה שהיועצת עושה היום זה להגן עליו, היא לא מגינה על הפקידות, לא על האופוזיציה, לא עושה דווקא, היא ממש עומדת על האינטרס הציבורי היום". 

על הטענה לפיה עילת הסבירות היא בעייתית כי אינה מציבה חוק מול חוק, ענתה: "זה בדיוק מה שהייעוץ המשפטי של משרד המשפטים אמר, זאת עילה שהיא חלק בסל, שהיא תומכת עוד עילות. היא מאפשרת את הכנסת בעילות הנוספות. היא ממש מסבירה איך העילה הזאת היא לא שרירותית כמו שמנסים לצייר אותה". 

עוד הוסיפה: "אותו בג"ץ מפורסם שאמר שלא יאפשרו לבנות על קרקע מזוהמת כי זה לא סביר, זה בדיוק המקומות שבהן ממשלה מחליטה החלטות שצריך את העילה הזאת כדי למדוד אותן ביחס לאינטרס הציבורי ולבריאות שלו, הדבר הכי בסיסי שישנו. אנחנו ממש ניסינו לקיים דיון ממש על הסוגיות האלו, שהן סוגיות של תווך רחוק. אבל הדיונים היו מאוד מצומצמים ולא אפשרו את אותו דיון עומק שהוא דבר מחייב, ובעיניי רק על זה ההליך צריך לפסול את הביטול של החוק הזה. ההנחה שבמערכת של איזונים ובלמים אסור לבטל את סבירות הדעת של בית המשפט, צריך לדעת לאזן בין הדברים. עוד אומרים שעצם קיומה של עילת הסבירות מונע מהממשלה לעשות הליך שהוא לא סביר באופן קיצוני, דמיין איך החלטות יתקבלו בביטול עילת הסבירות, בטח בממשלה הזאת, לא הייתי רוצה לחיות במדינה כזאת" .

כשנשאלה האם קיים חשש לפיו היועמ"שית "מבשלת" את הדחתה, השיבה: "אני חושבת שאם ידיחו אותה יהיה פה ליל גלנט, כי אין ספק שהיא באמת האצבע בשכר לכאוס מוחלט. בתוך הפירוק של דמוקרטיות ליברליות יש מושג שנקרא 'מדינת פרנקנשטיין', זה אומר 'הניסיון של כל מיני אנשים דיקטטורים לקחת כל מיני הסדרים ממדינות אחרות בלי שאר ההסדרים הקיימים, בלי אותה שיטת משטר', את זה אני רואה כל הזמן. כאילו אפשר להלביש את זה על ישראל". 

"אם אנחנו נעשה היום חוקה, היא תיעשה אחרי שיש לנו מישהו ללמוד ממנו", הדגישה. "להפך, ישראל יכולה לעשות חוקה טובה יותר ממנו אחרות, לא להיות מדינה שהחשיכה את עצמה". 

בסיום דבריה התייחסה לסערת המסתננים, זאת אחרי הפרעות שהתרחשו בדרום ת"א בין תומכי המשטר באריתריאה למתנגדיו: "המדינה מייצרת בדלת האחורית כניסה של עובדים זרים, של מסתננים, ולא בודקת בכוונה פליטים כדי לא לתת אישור לפליטים. דבר שיוצר הרבה בעיות. אי המדיניות מייצרת בעיה ואז מבקשת מבית המשפט את ההכשר להפר זכויות אדם בסיסיות. אני לא רוצה לחיות במדינה שדברים הומניטריים בסיסים לא קיימים בה, להפך. מדיניות היא הפתרון, היעדר מדיניות הביא אותנו עד הלום". 

סייעה בהכנת הכתבה: נויה חסון 103fm