חבר הכנסת משה סעדה (הליכוד) שוחח היום (שני) עם ענת דוידוב ואודי סגל בתוכניתם ב-103FM אודות תופעת הסרבנות. כמו כן, התייחס גם לדבריו של חבר הכנסת גלעד קריב נגד שר הביטחון יואב גלנט, והגיב מדוע הקואליציה אינה מפטרת את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה.

חוק הסבירות ייפסל? השר אליהו: "שופט שעובר על החוק צריך לשבת בכלא"
הצהרת כוונות: ראש עיריית ברצלונה חידש את היחסים עם ישראל

"הוא צריך להיות תקיף ולא לאפשר נרמול של שיח על סרבנות", אמר בפתח הראיון. "בהתחלה זו הייתה התנדבות, כל מיני התחכמויות. נערים בני 18 מדברים על לא לשרת בצבא. בוא נעצור. מי שרוצה לדון אז שידון מחוץ לכתליי בית הספר - במדינת חוק, ככה חונכתי כל השנים בפרקליטות, אני לא מכניס לבית הספר אנשים שקוראים להחליף את החוק. אפשר להכניס לבית הספר וראוי להכניס הכול, כל שיח הוא לגיטימי".

"מה הקווים האדומים? פשוטים. חוק העונשין, מה לעשות? דברים שאסורים על פי חוק – זה הקו האדום", הוסיף. "כל שיח על אוסלו, התנתקות - הוא שיח ראוי. יש חוקים וכולנו חייבים לכבד אותם. זה הקו האדום. אני חושב שלקרוא לסירוב לגיוס זה עבירה על החוק, זו המרדה".

"החוק הוא לא גמיש. החוק אומר שמי שקורא לאנשים לא לשרת בצבא – זאת עבירה על החוק", הדגיש. "הממשלה פטרה אנשים לדורותיה מסיבות כאלו ואחרות. אני יכול להסכים עם זה או לא, זאת לא עבירה על החוק. אני חושב שצריך לתקן את החוק, אבל זה לא קשור לדיון שלנו, האם נכון בבית ספר לקרוא לעבור על החוק. המצפן שלי זה שלטון החוק, חוק במדינת ישראל זה הגבולות, אלה כללי המשחק שלנו".

על האמירה של חברת הכנסת טלי גוטליב אמר: "לא ראויה לחלוטין. האמירות האלו לא ראויות, לא נכונות, אני מבין לעיתים את הזעקה, הכאב. לעיתים יש אמירות לא ראויות, לפעמים אני יכול להבין מאיפה הן נבעו ועדיין לא ראוי להגיד אמירות כאלה, לא נכון ככלל ולא נכון עכשיו בעת הזו בשיח הציבורי. מה שאני מצפה מכולם זה לקחת את האחריות, לנסות להוריד את הלהבות, לנסות לייצר שיח, לא לפגוע בצה"ל, בשב"כ - להוציא אותם לגמרי מחוץ למשחק. לא אמירה כזו ראויה ולא אמירה של סרבנות ראויה".

"כרגע הממשלה לא שינתה שום כלל, החוק הזה עוד לא בא לעולם בכלל. אפילו לא עלה על טיוטה. וכבר בשלב הזה לקרוא לשיח שקורא לסרבנות שזאת עבירה על החוק, זה מעשה לא ראוי ולא ערכי. אני חושב שחוק כפי שהשר פורוש אומר – לא יהיה חוק כזה. ואם יהיה חוק, אז יהיה חוק אחר. אני חושב שהקואליציה הזו תשרוד והממשלה תמשיך. אני שומע כל הזמן את התבהלות האלה. גם הציבור החרדי מבין שצריך לקבל פה החלטות מאוזנות, חכמות ולשים לב לנסיבות. אני חושב שהיא תשלים את ימיה", אמר.

על פסילת צמצום עילת הסבירות: "נאלצתי לקרוא את 146 העמודים של חוות הדעת שלה (של היועמ"שית). קראתי את זה כמשפטן והמון מילים ומשפטים – אין שם צדק, לא משפט, לא אחריות. מה יש? יש שם תבהלה. קראתי את האמירות – 'פגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית', 'פגיעה אנושה במערכת המשפט'. על מה מדובר? על הסבירות? גם אהרון ברק אמר שלא צריך את הסבירות, כי יש מספיק עילות לפסלות. האם סולברג שחושב הפוך, האם הוא פוגע בדמוקרטיה? אין משפטן רציני שחושב שהסבירות היא פגיעה אנושה בדמוקרטיה. וברור שזה שיח של תבהלה שרוצה להגיע למשבר חוקתי".

הפגנת התמיכה ביועמ"שית (צילום :אבשלום ששוני)

בסיום הריאיון נשאל מדוע לא מפטרים את היועמ"שית והשיב: "כי אנחנו לא מנהלים שיח פרסונלי. אנחנו צריכים להגדיר את תפקידה של היועמ"שית, וצריך להפריד את התפקיד. יש מצד אחד ראש התביעה, מצד שני יועמ"ש, מי שחתם על השינוי המבורך הזה, זה היועמ"שית עצמה. צריך לראות למרחוק ולראות איך אנחנו כחברה מגדירים את תפקיד היועמ"שית".