נשיא המדינה יצחק הרצוג נאם הערב (רביעי) בעצרת חטיבה 14 לציון 50 שנים למלחמת יום הכיפורים. הרצוג התייחס לסערה סביב הרפורמה המשפטית ואמר: "לפני חמישים שנה בדיוק עמדנו על איום קיומי מבחוץ שאויבנו עמדו עלינו לכלותנו. והיום מדינתו האהובה שוב מאוימת ומעורערת, רק שהפעם האיום הוא פנימי". הנשיא הדגיש: "בפני הצדדים עומדת הצעה המהווה בסיס להבנות מיידיות - יש להצעה הזו תמיכה רחבה".

עוד הוסיף הנשיא בהמשך דבריו: "שוב המחיר עלול להיות כבד מנשוא, שוב כולנו עומדים למבחן. כאילו לא למדנו לקח. המשבר שאנו נמצאים בתוכו פוגע בנו בצורה חמורה ומסוכנת – בחברה, בכלכלה, ומעל הכל בביטחון. הקונספציה, כן כן, הקונספציה; ההתעלמות מהמציאות המאיימת ומסדרי העדיפויות האמיתיים של המדינה – היא אם כל חטאת".

מליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

 
"אני פונה מכאן, דווקא מכאן, למנהיגות הפוליטית – וקורא לה לגלות אומץ ואחריות, לצאת מהקיבעון, ולהוציא אותנו מהמשבר. זה רגע האמת של ההנהגה הפוליטית", הכריז.

"אני רוצה לשתף אתכם כי בפני הצדדים עומדת הצעה המהווה בסיס להבנות מיידיות, אשר ישמרו על מדינת ישראל כדמוקרטיה יציבה, ברוח ערכי מגילת העצמאות – כן, ברוח המסמך המכונן הזה ויאפשרו לכולנו לצאת מהמשבר שפוקד אותנו זה כתשעה חודשים. הרשו לי רגע לחשוף אתכם למה שקורה בחדרים הסגורים: יש להצעה הזו תמיכה רחבה. אני חוזר ואומר: יש להצעה הזו תמיכה רחבה. של גורמים בקואליציה ובאופוזיציה, של נשות ואנשי משפט, מחקר, ממשל וחברה אזרחית ממגוון רחב של עמדות", טען.

הרצוג המשיך והדגיש: "עכשיו נדרשת הכרעה. עכשיו נדרשת החלטה מנהיגותית. עכשיו, רגע לפני ראש השנה, תורה של ההנהגה שלנו - לא להסתכל רק על הבייס. עכשיו תורה - להעדיף את המדינה על פני הפוליטיקה. עכשיו תורה להושיט יד באמת, בכבוד, בפומבי, להיענות להושטת יד, ולהגיע כבר להסכמות. המנהיגים חייבים לנו את האמת – אפשר לייצר הסכמות, אפשר לעצור את הסכנות, אפשר להחזיר את המדינה לשפיות, אפשר לחזור לאהבת ישראל, אפשר לעשות כאן שנה של תקווה. זאת האמת".

דיון הסבירות בבג''ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
דיון הסבירות בבג''ץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

 
בהמשך דבריו התייחס אף לדיון בבג"ץ שנערך אתמול בנושא עילת הסבירות ואמר: "עקבתי אתמול אחרי הדיון המעמיק והחשוב שהתקיים בבג"ץ, ושיקף לנו איך ראוי לנהל שיח ואפילו ויכוח בדמוקרטיה משגשגת. מובן מאליו שאפשר וצריך לעשות שינויים ביחסי הרשויות ולהתאימם למציאות משתנה אבל רק בהסכמה רחבה. ומובן מאליו – ואסור שזה יהיה אפילו נושא לדיון – שבמדינת ישראל היהודית והדמוקרטית: חובה על כולם להיות כפופים לשלטון החוק ולציית לפסיקות בית המשפט".
 
עוד הוסיף: "ומובן מאליו שכבוד הדדי בין רשויות השלטון, לצד הצבת גבולות גזרה ומובנים ביניהן באמצעות חוק מיוחד לכך: "חוק יסוד החקיקה" - הם מרכיבי ליבה חיוניים בדרך לפתרון המשבר. זו הדרך לכך שמחלוקות פוליטיות יתקיימו בתוך גבולות ברורים, ולא יזלגו לחשש מפני שינויים משטריים; זו הדרך לכך שהביקורת השיפוטית תהנה מלגיטימציה רחבה וחוצת מחנות, ואמון הציבור בכל הרשויות יגבר".

את נאומו סיכם: "יש לנו מדינה אחת. מדינה יהודית, דמוקרטית, אבן שואבת ליהודי העולם; מדינה שבה חיים ביחד בשוויון ובכבוד הדדי בני אמונות, דתות, אורחות חיים ותפיסות עולם שונות – פסיפס ישראלי מרהיב שמבקש לחיות ביחד ולשגשג ביחד. יחד כייעוד משותף. עלינו לשמור על המדינה שלנו מכל משמר".