לקראת הפגישה המתוכננת בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן במדינתו, אנה ברסקי ('מעריב') שוחחה היום (שלישי) עם אריה אלדד ואיתן כבל בתוכניתם ב־103fm והתייחסה להתחממות היחסים בין המדינות בצל ההסכם הנרקם מול סעודיה.
"מעשיך אינם רצויים": שמחה רוטמן בביקורת על בן גביר
היום ה-11 ברציפות: הפרות סדר ברצועת עזה; דיווחים פלסטינים על ירי לעבר רכב צה"ל
"לא בכדי נתניהו דיבר גם על הנושא הטורקי גם עם המנהיגים של קפריסין וגם המנהיגים של יוון", טענה ברסקי בפתח השיחה. "לפני פחות מחודש הוא ביקר בקפריסין, דיבר על צינור גז בין היתר, קיבל סירוב מנומס משני העמיתים שלו, אז ככל הנראה הגז הישראלי שאפשר אולי להביא לאירופה דרך טורקיה זה הנושא האטרקטיבי שכל כך מושך את תשומת ליבו של הנשיא ארדואן. שני המנהיגים, נתניהו וארדואן, כבר נפגשו שבוע שעבר. זו הייתה הפגישה השנייה שלהם ב־15 השנים האחרונות, הראשונה הייתה ב־2008. זה לא עניין של מה בכך, מאז שנתניהו וארדואן נפגשו, 6 שנים אחרי אירועי מרמרה כאות התחממות יחסים".
עוד ציינה כי "ככל הנראה יש שם משהו מעבר לאהבה וחיבה שככה התעוררו. זה הליך שלקח כמה שנים, ואם אתה זוכר גם ביקור של נשיא המדינה, והכול היה שם חוץ מאולי חיוך שהוא לא הצליח להשיג מארדואן. חוץ מהחיוך ארדואן נתן לו בערך הכול, החזירו שגרירים, ודיברו על נירמול יחסים. כמובן, ארדואן לא הפך בן רגע לציוני גדול, יש לו אינטרס כלכלי, יש לו מצב כלכלי לא פשוט במדינה שלו והוא רואה בישראל דמות חשובה באזור, גם מבחינה כלכלית. וההסכם המתגבש מול סעודיה, זה מושך אותם מאוד".
"באשר ליחסינו עם ארה"ב, ככל הנראה גם שם האינטרסים גוברים על אמוציות, ראינו את זה גם בפגישת ביידן ונתניהו. יש אינטרס גדול ממש של ביידן מכל מיני נושאים, הוא חייב הסכם אזורי עם סעודיה, ההסכם הזה כולל את מדינת ישראל. זה אינטרס פוליטי של ביידן ערב הבחירות, לכן היחסים עם ישראל הוחזרו לנקודה הנוחה לביידן כדי לקדם את הדבר הגדול הזה. לכן גם ארדואן רואה שנבנה כאן משהו גדול באזור", הדגישה.
כמו כן, כאשר נשאלה מה הרווח של ארה"ב מהתהליך, הסבירה ברסקי כי "האינטרס של ביידן מאוד ברור, הוא בא לתקן את הנזק שהוא והממשל שלו גרמו. אם אתם זוכרים אחרי הרצח של העיתונאי הסעודי הדמוקרטיים נורא כעסו, ובסופו של דבר הם הגיעו למצב שהנפט, המחיר עולה ועולה, ויש מלחמה באוקראינה, ובכל המצב הלא פשוט הזה ביידן רואה שהסעודים לא נשארו לבד".
"אמנם המגעים להסכם בין ארה"ב לסעודיה עדיין מתקדמים ולא רואים את הסוף, רק לפני שבועיים פורסם ששני שרים בכירים ניסו להשיג ויזות כדי להגיע לכנס וסורבו ברגע האחרון. עכשיו, כעבור שבועיים, אנחנו רואים את שר התיירות חיים כץ שמצטלם בריאד. שבוע הבא שר התקשורת שלמה קרעי ויו"ר ועדת הכלכלה מגיעים לשלושה ימים לכנס אחר. הם קיבלו אישור. זה מצביע על הדינמיקה", סיכמה.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm