הפרסומים השונים שעלו בסוף השבוע בסוכנויות הזרות, שלפיהם הסעודים נחושים להמשיך ולהתקדם במשא ומתן ומבקשים להשיג ברית הגנה עם האמריקאים, לא התקבלו בהפתעה בדרג המדיני והביטחוני בישראל.

סעודיה מצננת את ההתלהבות: "נורמליזציה עם ישראל? ייקח זמן רב"

הפרסומים, שיצאו כמה מקורות שונים בסעודיה, ולפיהם - כחלק מהסכם הנורמליזציה עם ישראל, הסוגיה הפלסטינית לא תהווה מכשול - הם בעצם הבהרה של הסעודים לפלסטינים כי הם יפעלו קודם כל לפי האינטרסים שלהם, ושבדרישות מוגזמות ולא ריאליות הם לא יוכלו לטרפד את ההסכם - והם מתקבלים בישראל קודם כל כמסר סעודי שהם נחושים להתקדם במשא ומתן.

במרכז הדרישות של הסעודים מהאמריקאים הם מסתכלים קודם כל על האינטרסים שלהם מול איראן, ולכן סוגיית העשרת האורניום, ברית ההגנה עם האמריקאים והתעצמותם הצבאית הן הראשונות בסדרי העדיפויות שלהם, הרבה לפני הסוגיה הפלסטינית. החלפת המסרים, שמכוונת במידה רבה גם כלפי האמריקאים, תואמת את הערכת מערכת הביטחון שפרסמנו לאחרונה ב"מעריב", כי מי שדוחף לפריצת דרך ישראלית־פלסטינית בחסות הסכם הנורמליזציה הם האמריקאים ולא הסעודים, שאותם סוגיה זו מעניינת הרבה פחות במכלול האינטרסים שלהם בהסכם.

מוחמד בן סלמאן וג'ו ביידן (צילום: ארכיון רויטרס)
מוחמד בן סלמאן וג'ו ביידן (צילום: ארכיון רויטרס)

מבחינת מערכת הביטחון, ערבויות אמריקאיות לביטחונה של סעודיה - כאשר איום הייחוס הוא מול איראן במסגרת של מסגרת ברית הגנה כזו או אחרת, זו לא הבעיה המרכזית, אבל השאלה היא מה רוצים הסעודים בכל הקשור ליכולות הצבאיות שלהם במסגרת ברית כזו, וכיצד ישראל מבחינתה שומרת גם במסגרת כזו על יתרונה היחסי באזור.

סוגיית היתרון היחסי היא אחת המרכזיות, ובמערכת הביטחון שלנו טוענים כי חייבת להיות מעורבות מלאה של משרד הביטחון וצה״ל בגיבוש ההסכם, על מנת להבטיח את האינטרסים הישראליים. עוד לפני גיבוש עמדה בנושא זה במערכת הביטחון, ישנו צורך להכיר את פרטי ההסכם, שבשלב הזה פרטיו נראים כרחוקים מלהיות סגורים גם בערוץ הנפרד שמתנהל בין האמריקאים לסעודים. כך שלוחות הזמנים דוחקים גם בסוגיה, מתוך הצורך לנהל על כך דיוני עומק ועבודת מטה מעמיקה בתוך מערכת הביטחון על מנת לגבש עמדה בכל הנוגע לאיומים עתידיים אפשריים על ישראל כתוצאה משחיקה אפשרית ביתרונה היחסית באזור.

סוגיית היתרון היחסי מגודרת במערכת הביטחון כסוגיית ליבה לכל מסגרת של הסכם עם הסעודים, והיא שנייה רק להעשרת האורנים שאותה מבקש סעודיה במסגרת ההסכם עם האמריקאים - ובה רואים במערכת הביטחון גם פוטנציאל מסוכן מאוד. זאת אם האמריקאים לא יידעו לספק ערבויות והוכחות מתאימות כי הם מסוגלים לגדר באופן מוחלט את העשרת האורניום והקמת כור אזרחי בסעודיה מבלי שזה יגלוש בעתיד לתחום הצבאי.

נכון לעכשיו, יש בקרב גורמים במערכת הביטחון ספקות כבדים אם האמריקאים יכולים בכלל לספק סוג כזה של ערבויות, ומכאן גם סימני השאלה למידת התמיכה של לפחות חלק מגופי הביטחון, ובראשם צה״ל ומשרד הביטחון, בהסכם המתגבש. לפחות בשלב הזה אין בידי מערכת הביטחון את הכלים והידע הנדרש בפרטי ההסכם המתגבש על מנת שניתן יהיה לספק את החותמת הביטחונית הנדרשת.