היום ה-13 למלחמה: ח"כ יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, התראיין היום (חמישי) בתכניתם של ניסים משעל וטל שלו והתייחס לביקורו של נשיא ארצות הברית, ידידתנו הקרובה ביותר, ועל המשמעויות הטקטיות של הביקור ההיסטורי על המשך הלחימה מול החמאס.
האזרח שהתריע מראש על הטבח והתעלמו ממנו: "אמרו לי שזה תרחיש שלא יקרה בחיים" | מיוחד למעריב
בנושא ביקורו של ביידן ועל האור ירוק לכניסה קרקעית טען: "אני לא חושב שישראל חיכתה לאור ירוק, יש היערכות למבצע והיא גם לוקחת כמה ימים ואין בזה שום דבר פסול, להפך. לא מתוך כאב עצום וכעס, וזעם, פרצנו קדימה אלא מתכוננים. התמיכה של המעצמה ושל ג'ו ביידן נשיא ארה"ב, גם מבחינת הרגש אבל גם מבחינת הדברים המעשיים, וגם בגלל העובדה ששתי נושאות מטוסים באזור, כל הדברים האלה בהחלט מסייעים להרתעה".
"אני לא בטוח שהמשפט 'אתם תקחו את הדרום, אנחנו את הצפון', הוא מדוייק", הוסיף. "ישראל יודעת להגן על עצמה. זה לא אומר שמחר הנחתים האמריקאים מגיעים ותוקפים בלבנון, אבל מבחינת ההרתעה המסר מאוד מאוד ברור. יכול להיות שהוא ישמור את חיזבאללה על רמת האש הנוכחית".
"ארה"ב מצפה מישראל לאפשר מתן סיוע הומניטרי מסיבי לתושבי הרצועה, זה תג המחיר של התמיכה?", נשאל. "קודם כל כן, אין ארוחות חינם. אבל, וזה אולי דבר שצריך לשים אליו לב, דיבר הנשיא ביידן בצורה ברורה על כך שהסיוע צריך להגיע לאוכלוסייה האזרחית ולא לידי חמאס", השיב אדלשטיין. "אנחנו מכירים לאורך השנים שכל סיוע שמגיע הוא אספקה ישירה לחמאס, במצב במלחמה אספקה לאויב אני לא בטוח שזה טוב ונכון. לכן, אם יש דרך כלשהי לספק סיוע לדרום הרצועה כפי שנאמר, שיכול לפתות את האוכלוסייה האזרחית לצאת מצפון הרצועה, אלה דברים טקטיים שצריך לחשוב עליהם".
"אם עומדים בתנאים של הנשיא ביידן, אני למען האמת לא רואה דרך לספק סיוע שלא יגיע לידי מחבלי החמאס", המשיך. "אני לא רואה איזושהי דרך למנוע מהסיוע להגיע לידי חמאס ולכן כל הסיפור הזה צריך או שבאמת ללכת לפי הקו שהתווה נשיא ארה"ב ולא להגיע למצב שהחמאס משתלט על הסיוע או פשוט לא לאפשר שום הכנסה".
על ההבדל בין סיוע ישראלי למצרי ציין: "נכון שהתוצאה היא אותה תוצאה, אבל אף אחד מאיתנו לא יכול אפילו לדמיין מה עוברת משפחה שיש לה קרובי משפחה חטופים, במיוחד ילדים, ומה מרגישות המשפחות שיושבות שבעה או לא יודעות מה עלה בגורל יקירהם, לכן במצב הזה חסר שאנחנו נספק סיוע. אבל גם אם במחיר של תמיכה במבצע, לפחות לא להשתגע לגמרי ולאפשר לחמאס לקבל אספקה שהוא צריך לקראת הלחימה".
בהמשך הראיון התייחס לאפשרות הכניסה הקרקעית לעזה ואמר: "מבלי להיכנס לוויכוחים אופרטיבים, אתה תמצא דעות לכאן או לכאן. יש כאלה שסבורים שלהיכנס קרקעית יעזור, יותר מהר גם לאתר את החטופים וגם להכניע את חמאס. אני לא חושב שאנחנו צריכים עכשיו. אני אגיד בכאב, לא רק כאב שאנחנו חשים כלפי משפחות הנרצחים, גם בכאב של מה שקורה אצלנו, גם במצב של הזעם, פטפטת מיותרת שאנחנו עדים לה בשבוע האחרון זה דבר שלפעמים פשוט משגע אותי. אילו חס ושלום הייתי איש מודיעין של חמאס לא הייתי צריך שום מרגלים, רק לעבור על מה שנאמר ונכתב ויש לי כבר תמונה מלאה".
"הייתה לך תמונה מלאה על הפשלה הגדולה של המודיעין שלא צפינו את מה שקורה?", נשאל. אדלשטיין השיב: "לא חושב שבשביל זה צריך להיות יו"ר ועדץ חוץ וביטחון, זה שהתפיסה בדרג המדיני, הצבאי, בתקשורת, בחלק גדול מהציבור, הייתה שחמאס חטף, חמאס מורתע, זו הייתה הקונספציה"."ראית דיווחים? מסמכים?". "ראיתי, והדברים שיקפו את הקונספציה הזו", טען השר.
"לא חשבת שצריך להרתיע? לקום בשער?", נשאל. "תראה, כל הדברים האלה, יש לוועדת חוץ וביטחון פרוטוקולים, הכול רשום והכול מוקלט", השיב. "אחרי שננצח ונחזיר את החטופים נוכל להפיק לקחים, המון לקחים, וגם לבדוק מי כשל בתפקידו, מי לא כשל. אין פרות קדושות במצב הזה, הסבל נורא, הכאב של האנשים הוא נורא. לכן הבדיקה תהיה יסודית".
על הטענה כי "רק ראש הממשלה מסרב לקחת אחריות" אמר: "אני לא יועץ של ראש הממשלה ולא של אף אחד, אני יו"ר ועדת חוץ וביטחון, והמשימה שלנו כרגע היא לראות שהולכים בכיוון הנכון, וגם לא פחות חשוב, לדאוג למילואימניקים הנפלאים. רק אתמול הספקנו להעביר חוק שדוחה להם את כל התשלומים של החובות לאלה שאנחנו לפעמים אוהבים מאוד לחבק ולאהוב אבל קצת שוכחים שהמצב הזה שהם נשלפו מהבית או משפחות של חטופים או אנשים שפונו, יש להם גם חיים עצמם שאין להם לא ראש ולא זמן ולא אמצעים לדאוג להם. את כל הבירורים נעשה אחר כך, אף אחד לא יתחמק מאחריות".
בסיום הריאיון התבקש לענות על נושא משפחות החטופים והנעדרים. "קיימתם דיון?", נשאל. "אנחנו מתחילים לקבל מידע על זה. כרגע אפילו התמונה, אני נחרד לומר את זה, התמונה עדיין לא מלאה. יש עדיין לא מעט מה שמוגדר 'נעדרים'. וודאי שאנחנו מקבלים דיווחים ראשוניים, נתונים, אבל אין פה איזו בשורה", ענה.
בנושא האסטרטגיה של הממשלה בנידון ציין: "גם אם הייתי יודע לא הייתי מפרט. לא חושב שכרגע הממשלה או הקבינט או המתאם נמצאים בשלב אסטרטגי. נמצאים בשלב של איסוף נתונים, כל פיסת מידע. זו העבודה כרגע".
יש באוויר דיווחים על מגעים לערוצים הומניטריים, אולי אזרחים זרים קודם. אתה לא חושב שלציבור הישראלי מגיעות תשובות?", התבקש להשיב. "תראי, קודם כל תמיד מגיעות תשובות למשפחות, צריך להיות בקשר עם המשפחות ואני מקווה שהנושא הזה ישתפר כי בהתחלה היה הרבה זעם. אני חייב לומר שכפי שאמרתי, אני מצטער, אני מקווה שזה לא נשמע כמו בירוקרטיה, אבל כל פיסת מידע שתגיע לציבור תגיע גם לאוזניים הלא נכונות. אם אנחנו רוצים לדאוג שכל אחד ואחת מהחטופים יחזרו אלינו בריאים ושלמים, צריכים לעשות כל מאמץ כדי שזה יקרה אבל קצת פחות לפרט את התוכניות", סיכם.
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm