חודש ימים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את תא"ל (מיל') גל הירש לתפקיד האחראי לטיפול בנושא החטופים והנעדרים, במשרד ראש הממשלה עובדים על פורמט אחר של טיפול בנושא המורכב והכואב של כ-240 חטופים ובני משפחותיהם.

מאבק משפחות החטופים עולה שלב בארץ ובעולם

הסוגייה הוצפה בפני משרד רה"מ על ידי הייעוץ המשפטי לפני כשבועיים, כאשר התברר כי קיים קושי משפטי בהעסקתו של הירש כעובד מדינה, זאת בשל כתב האישום נגד הירש על העלמת מס וזיקה פוליטית. נזכיר כי שלב ההוכחות בעניינו של גל הירש צפוי להיפתח בעוד כחודש. 

לאור העובדה כי גל הירש אינו יכול להתמנות לתפקיד על פי כתב המינוי שאותו קיבל מראש הממשלה, הפתרון שנמצא עבורו הוא: העסקתו כיועץ חיצוני, בכפוף לאישור ועדה. המשמעות שבסטטוס של יועץ חיצוני גל הירש לא יוכל לתת הוראות ואינו רשאי להיות אחראי על עובדי מדינה.

עקב כך, בימים האחרונים במשרד רה"מ הוחלט לשנות כיוון ולהקים גוף מוסדר עם צוות המורכב מעובדי מדינה ממשרדים ומתחומים שונים שינוהל על -ידי פרויקטור (שגם הוא יהיה בתקן של עובד מדינה) ויתכלל את כל תחומי הפעילות והטיפול בנושאים הקשורים לחטופים, נעדרים ובני משפחותיהם. 

מטה החטופים והנעדרים שיוקם צפוי להחליף בפעילותו את צה"ל ואת כל הגופים הנוספים, כולל הפרטיים ההתנדבותיים, שמטפלים היום בהיבטים שונים של הנושא, לרבות צרכי המשפחות, עמידה בקשר עם המדינות שאזרחיהן נמנים עם החטופים ועוד.

גל הירש (צילום: פלאש 90)
גל הירש (צילום: פלאש 90)

על פי הגורמים המעורים בקידום הנושא, למטה החטופים יוקצו לפחות 20 תקנים ויתכן שאף יותר. משרד האוצר צפוי להקצות תקציב משמעותי לטובת פעילות המטה. על פי הגורמים הבכירים המעורים בהקמת המטה, בשבוע שעבר בפני רה"מ נתניהו הועלה הרעיון להפוך את משרד המודיעין למשרד לענייני החטופים, ולמנות את השרה גילה גמליאל העומדת בראש המשרד לפרוייקטורית האחראית שתנהל את עבודת המשרד הייעודי. נתניהו קיבל את ההצעה ואף שוחח בנושא עם השרה גמליאל ביום חמישי האחרון.

כמו כן, במשרד רה"מ הוכנה טיוטת החלטת הממשלה המגדירה את תחומי האחריות של גוף ממשלתי ייעודי חדש. אולם, בימים האחרונים הרעיון עבר שינויים, זאת בעקבות החשש כי הענקת הסמכויות בתחום החטופים לשרה בממשלה תעורר ביקורת ציבורית ותגרור טענות ל"בריחת נתניהו מהאחריות בנושא". החשש התקבל ורה"מ החליט כי הנושא יישאר בתחום האחריות של משרד ראש הממשלה. בהתאם לכך נעשו תיקונים בטיוטת החלטת הממשלה. המסמך נמצא כעת בשלבי הבדיקה אצל הייעוץ המשפטי של משרד רה"מ.

לטענת הגורמים הקרובים להקמת המטה, מה שבין היתר מעכב את השלמת ההכנות לקראת אישור ההחלטה בממשלה הוא החשש של גורמים במערכת הביטחון שמא המטה החדש ייקח לעצמו חלק מסמכויותיהם. נוכח כך הייעוץ המשפטי בודק את ההגדרות המדויקות של סמכויות המטה כדי למנוע בעתיד את קרבות הסמכויות בינו לבין גופים ביטחוניים וממשלתיים נוספים. כמו כן, נבחנים מועמדים אפשריים לתפקיד הפרוייקטור שיעמוד בראש המטה וינהל את עבודתו. גורמים המעורים במהלכים אמרו ל'מעריב' כי ישנה כוונה למנות לתפקיד זה מועמדת ולא מועמד. 

במשרד ראש הממשלה מקווים להשלים את שלבי ההכנה במהלך הימים הקרובים ולהעלות את ההחלטה על הקמת מטה החטופים לאישור הממשלה.