המתיחות בין הדרג המדיני והדרג הצבאי ממשיכה להעמיק, והיום (ראשון) הטיח השר לביטחון פנים איתמר בן גביר ברמטכ"ל הרצי הלוי ביקורת, על שיתוף הפעולה עם המשטרה בבלימת הפגנות הימין נגד העברת הסיוע ההומניטארי; במהלך ישיבת ממשלה המשולבת בסיור בבסיס ג'וליס. השרים קיבלו סקירה ביטחונית מפי מפקד אוגדת 162 שפועלת בצפון עזה, וסיירו ביחידת יהל"ם, לאחר מכן נפגשו עם הרמטכ"ל.
"ישראל תמשיך לתמרון ברפיח": המסר החד משמעי של מצרים לחמאס
מהר יותר מארה"ב ומרוסיה: ההישג חסר התקדים של ישראל במלחמה
"אתה לא יכול לפנות למפכ"ל ישירות", גער השר ברמטכ"ל. "אם אתה רוצה אותו, תעבור רק דרכי". שר הביטחון יואב גלנט התערב ואמר כי "הרמטכ"ל מיישם את החלטות הקבינט ופועל בתחום סמכותו".
הרמטכ"ל השיב לבן גביר כי מדובר בעניין ביטחוני. "אם הסיוע לא יכנס דרך כרם שלום אז יכנס דרך רפיח ובלי פיקוח", הוא הבהיר. "עצם ההחלטה להכניס סיוע לרצועה היא מדינית, והדרג המדיני הוא שמחליט".
"יש חשיבות רבה להעברת הסחורות דרך כרם שלום", הוסיף. "יש לנו בידוק, וזה חשוב שכל סחורה נבדקת, יש גם חשיבות מבחינה מדינית כשאנחנו מדברים עם העולם אנחנו יכולים לומר להם שאנחנו דואגים לעזה".
"אבל הטענה שזה מדיני, זה לא קשור לצבא", השיב בן גביר. "אני מעריך את העבודה שלך בימים הללו ואת המסירות וההקרבה אבל המדיניות נקבעת בקבינט ובממשלה ולא על ידי הרמטכ"ל. אני חושב שצריך לבחון מחדש את הכנסת הסחורות".
בשלב זה ראש הממשלה נתניהו התערב וציין כי הנושא אושר בקבינט. בן גביר השיב: "אושר על ידי הרוב ולא על ידי כולם, ואני כן מבקש שוב דיון אבל בכל מקרה את המדיניות צריך לקבוע הקבינט. הרמטכ״ל לא צריך לנהל את המדיניות וגם לא לנהל את המשטרה. אתה לא יכול לפנות למפכ״ל ישירות. אם אתה רוצה אותו תעבור רק דרכי. זה מנהל תקין".
גלנט התערב ואמר: "הרמטכ״ל מיישם את החלטות הקבינט ופועל בתחום סמכותו". השר בן גביר טען: "הרמטכ״ל לא צריך להתערב בעבודת המשטרה ובטח לא להפעיל לחץ על המפכ"ל". נתניהו סיכם: "עומד מאחורי הכנסת הסחורות אבל אם צריך נקיים הצבעה נוספת".
בהמשך הישיבה, חזר בן גביר לנושא הפתיחה בהוראות אש במרחב גבול הרצועה: "אתה יודע איך פועלים האויבים שלנו, הם תמיד מכרסמים", אמר לרמטכ"ל. "אתה מכיר אותם. הם ינסו אותנו. ישלחו נשים, ישלחו ילדים שבסוף יתגלו כמחבלים, אם נמשיך ככה נגיע ל-7.10".
הרמטכ״ל השיב: "זו הפעם השלישית שאנחנו מנהלים את השיחה הזאת. אני לוקח ברצינות את דבריך, אחרי השיחה הקודמת הקדשתי ביקור שלם לנושא. החיילים מכירים במורכבות, אם לא נתאים את ההוראות נראה אירועים קשים של ירי דו צדדי".
לכך השיב בן גביר: "ננהל גם בפעם הרביעית והחמישית. ברור שצריך לשים לב לאירועים של ירי כוחותנו על כוחותנו, אבל מצד שני צריך הנחיות ברורות. אין מצב שילדים ונשים מתקרבים לגדר. כל מי שמתקרב כדי לכרסם, כדי לפגוע בביטחון צריך לקבל כדור. אחרת נגיע שוב ל-7.10".
במהלך הסיור בבסיס ג'וליס, נתן הרמטכ"ל סקירה ביטחונית מקיפה לשרים, וציין כי זאת הפעם השנייה מאז תחילת המלחמה שהוא נפגש עם הממשלה, כאשר הפעם הראשונה הייתה לקראת עסקת החטופים בחודש נובמבר. "חשוב לנו להיפגש יותר ואשמח לעוד הזדמנויות להופיע בפני הממשלה" - אמר הלוי. לדברי השרים שנכחו בסיור, הרמטכ"ל זכה לשבחים רבים כמעט מכל שר שהשתתף במפגש.
לבסוף, חידד הרמטכ"ל כי "יש בהירות מוחלטת של המשימות, שלא כמו במלחמת לבנון השנייה". לשרים נאמר כי יתקיים עבורם סיור נוסף ומשלים - בגזרה הצפונית.
לאחר הפרסומים, כתב השר בן גביר בחשבון ה-X שלו: "לא מתנצל ולא מגמגם. כל מי שמתקרב לגדר ומסכן את אזרחי מדינת ישראל ואת החיילים הגיבורים שלנו צריך לירות בו. ככה עושים בכל מדינה נורמלית. אסור לנו לחזור לקונספציית ה-6.10".