צעד דרמטי של האמריקנים: על רקע הלחץ הגובר על ישראל להגדיל את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן יכריז הערב (חמישי) בנאום "מצב האומה" על הקמת נמל בעזה להכנסת סיוע הומניטרי. גורמים רשמיים מסרו כי המהלך יכלול פעילות של חיילים אמריקנים על כלי שיט של הצבא, אך לא יכלול נוכחות שלהם על הקרקע. על פי הגורמים, ייקח מספר שבועות על מנת להשלים את הפרויקט.
בתוך כך, על רקע הדיווחים כי בארה"ב שוקלים למנוע מישראל להשתמש בנשק אמריקני בפעולה ברפיח, הפרשן המדיני של וואלה! ברק רביד שוחח הערב עם טל שלו וקרן ברק ב-103FM ואמר כי "אני עוד לא יודע, אני חושב שזה אולי עוד קצת מוקדם אבל ללא ספק יש סימנים מעידים שלא ראינו עד היום מתחילת המלחמה לאפשרות שהאמריקנים יעשו איזשהו מהלך בכיוון הזה".
"אחד הדברים שהבית הלבן עשה לאחרונה זה ביקש ממשרד ההגנה ומשרד החוץ האמריקני לתת לו רשימה מפורטת של כל משלוחי הנשק שאמורים לצאת לישראל בשבועות הקרובים וגם של עסקאות נשק שישראל ביקשה ושהנשיא והקונגרס אמורים לאשר בקרוב. זה מהלך שעד היום הבית הלבן לא ביקש והוא יכול להעיד על זה שהם רוצים להיות עם היד על האצבע, על מה בדיוק אמור לצאת לישראל כדי שיוכלו אולי או לעצור או לעכב או להאט אם הם ירצו להפעיל לחץ על ישראל".
"על הפעילות של צה"ל ברפיח זה ודאי לא ישפיע כיוון שיש לצה"ל מספיק נשק כדי לעשות את זה, הנקודה היא שמסר אמריקני כזה של עיכוב נשק לישראל בעצם נותן מסר לגורמים אחרים באזור שאין לישראל גיבוי אמריקני שהיה לה מתחילת המלחמה וזה דבר מאוד משמעותי כיוון שהוא משפיע על ההרתעה, והנשק הזה, אגב, גם אם לא צריך אותו בשביל רפיח, צריך אותו אולי למה שיהיה אחרי רפיח. אחד התרחישים שמתכוננים לו בישראל זו מלחמה בלבנון, ששם כמויות הנשק שישראל תהיה צריכה היא גדולה לאין שיעור מאלה שהיא השתמשה בהם בעזה, במידה ותהיה הסלמה למלחמה כוללת בצפון ולכן אני חושב שזה דבר משמעותי, חוץ מזה שאני חושב שאם ישראל תלך למבצע ברפיח, נדע את זה שבועות מראש כשנתחיל לראות שמתחילים לפנות אנשים מרפיח, עד שלא מתחילים לפנות אנשים, כנראה שאף אחד לא רוצה לצאת לשם למבצע", הוסיף.
עד כמה ישראל והמלחמה בעזה הולכים לתפוס מקום בנאום מצב האומה של הנשיא ביידן?
"אני חושב שהם יתפסו מקום, אני לא יודע כמה מרכזי. זה יהיה נאום של בין שעה לשעה וחצי. הנושא שלנו כמובן יעלה, יהיו משפחות חטופים בקהל. אגב, יהיו בקהל גם בני משפחות של פלסטינים מעזה, אזרחים אמריקנים שיש להם בן משפחה בעזה, גם הם הוזמנו לנאום הזה. טראמפ עצמו גם אמר שהוא מתכוון להגיב לנאום ביידן בזמן אמת. אני לא יודע בדיוק מה זה אומר. בכל מקרה, אני חושב שבנושאים שלנו אנחנו נשמע את ביידן מדבר כמובן על החטופים, על הצורך בהפסקת אש שהיא תוצאה של עסקת חטופים ועל המצב ההומניטרי בעזה שהפך להיות נושא מרכזי של מחלוקת ומתיחות בין ישראל לבין ארה"ב".