למרות ההצעה המפתה של ארצות הברית, בישראל מתייחסים בסקפטיות רבה לדיווח שפורסם אתמול (שבת) ב"וושינגטון פוסט", כי הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן הציע לראש הממשלה בנימין נתניהו מידע מודיעיני רגיש שיסייע למצוא את בכירי חמאס וביניהם ראש ארגון הטרור יחיא סינוואר, אם ישראל תימנע מפעולה נרחבת ברפיח.

שלושה גורמים בכירים המעורים היטב בשיח מול ממשל ביידן, דחו בפני "מעריב" את דברים וטענו שהאמריקאים לא יודעים יותר מאיתנו. עוד טענו כי ההצעה הזו מעולם לא עלתה בשיחות הרבות והרצופות שמתקיימות בין הדרג המדיני הישראלי לבין בכירי ממשל ביידן.

הסלמה דרמטית ביחסים: מצרים תתמוך בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג
הטעות הגדולה של ישראל? "חמאס מצליח לשקם את יכולותיו"
שונאי ישראל? אלו המדינות שחשפו את האמת המרה על השופטים באירוויזיון

שר בכיר נוסף, חבר בקבינט המדיני-ביטחוני, הדגיש בפני "מעריב" גם הוא: "הנושא אף פעם לא עלה ולא נידון בדיוני הקבינט אם יתברר שהדיווח של 'וושינגטון פוסט' נכון, הרי הדבר נשמע בעייתי ביותר".

יחיא סינואר (צילום: AFP)
יחיא סינואר (צילום: AFP)

נזכיר, כי בין ההצעות שדווח עליהן, הציעו האמריקאים, לפי ה"וושינגטון פוסט", מידע מודיעיני רגיש שיסייע לצה"ל לאתר את מיקומם של מנהיגי חמאס ולמצוא את המנהרות הנסתרות של הארגון, וכן סיוע באספקת אלפי מחסות כדי שישראל תוכל לבנות ערים של אוהלים לפלסטינים שיפונו מרפיח, וכן סיוע בבניית מערכות לחלוקת מזון, מים ותרופות.

לדבריהם, הצעות אלו נועדו לשכנע את ישראל לבצע מבצע מוגבל וממוקד יותר ברפיח, בה מתגוררים כ-1.3 מיליון פלסטינים שנמלטו משאר חלקי הרצועה בהוראת ישראל.

הרוגים בעזה, הלוויה ברפיח (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)
הרוגים בעזה, הלוויה ברפיח (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)

"אמברגו נשק - לא עזר לו פוליטית"

נזכיר כי זאת לאחר שלאחר שנשיא ארצות הברית אמר בראיון לרשת ה-CNN כי אם צה"ל ירחיב את פעולתו הצבאית ברפיח, ארה"ב תעצור את משלוחי הנשק ההתקפי לישראל. בהתאם, מתקיים כעת שיח אינטנסיבי בין הבכירים הישראלים והאמריקאים במטרה להביא לפתרון של הסוגיה, לטובת שני הצדדים.

מספר ימים שר הביטחון, יואב גלנט, מקיים מרתון של שיחות עם בכירי הממשל בארצות הברית, במטרה להביא להסכמה שתאפשר את אספקת הנשק לישראל, לצד המשך הפעולה ברפיח.

בישראל מעריכים כי בסביבת ביידן הגיעו למסקנה כי דבריו על אמברגו נשק האפשרי לא הועילו לו מבחינה פוליטית, אלא להיפך - וכעת מעוניינים למצוא דרך מכובדת "לרדת מהעץ ולסיים את הפרשה".

כמו כן, בישראל מאמינים כי הפתרון יסוכם בקרוב.