המתיחות ביחסי ישראל-טורקיה: שר החוץ, ישראל כ"ץ, השתתף היום (שני) בישיבת ועדת חוץ וביטחון והתייחס בין היתר למשבר ביחסים עם טורקיה. המשבר חל בעקבות המלחמה בעזה והעמיק במהלך החודשים האחרונים. כ"ץ נשאל על מצב הסחר בין שתי המדינות לאחר שבחודש מאי טורקיה הכריזה על החרם הכלכלי על ישראל ומאז הסטטוס של יחסי המסחר בין המדינות לא ברור.
החרם של ארדואן על ישראל: הנזק לייצוא הטורקי משמעותי יותר
מלחמת הסחר עם ישראל, מה יקרה ליוקר המחיה?
לדברי כ"ץ הוא מאוד נחוש להקטין עד כדי ביטול את היחסים הכלכליים עם טורקיה. עם זאת, כ"ץ הבהיר כי אין כוונה לפגוע ביחסים הדיפלומטיים בין המדינות. "ניתוק או צמצום יחסים דיפלומטיים לא על הפרק", הדגיש כ"ץ. כאשר נשאל מה החלופות ליחסי הסחר עם טורקיה, השיב שר החוץ: "מצרים, יוון, רוסיה, סין והודו".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
כ"ץ התייחס גם למתקפותיו על נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ברשתות החברתיות כתגובה לצעדים האנטי-ישראליים של הנשיא הטורקי. "נשיא טורקיה ארדואן שולח לי כל הזמן מסרים שאפסיק לצייץ בטורקית משום שזה גורם נזק לו בזירה הפנימית", סיפר לחברי הוועדה.
נזכיר כי בתחילת חודש מאי טורקיה הודיעה על הקפאת יחסי הסחר עם ישראל, צעד הכולל איסור על יבוא ויצוא של כלל הסחורות. לפי ההודעה הטורקית האמברגו יהיה בתוקף עד שישראל תאפשר העברת סיוע הומניטרי לעזה ללא הגבלה. שר המסחר של טורקיה עומר בולאט הבהיר כי השעיית קשרי המסחר עם ישראל תימשך "עד שתהיה הפסקת אש מוחלטת ברצועת עזה".
כעבור ימים ספורים התברר כי החרם הכלכלי הטורקי צומצם או בכלל התפורר. משרד המסחר הטורקי הודיע על הקלות זמניות לייבוא וייצוא בין טורקיה לישראל, "במטרה לסייע למפעלים טורקים להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של החרם הטורקי, ולאפשר להם לעמוד בהתחייבויות קודמות להספקת טובין".
אמנם הרשויות בטורקיה מיהרו להכחיש והדגישו כי החרם נותר על כנו, בפועל נראה כי הצד ההצהרתי שבהחלטה גבר על הצד הביצועי.