האם סיום כנס הקיץ הוא אכן תאריך סופי לאישור חוק הגיוס? לפי גורמים שונים בקואליציה, אמנם זו השאיפה על מנת לטפל בנושא הנפיץ, לאור צרכי הצבא ולאור פסיקת בג"ץ האחרונה, אבל לא מן הנמנע שהחקיקה תיגרר אל תוך הפגרה, שתתחיל בסוף חודש יולי.

נכון לעכשיו (שני), על סדר היום של ועדת החוץ והביטחון יש רק דיון אחד השבוע בנושא חוק הגיוס - שמתקיים היום בהשתתפות שר הביטחון יואב גלנט, מה שמותיר לאחר מכן רק שלושה שבועות עד היציאה לפגרת הקיץ לטובת השלמת החקיקה.

מבחן מנהיגות או "בגידה במחנה"? אדלשטיין במאבק על מורשתו הפוליטית
לאחר התדרוכים נגד אדשלטיין - בסביבת יו"ר ועדת חוץ וביטחון שולחים מסר ברור

יולי אדלשטיין על מתווה הגיוס 30.6.24 (צילום :נתן ווייל דוברות הכנסת)

עם זאת, על ועדת החוץ והביטחון אין מגבלות של קיום דיונים גם במהלך הפגרה וגם כינוס מליאה מיוחדת לצורך הצבעה לאישור החוק בקריאה השנייה והשלישית אפשרית, בייחוד לאור העובדה שמדובר בהצעת חוק ממשלתית דחופה.

מבחינת הקואליציה, המטרה כעת היא להגיע למספר מתגייסים מוסכם לפי צרכי צה"ל, מה שאמור לנטרל את הביקורת מצד חברי האופוזיציה ולאפשר להעביר את חוק הגיוס.

בדיון החסוי על חוק הגיוס בוועדת חוץ וביטחון אמר גלנט כי ניתן לגייס בשנה הקרובה עוד כ-3,000 חרדים (בנוסף לאלה שכבר מתגייסים). למעשה מתחילים עם 25% מכלל מחזור הגיוס החרדי בפוטנציאל, והשאיפה היא לעלות בכל שנה בעוד 5 אחוזים, וכך להגיע ל-50% מהשנתון בתוך חמש שנים.

בפתח הדיון אמר השר: "הגעתי לכאן בתאריך סמלי, היום ה-1 ביולי, היום השירות מתקצר מ-32 חודש ל-30 חודש באופן אוטומטי, במקום לעלות מ-32 חודש ל-36 חודש כפי שהנחתי בתזכיר הצעת החוק לפני כארבעה חודשים. מדוע הנחנו את זה? כי אנחנו צריכים חיילים".

"צה״ל הוא גוף של כולנו שלא משתייך לאף מפלגה. בניגוד למטוסים או פצצות, חיילים אי אפשר להביא מחו״ל ולכן אנחנו צריכים לגייס עוד. אנחנו הולכים בכיוון ההפוך מכל מה שאנו צריכים - בגיוס חרדים, בהארכת שירות הסדיר ובהגדלת גיל הפטור משירות המילואים - עלינו לפעול יחד, החיילים מוכנים לעשות הכל אבל מבקשים רוח גבית".

"הייתי אתמול ברפיח, פגשתי הרבה מאוד אנשי מילואים וסדיר שמוכנים לעשות כל דבר, אבל הם מצפים לסולידריות מאיתנו. אני חושב שיש פה גם עניין ערכי - במציאות שאנחנו נמצאים בה, שאיבדנו למעלה מחטיבה, אי אפשר לפתור אוכלוסיות שלמות משירות, ברוח הזאת אני פועל מתחילת תפקידי. פעלתי גם מלמטה וגם מלמעלה, ישבתי עם הנציגים של המפלגות השונות, ניסינו להגיע לגישורים מכל הסוגים והמינים וגם לעניין הזה לא הצלחנו למצוא פתרון", סיפר.

"תראו באיזה מצב אנחנו נמצאים - אנחנו צריכים יותר חיילים, החיילים האלה צריכים לבוא מתוך הארכת השירות הסדיר, מתוך מילואים, ומתוך אוכלוסייה חרדית שתלך ותתגייס בקצב הולך ועולה", אמר. "עכשיו מה המצב בפועל - הממשלה לא מביאה את ההחלטה על 36 חודש, זה הונח כתזכיר חוק על ידי בחודש פברואר אם אינני טועה. משרד האוצר מוביל את ההתנגדות ל-36 חודש משיקולים משקיים, משרד המשפטים והיועמ"ש למעשה מערימים קשיים וכשאנחנו ביקשנו להגדיל את גיל הפטור בשנה, אז מאפשרים לנו את זה על רקע הערך השוויון, מאפשרים לנו רק לשלושה חודשים, עד שאתה גומר את החקיקה כבר נגמרה התקופה. היום אנחנו משחררים, 6,700 אנשים מסד"כ המילואים. כל הווקטורים פועלים בכיוון הפוך ממה שאנחנו צריכים - בניגוד למטוסים ופצצות, חיילים אי אפשר להביא מחוץ לארץ".

"באתי לכאן קודם כל בשביל להגיד לכם, חבריי, חברי הכנסת - מערכת הביטחון וצה"ל הם לא גוף של מישהו אחר, הם לא שייכים לאיזו מפלגה, הם שלנו, של כולנו, כולנו שותפים, מכל סיעות הבית, מכל המקומות ואנחנו צריכים את החיילים. עכשיו החיילים מוכנים, אבל הם רוצים רוח גב, הם רוצים הצטרפות, הם רוצים אהדה, ואני רואה את זה בכל מקום שאני פוגש את חיילים, ולכן אני שם את הנושא הזה על הפרק".

כזכור אחרי שבשבוע שעבר יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין הפתיע את המערכת הפוליטית כאשר דרש להגיע לנוסח חקיקה בהסכמה רחבה על חוק הגיוס ובנושא העלאת גיל הפטור לאנשי מילואים, אתמול (ראשון) אדלשטיין המשיך בקו העצמאי שלו בתוך הקואליציה, כאשר במהלך סיור מיוחד של חברי הוועדה שלו עם הוועדה לביקורת המדינה בגבול הצפון, הוא חזר על עמדתו העקרונית: "זמן המחמאות יהיה כשיהיה חוק טוב, שמבטיח לפי הצרכים והיכולות של צה"ל גיוס של ציבורים נוספים. דבר אחד אני יכול להבטיח לך - הכוונות שלי טהורות. אין לי שום אינטרס לא בחיזוק הקואליציה ולא בפירוק הקואליציה. לא בפוליטיקה כזו או אחרת".

אדלשטיין המשיך ואמר: "הכוונות שלי ברורות. לתת לצה"ל את מה שהוא צריך בהתאם ליכולות שלו לקלוט, כדי לא לקלקל במקום להיטיב. זה צריך להיות ברור לנו לכולנו כחברי הוועדה. אנחנו צריכים להתעלות מעל שיקול סיעתי או פוליטי".