אחרי ההודעה הדרמטית של יו"ר עוצמה יהודית, איתמר בן גביר, שהודיע שמפלגתו תתנגד לחוק המועצות הדתיות, בגלל חוסר ההסכמה של ראש הממשלה נתניהו להוסיף אותו לקבינט המלחמה - באופוזיציה החליטו להיאבק נגד החוק, ובכך לתקוע טריז בין סיעות הקואליציה.
לפי גורמים פוליטיים המעורים בפרטים שמאחורי הקלעים, לא היה שום דיל מול הח"כים הערבים, ודווקא ההודעה של בן גביר הביאה לגיוס מחדש של חברי אופוזיציה שיגיעו להתנגד לחקיקה. אם אכן ששת חברי סיעת עוצמה יהודית יצביעו במליאה נגד הצעת החוק, ייתכן והיא תיפול. צעד זה עשוי להיחשב "קו אדום" בין ש"ס לליכוד, בייחוד אחרי הורדת "חוק הרבנים" מסדר היום לפני כחודש.
"שמחה רוטמן תכנן את זה": אחרי שהוצא באלימות מהכנסת - אח של חטוף מדבר לראשונה
גדעון סער חושף לראשונה: "בכוונתו של בנט לחזור לפוליטיקה"
לדברי הקואליציה, החוק החדש אמור להסדיר חוקית את תשלומי המשכורות לעובדי המועצות הדתיות, ולא להוסיף משכורות או תקציבים.
הצעת החוק המדוברת מטעם ח"כ ארז מלול (ש"ס) מבקש לאפשר לקבוע שהממשלה תישא בהוצאות שכר ותקנים של בעלי תפקידים במועצות הדתיות שמונו, בנוסף על הסכומים אותן מקבלות המועצות הדתיות בהתאם להוראות החוק הקיים. תקציב ההוצאות יועבר על פי אמות מידה שוויוניות שייקבעו על ידי השר לשירותי דת בהתייעצות עם שר האוצר, והרשויות המקומיות לא יחויבו בהשתתפות בנשיאה בהוצאות כאמור. בנוסף, מוצע להחיל את התיקון גם על רשויות מקומיות שאין בתחומן מועצה דתית.
בחודש מאי האחרון שר הדתות לשעבר, ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), דווקא הביע תמיכה בחוק של ש"ס ואמר: "החוק הזה הוא חוק טוב. לצערי לא הספקתי לחוקק אותו בעצמי כשהייתי שר הדתות. הוא לא מוסיף תקציב למשרד הדתות. הוא מאפשר לשלם משכורות לעובדים שממש מגיע להם". כעת ח"כ כהנא מצהיר שיתנגד לחוק, מכיוון שיש פה הזדמנות לפגוע ביציבות הממשלה, גם אם הוא מסכים עם הצעת החוק ברמה העקרונית.