מספר ארגונים אזרחיים הכריזו היום (חמישי) על הקמת ועדת חקירה אזרחית לאירועי 7 באוקטובר במהלך מסיבת עיתונאים שכינסו בתל אביב. זאת, לאור החשש כי ועדת חקירה ממלכתית כלל לא תקום.
יו"ר הוועדה הוא השופט בדימוס גדעון גינת, משפטן ישראלי בכיר שכיהן כשופט בבית המשפט המחוזי בתל אביב, נצרת, ירושלים ובחיפה וכסגן נשיא בבתי המשפט המחוזיים בתל אביב ובחיפה. גינת נודע בפסקי דין חשובים בתחום דיני הפירוק, הקפאת הליכים, ודיני הקניין הרוחני. לאחר פרישתו ב-2019, הוא עוסק בבוררויות וגישורים, בעיקר בסכסוכים מסחריים מורכבים ותחומי קניין רוחני. גינת הוא גם מרצה בתחום הקניין הרוחני ודיני תעופה באוניברסיטאות תל אביב, ירושלים וחיפה, וממשיך לתרום לעולם המשפט בישראל.
יסלול את הדרך לנשיאות לקמלה האריס? האפשרויות שעומדות בפני ביידן
"הביתה, חוזרים לגליל": התושבים שכבר לא מחכים לממשלה ושבים ליישובים המפונים
בוועדה חבר גם מפכ"ל המשטרה לשעבר שלמה אהרונישקי, ששירת 25 שנה בצה”ל בתפקידי פיקוד והיה ממקימי מערך הצליחה. בשנת 81 התגייס למשטרה, שובץ במספר תפקידי פיקוד והתמנה למפכ”ל ה-14 (2001-2004). בתקופתו הוביל את המאבק בגל הטרור בגל הפלסטיני בתקופת האינתיפאדה השנייה, וזכה להערכה על שיפור מערך החבלה והפעלת יחידת הימ"מ לסיכול פיגועים. בתקופתו כמפכ״ל פיתח את השיטור הקהילתי.
לאחר פרישתו מהמשטרה, הקים חברה לייעוץ ביטחוני ומשמש יועץ בתחומי הביטחון הלאומי בארץ ובחו"ל. כיום, יחד עם אוניברסיטת אריאל, אהרונישקי הנו בעלים של מכללה ללימודי ביטחון.
חבר נוסף בוועדה הוא רפי בן שטרית, ראש עיריית בית שאן לשעבר. בן שטרית שירת כקצין קשר בחיל המודיעין בצה"ל והגיע לדרגת רב-סרן במילואים. עסק בחינוך וניהל מדרשה ופנימייה לנוער בסיכון, היה חבר מפלגת הליכוד ושימש יו"ר סניף הליכוד בבית שאן וחבר מרכז המפלגה. ב- 2003 נבחר למועצת העיר בית שאן וכיהן בתפקידים שונים, כולל סגן ראש העיר. ב-2013 נבחר לראש עיריית בית שאן וכיהן עד 2018, בתקופה זו השיג איזון תקציבי ופיתח את החינוך והכלכלה בעיר. לאחר מכן הצטרף למפלגת כולנו ואחריה לתקווה חדשה. בשנים האחרונות חזר לעסוק בחינוך. בן שטרית הוא אביו של סמ״ר שמעון-אלרואי בן שטרית שנהרג בקרב גבורה בבסיס נחל עוז בבוקר שבעה באוקטובר.
החברה הרביעית היא תת-אלוף במיל' יהודית גריסרו. גריסרו, ילידת קרית שמונה, שירתה בצה״ל 29 שנים במגוון תפקידים, ביניהם: מפקדת טייסת מנהלה בבסיסי חיל האוויר רמת דוד ותל נוף, ראש מחלקת תכנון כ״א של חיל האוויר, ראש חטיבת הסגל של כלל צה״ל ויועצת הרמטכ״ל לענייני נשים. במהלך שירותה הייתה שותפה והובילה מהלכים משמעותיים הנוגעים לניהול ההון האנושי ובכללם: העצמת פלדה כחולה בחיל האוויר (בוגרי חינוך טכנולוגי), העמקת שילוב הנשים, ועדה לעיצוב שירות הנשים בצה״ל (ועדת יודקה שגב), הרחבת הפוטנציאל לאיוש יחידות המטה הכללי ועוד.
לאחר פרישתה מצה״ל, כיהנה במשך 14 שנים כסמנכ״ל באל על (סמנכ״ל לקוחות וסמנכ״ל מנהל ומשאבי אנוש). כיום משמשת יו״ר דירקטוריון ודירקטורית ויועצת להנהלות.
אלוף במיל' איל בן ראובן שגם חבר בוועדה הוא איש ציבור ישראלי שנולד וגדל בקיבוץ נצר סרני, בן יחיד להורים יוצאי הפלמ"ח. בצה"ל שירת בחיל השריון, שם התקדם מתפקידי לוחם ועד לפיקוד על חטיבה, אוגדה וגיס, ואף כיהן כמפקד המכללות הצבאיות. השתתף במלחמת יום הכיפורים ובמלחמת לבנון הראשונה, ובמהלך שירותו זכה להכרה ולהוקרה על פועלו. לאחר פרישתו מצה"ל, בן ראובן ייסד חברה בתחום הייעוץ הביטחוני, היה מנכ"ל עמותת "לחופש נולד" וראש חטיבת היבשה בתעשייה האווירית. כחבר הכנסת מטעם המחנה הציוני, כיהן כיו"ר ועדת האתיקה ופעל רבות לשיפור הבטיחות באתרי בנייה. בעל תארים במדעי המדינה וביטחון ואסטרטגיה מאוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת תל אביב.
חבר נוסף הוא פרופ׳ אסא כשר - פרופ' אמריטוס לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, מומחה לפרגמטיקה של השפה ואתיקה מקצועית, ומחבר "רוח צה"ל". נולד למשפחת רבנים ואנשי רוח בירושלים. כשר סיים תואר שני במתמטיקה, היסטוריה ופילוסופיה של המדעים באוניברסיטה העברית ועבודת הדוקטורט שלו עסקה בפילוסופיה של השפה. בשנת 2000 זכה בפרס ישראל לחקר הפילוסופיה הכללית. לאורך הקריירה שלו, כשר היה מעורב בכתיבת קודים אתיים וניירות עמדה למערכת הביטחון הישראלית ולגופים ציבוריים נוספים. עבודתו באתיקה צבאית משכה ביקורת ציבורית, אך הוא המשיך להשפיע בתחום זה, כולל מתן ייעוץ בנושאים מוסריים במהלך מלחמת לבנון השנייה ופרשת אלאור אזריה. כשר היה מעורב גם בפעילות ציבורית ובמאבקים על ערכי חירות ושוויון במסגרת יהדות ליברלית.
בין נושאי הדברים במסיבת העיתונאים היה אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, שאמר כי "במקום להיות בחופשת שחרור רוני כבר לא פה ואני עומד כאן. הנושא באחריות נאלם דום. הסערה מתחוללת אצלנו אבל לא מגיעה אליהם".