בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג מסר היום (שישי) את חוות דעתו בסוגיית ההתנחלויות ביהודה ושומרון. השופט סאלם קבע כי "לישראל עדיין יש שליטה על עזה, שליטה על מעבר אנשים, מעבר סחורות, על אף ההתנתקות ב-2005. המדיניות של ישראל והנוכחות המתמשכת שלה בשטחים הכבושים חייבת להיבחן חוקית. מדיניות ההתנחלויות הפרה את אמנת ז'נבה שדורשת שהכוח הכובש לא יעביר אוכלוסיה אזרחית לשטח כבוש. ראיות רבות לעידוד ישראלי לעבור לגדה המערבית - אזרחים ובמגזר העסקי".

בית הדין התייחס לסעיף 55 בהאג, על פיו הכוח הכובש ישמש רק כאדמיניסטור, ולא ינצל את המשאבים של השטח הכבוש. בהקשר של שימוש במשאבים טבעיים, ביה"ד החליט שעל ישראל לוודא שיש לפלסטינים מים מספקים וגישה למשאבים טבעיים. ביה"ד הסיק שניצול המשאבים הטבעיים לא מכבד את זכותם של הפלסטינים למשאבי הטבע שלהם.

בנוגע לאלימות המתנחלים נגד פלסטינים, השופט סאלם אמר כי: "ישראל לא פועלת להעניש. ע"ב הראיות ישראל נכשלת סיסטמית להעניש מתנחלים אלימים כלפי פלסטינים. בנוסף, ישראל מפעילה כוח בלתי סביר על האוכלוסייה הפלסטינית".

בנוסף, בית הדין הגיע למסקנה שהמדיניות והפרקטיקות בהתנחלויות, ניצול משאבים, הקמת החומה, הכרזה על ירושלים כולה כבירת ישראל, מעוצבות לשמור על שליטה בלתי הפיכה.

פלסטינים מפגינים נגד ההתנחלויות (צילום: רויטרס)
פלסטינים מפגינים נגד ההתנחלויות (צילום: רויטרס)

עוד נקבע כי "המדיניות המתמשכת שסותרת את החוק הבינ"ל ומפרה את זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית, לפלסטינים נשללה הזכות להגדרה עצמית לאורך שנים רבות. מהסיבות האלו ישראל מפרה את התחייבויותיה לכבד את זכות ההגדרה העצמית של הפלסטינים. ישראל מנצלת את כוחה ככוח כובש וממשיכה לדכא את זכותם להגדרה ומפרה את החוק הבינ"ל. הנוכחות של ישראל ביו"ש ללא חוקית. הסכמי אוסלו לא מאפשרים לישראל לספח שטחים לצרכי ביטחון או לשמר נוכחות קבועה בשטחים".

לסיכום השופו סאלם אמר כי: "לישראל יש מחויבות לסיים את נוכחותה ביו"ש בהקדם האפשרי. ישראל צריכה להפסיק מייד לבנות בהתנחלויות ולבטל כל מדיניות מפלה נגד הפלסטינים. כל מדיניות שמשנה את המאזן הדמוגרפי בשטחים מחויבות לשלם על הנזקים שגרמה, שיקום, פיצוי וכו'. יש להחזיר את השטח וכל נכסים טבעיים שנגזלו מיישויות או פרטים. לפנות את כל המתנחלים מההתנחלויות ולפרק את החומה בגדה. יש לאפשר לכל הפלסטינים שפונו לחזור לאדמתם. במקרה שזה לא אפשרי לחזור, על ישראל לפצות את הפלסטינים על אובדן הרכוש".

השופטים, ברוב של 11 מול ארבעה הצביעו שהנוכחות של ישראל ביו"ש לא חוקית בית הדין וקבעו על העצרת הכללית ועל המועב"ט לקבוע פעולות הנגזרות מחוות הדעת המשפטית הנ"ל.

מתנחלים בכפר בורקה בשומרון (צילום: ארגון יש דין)
מתנחלים בכפר בורקה בשומרון (צילום: ארגון יש דין)

גורמים רשמיים בישראל מתייחסים להחלטת בית הדין ומדגישים כי מדובר בחוות דעת שמערבבת בין תחום מדיני-פוליטי לתחום משפטי, דבר שלא תורם לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. חשוב ציין כי מדובר בחוות דעת מייעצת, שאינה מחייבת משפטית.

בישראל מדגישים, כי "החלטת ה-ICJ הקובעת כי ישראל מבצעת כיבוש לא חוקי בשטחי יהודה ושומרון, מנוגדת לכל ההסכמות שהיו לישראל עם הפלסטינים, היא יוצאת נגד כל הקונספט של פתרון הסכסוך. כמו כן, חוות הדעת של בית הדין ה-ICJ מנותקת לחלוטין מהמציאות הביטחונית בישראל ובאזור אחרי שבעה באוקטובר. היא מתעלמת מהזכויות ההיסטוריות של ישראל, מהצד הישראלי בסכסוך. כאמור, אין לחוות דעת של ה-ICJ השלכות מעשיות משפטיות, גם לא מדיניות".

הערכה היא כי הפלסטינים מתכוונים לקחת את חוות הדעת הזאת למועצת הביטחון של האו"ם, אבל כל מדינות המערב, כולל אלה שהן חברות במועבי"ט, מתנגדות לגישה החד-צדדית, לכפייה על ישראל, ללא תהליך מדיני.

בנייה בהתנחלויות (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
בנייה בהתנחלויות (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

מספר שרים ובהם אורית סטרוק, בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, פרסמו בחשבונות ה-X (טוויטר לשעבר) שלהם בתגובה להחלטה: "ריבונות עכשיו".

השר לביטחון הלאומי הרחיב וכתב: "ההחלטה של בית הדין הבינלאומי בהאג מוכיחה בפעם המי יודע כמה - מדובר בארגון אנטישמי ופוליטי מובהק. אנחנו לא נקבל מהם הטפות מוסר, הגיע הזמן למשילות וריבונות. וכפי שלמדנו בפרשת השבוע, ״הן עם לבדד ישכון ובגוים לא יתחשב״.

חבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת העבודה הגיב: ״‏מי שחושב שניתן לנהל מדיניות של סיפוח דה פקטו, להכשיר גזילת קרקעות, להתעלם מאלימות של קיצונים, לנהל מערכות חוק נפרדות ולסרב לכל יוזמה מדינית ובמקביל לשמור על מעמדה של ישראל כמדינה דמוקרטית ומקובלת מוכר אשליה מסוכנת ומעוור את עיני הציבור".