יורשיו של דוד משיח ז"ל, נפגע טרור פוסט טראומטי שהתאבד, דורשים מהמדינה פיצוי של יותר מ־12 מיליון שקל שנפסק להם בתביעה נגד חמאס - שהוגשה ב-1998, ונקבע עבורה פסק דין כ-20 שנה לאחר מכן כי הם אכן זכאים. עורך הדין חגי אברהמי, שמייצג את המשפחה, התייחס לכך אתמול (ראשון) אצל יעל אילון וענת דוידוב בתוכנית "איפה הכסף" ברדיו 103fm.

בקשת המשפחה היא לקבל את הכספים שנתפסו בזמן מלחמת "חרבות ברזל". הוא ציין כי זו "פנייה לשר הביטחון ולראש הממשלה לשנות לאלתר את המדיניות שהייתה נהוגה עד כה ביחס לכספי החמאס המוחזקים בישראל, ולפצות את קורבנות החמאס".

יופקדו בקופת המדינה: מיליוני שקלים נמצאו במעוזי חמאס בעזה | תיעוד

"התקיים דיון בפני ראש ההוצאה לפועל שבו פרקליטות המדינה, שמייצגת את המדינה, סירבה לבקשה שלנו להעביר לידינו את הכספים המגיעים לנו מחמאס מתוך הכספים שהמדינה תפסה במלחמת חרבות ברזל. לא היה למדינה שום הסבר מניח את הדעת למה לא לתת לנו את הפיצוי", אמר. 

לדבריו, "הצדק הטבעי צריך להוליך אותנו לכף שאם כסף של חמאס נתפס על ידי מדינת ישראל והופך אוטומטית לכספי המדינה, הרי שיש למדינה את היכולת לשלם מתוך אותם כספים פיצוי למי שנפגעו מחמאס".  

דמם של אלו שנפגעו מחמאס - פחות אדום מדמם של מי שנפגעו מפעילי הרשות?

בני משפחה הגישו תביעה אזרחית לבית המשפט המחוזי בירושלים, וביום 17/9/2018 ניתן פסק דין תקדימי וראשון כנגד ארגון הטרור "החמאס"  לטובת התובעים על ידי השופט משה דרורי. בפסק נקבע, כי על ארגון החמאס לשלם לתובעים סך של 5,400,186 ש״ח בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחה.

"מעיון בעיתונות הכתובה והדיגיטלית למדו התובעים, ואף  הדבר נמצא בגדר ידיעת הכל,  כי מדינת ישראל, באמצעות משרד הבטחון והאפוטרופס הכללי מחזיקה כספים השייכים לחמאס. התובעים  טוענים לזכות בכספי הרכוש של החמאס הנמצאים ברשות המדינה וזה מכוח פסק הדין כאמור", כתב עורך הדין המייצג את המשפחה במאמרו.

עוד ציין, כי מסכת התלאות של התובעים החלה ביום בו אירע הפיגוע בשנת 1998, כאשר פסק הדין בעניינם ניתן ביום 17/9/2018 - יותר מ-20 שנה לאחר הפיגוע. "לאחר מכן החל מסע התלאות לפתיחת תיק ההוצל"פ – ראש ההוצל"פ התנה את פתיחת תיק ההוצל"פ במסירת פסה"ד לאירגון  החמאס – דרישה שהאריכה את הדרך לפתיחת תיק ההוצל"פ – ולבסוף ניחתה על התובעים מכה אנושה של מחיקת תיק ההוצל"פ בטענה של המדינה כי לא ניתן לגבות את כספי החמאס אלא בהליך מינהלי", כתב.

הוא ציין במאמרו כי קשה לתובעים להבין "מדוע מדינתם האהובה מערימה עליהם קשיים מלקבל את המגיע להם מתוך כספים שממילא לא יוצאים מתקציב המדינה – והינם כספים שחולטו מידי פעילי חמאס שאך זה צודק שישלמו את מחיר הפגיעה במרשי – בדיוק כפי שהמדינה הכירה ואף שילמה פיצויים לאחרונה לנפגעי פעולות איבה שנפגעו מהרשות הפלשתינאית".

עוד כתב: "מדוע דמם של הנפגעים מפעילות חמאס פחות אדום ופחות שווה התייחסות מדמם של מי שנפגעו ע"י פעילות חבלנית של פעילים שיצאו מהרשות הפלשתינאית?".

"היום לאחר מתקפת הטרור הרצחני של החמאס על אזרחים ישראליים שגרו סמוך לעזה נשאלת השאלה ביתר שאת כיוון שהמדיניות של מדינת ישראל כלפי נפגעי הטירור שיזם החמאס היתה נחלת קומץ נפגעי פעולות איבה שקולם כלל לא נשמע ואשר כלל לא תבעו עד היום את החמאס כיוון שלא היה תקדים ולא היה פיצוי ששולם עד היום".

"עתה משיש פס"ד תקדימי כנגד החמאס יש לשנות את המדיניות ולפצות את הנפגעים מטירור החמאס מתוך כספים שהמדינה חילטה בעבר ותחלט בעתיד, שאם לא כן, תהיה בכך אפלייה בין מי שנפגע מפעילות טירוריסטית של פעילי הרש"פ למי שנפגעו מפעילות טירוריסטית של פעילי החמאס – אפלייה שנוצרת עקב מדיניות הממשלה – דבר שאין להסכים לו ויש לשנותו לאלתר גם לטובת התובעים ונפגעי העבר וגם כלפי אלו שנפגעו באירועי הטירור האחרונים ע"י החמאס".

לסיום ציין כי התובעים פונים לשר הבטחון ולראש הממשלה לשנות לאלתר את המדיניות שהייתה נהוגה עד כה ביחס לכספי החמאס המוחזקים בישראל  ולפצות את קורבנות החמאס.

תגובות המעורבים

תגובת רשות האכיפה והגבייה: "בתחילת חודש יולי 2024 התקיים דיון בפני רשם ההוצאה לפועל, במעמד באי כח הצדדים, שבסופו הורה הרשם, כי יינתן פרק זמן לצדדים לבחון אפשרות גיבוש מתווה מוסכם. כמו כן, הורה הרשם למדינה להציג בפניו מידע ומסמכים, על מנת שתינתן החלטה מנומקת כדין. בהתאם לתוצאות ההידברות ולמסמכים, ישקול הרשם את הדברים ותינתן החלטה על פי שיקול דעתו".

משרד המשפטים: "לפי המשפט הבין-לאומי, כספים שנתפסים כשלל במלחמה הופכים מיידית לכספי המדינה שתפסה אותם. כך שכבר לא מדובר בכספים של החמאס, וממילא צו העיקול אינו חל עליהם. נדגיש, כי נפגעי טרור מפוצים מכוח חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה".