ציר פילדלפי במוקד: העיתון "אל ערבי אל ג'דיד" דיווח הבוקר כי ארצות הברית ומצרים העלו באחרונה את האפשרות להציע לישראל להסכים לנוכחות של כוחות שמירת שלום בינלאומיים לאורך גבולה של רצועת עזה עם מצרים בתמורה לנסיגה של צה"ל מהשטח.

על פי הפרסום, שלטענת העיתון נשען על מקורותיו בקהיר, ההצעה הועלתה במהלך פגישתם האחרונה של שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן עם נשיא מצרים עבד אל פתח א-סיסי בנוכחות ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל ושר החוץ המצרי עבד אל-אטי. לטענת המקורות, במהלך הביקור "בלינקן העלה את האפשרות ללחוץ על ישראל לסגת מציר פילדלפי בתמורה לכניסת כוחות שמירת שלום בינלאומיים ואולי גם להשתתפות של מצרים בכוחות אלו". על פי הפרסום, הדבר נידון גם בהקשר של נסיגה אפשרית של צה"ל מציר נצרים שמבתר היום את הרצועה לחלק צפוני ודרומי, מדרום לעיר עזה.

ציר פילדלפי מסתמן כמכשול בעסקת חטופים - הבעיה דווקא אחרת | דעה

עוד דווח כי ההצעה האמריקנית כוללת פיקוח ישראלי על פעילותם של הכוחות הבינלאומיים הללו. כמו כן הודגש שבעוד חמאס דורש כרגע נסיגה במשא ומתן כוללת של ישראל מכל שטח הרצועה כולל ציר נצרים, העמדה המצרית מתמקדת בהתנגדות לנוכחות קבועה של צה"ל בציר פילדלפי. בכיר חמאס נאסם נעים אמר בתגובה לעיתון כי ארגון הטרור "לא מודע לעמדתה של מצרים בנוגע לציר פילדלפי ונצרים" ודובר נוסף מטעם חמאס, ג'יהאד טהא, אמר כי חמאס עלול לדחות הצעת פשרה כזו, אם אכן תוצע. "בכל הנוגע להסדר עתידי", אמר לעיתון, "כל הרצועה חייבת להישאר פלשתינית בלבד ללא הפרעה מאף אחד. כל נוכחות של כוח זר כלשהו על אדמת עזה הוא עניין שנדחה על ידינו פה אחד".

עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: REUTERS/Thibault Camus/Pool)
עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: REUTERS/Thibault Camus/Pool)

הבוקר דחה גורם מדיני בירושלים את הדיווח ב"וושינגטון פוסט" האמריקני לפיו ארצות הברית שיבחה את ישראל על ויתורים לכאורה שביצעה בעמדתה במהלך שיחת הטלפון שקיים אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. "ראש הממשלה נתניהו לא שינה את עמדתו על הצורך בשליטה ונוכחות ישראלית בציר פילדלפי", טען הגורם.

בדיווח בוושינגטון פוסט, של הפרשן הבכיר דיוויד איגנשיוס שנחשב לבעל קשרים טובים בירושלים ובוושינגטון, נטען כי בכירים אמריקנים סבורים שמנהיג חמאס יחיא סינוואר נמצא בימים אלה במצב קשה ולכן ככל הנראה מעדיף ללכת לעסקה. "הוא נמצא מתחת לאדמה, כאשר התחמושת האספקה אוזלים לו", טען הפרשן, "בעוד עסקה תאפשר גם שחרור של מאות מחבלים וגם תקל משמעותית על חייהם של מאות אלפי פלשתינים".

עוד טען כי ההערכה היא שאיראן צפויה לאכזב את חמאס ולא לפתוח במערכה משמעותית נגד ישראל בתגובה לחיסול ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור איסמעיל הנייה בטהרן. לדבריו איראן ויתרה על האפשרות לפתוח בעצמה מערכה משמעותית "שעלולה לשנות את מאזן הכוחות באזור", אך מעודדת את חיזבאללה לבצע פעולות משמעותיות יותר בצפון הארץ.