מקורות המעורים בפרטים מדווחים על התקדמות במגעים להחזרתו של גדעון סער לשורות הליכוד. השר יריב לוין ועורך הדין מיכאל ראבילו מובילים את המהלך, וכבר קיימות טיוטות כתובות של ההסכם המתגבש.

המתווה המסתמן כולל את מינויו של סער לתפקיד שר הביטחון, תוך החלפתו של יואב גלנט. על פי המקורות, נתניהו מתכנן להסביר את ההחלפה בטענה כי גלנט אינו מספק כשר ביטחון "התקפי" מספיק. אריה דרעי, יו"ר ש"ס, מעורב אף הוא במגעים ומנסה להרחיב את המהלך לכדי צירופם של בני גנץ וגדי איזנקוט, אם כי בשלב זה לא נראה כי יש היתכנות למהלך זה.

גורמים פוליטיים טוענים: סער לא צפוי להיכנס לבדו לממשלה

חשוב לציין כי המידע מגיע בעיקר מגורמים בליכוד, בעוד סער עצמו שומר על שתיקה בנושא. כמו כן, טרם ברור מה עמדתה של רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, אשר עד כה התנגדה לרעיון צירופו של סער. זהו הסבב השלישי או הרביעי של שמועות על חזרתו של סער בחודשים האחרונים, כאשר הניסיונות הקודמים לא צלחו. עם זאת, הפעם המצב נתפס כחמור יותר לאור האיום המתגבר של מלחמה בלבנון והמשבר המתמשך סביב גיוס החרדים לצה"ל.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

כמו כן, בעקבות ההתקרבות ליברמן חידש את מגעיו עם סער. ההתקרבות גם העירה גורמים רבים נוספים. ליברמן כתב בחשבון ה-X שלו: "משחק הכיסאות בממשלת נתניהו לא ישפר את מצבה הביטחוני ולא את מצבה הכלכלי של מדינת ישראל. לא יביא לשחרור החטופים, ולא יחזיר את תושבי הצפון לבתיהם. לכולם ברור שמטרת המהלך היא פוליטית ולא ביטחונית, ונועדה להעביר את חוק ההשתמטות ולרצות את השותפים הטבעיים של נתניהו - ש״ס ויהדות התורה.מדינת ישראל זקוקה לאלטרנטיבה שלטונית אמיתית, כזו שתחזיר את הביטחון, שתחוקק חוק גיוס חובה לכולם, חוק חובת לימודי ליבה וכינון חוקה".


השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "במשך חודשים ארוכים אני קורא לראש הממשלה נתניהו לפטר את גלנט, והגיע הזמן לעשות זאת באופן מיידי. חייבים הכרעה בצפון וגלנט הוא לא האיש המתאים להוביל את זה". בלשכת ראש הממשלה מכחישים את הדיווחים. דובר של סער מסר כי "בניגוד לפרסומים בתקשורת: לא התנהל כל מו״מ על תוכן חוק הגיוס בין סער או מי מטעמו לבין המפלגות החרדיות או כל גורם אחר. ברמה העניינית- עמדת ח״כ סער הייתה ונותרה כי כל חקיקה צריכה להיות מבוססת על צרכי צה״ל ומתואמת עם מערכת הביטחון".

נזכיר כי אביגדור ליברמן העריך בראיון מיוחד לכתבתנו אנה ברסקי בפודקאסט מעריב שגדעון סער עשוי להצטרף כבר בתקופה הקרובה לממשלה, ולדבריו הדבר יקרה כחלק ממהלך גדול במסגרתו ראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון לפטר את שר הביטחון יואב גלנט. "נתניהו פשוט לא ייתן לאף אחד לעבוד," אמר ליברמן בפודקאסט.

"כבר הייתי בסרט הזה. אם הוא ירצה, ואני מניח שהוא ירצה להרחיב את הקואליציה, כי כבר לא קיימת שאלה האם הוא יפטר את שר הביטחון, אלא רק מתי. לדעתי, כל כוונתו היא להיפטר גם משר הביטחון וגם מהרמטכ"ל ולשים יס-מנים שתפקידם אפשר לתאר כעוזר של המזכיר הצבאי של ראש הממשלה. אני מניח שאנשי לשכתו של נתניהו ינסו להכניס את גדעון סער. אבל לדעתי נתניהו לא הסכים לתת לו את תפקיד שר הביטחון. הוא בטח יסכים לתת לו את משרד החוץ ולשים את ישראל במשרד הביטחון".

אנה ברסקי כתבת פוליטית-מדינית מראיינת את איווט ליברמן יו"ר מפלגת "ישראל ביתנו" (צילום :מעריב אונליין)

עוד קודם לכך נחשף ב"מעריב" כי ההחלטה של ראש הממשלה נתניהו להדיח את גלנט מתפקידו הבשילה עוד בסבבים קודמים של המתיחות ביניהם, הרבה לפני סוגיית ציר פילדלפי. נתניהו הגיע למסקנה שלקרע בינו לבין גלנט יש פוטנציאל פוליטי אמיתי ומסוכן, ועל כן יש לפעול להסרת האיום. שאלת פיטוריו - או ליתר דיוק הדחתו מהתפקיד - היא בעיני נתניהו וסביבתו הקרובה כבר מזמן לא שאלת "האם" אלא "מתי". 

מועד הביצוע נדחה מספר פעמים. בכל פעם בנסיבות מספיק דרמטיות כדי להוריד מסדר היום את סוגיית פיטורי השר המורד. תחילה זה היה ביקור מדיני חשוב של נתניהו בארה"ב, בהמשך היו חיסולים מרעישים, איומי פעולות נקם של איראן וחיזבאללה, משא ומתן לעסקה, מתיחות ביטחונית, נושאות מטוסים אמריקאיות, הצהרות ביידן והבחירות בארה"ב.