אחרי כמה דחיות וברקע לחצים פוליטיים אדירים, בשבוע הבא יתכנס הגוף הבוחר המיוחד לבחירת הרבנים הראשיים לישראל, לאחר שכהונת השניים הקודמים כבר הסתיימה לפני כמה חודשים ומאז יש רק ממלאי מקום.
בישראל יש שני רבנים ראשיים: רב אשכנזי ורב ספרדי (המכונה "הראשון לציון"), ואלו נבחרים לכהונה של עשר שנים. המועד המקורי לבחירות לרבנות היה אמור להיות לפני כשנה, אבל בגלל הסמיכות לבחירות לרשויות המקומיות, אלו נדחו לחודש אפריל האחרון. בעקבות דחיית הבחירות המקומיות כתוצאה מהמלחמה, גם הבחירות לרבנות נדחו; אלא שבינתיים כהונת הרבנים הרב יצחק יוסף והרב דוד לאו לא הוארכה, מה שהותיר את הגוף הרבני המרכזי ללא מינויים קבועים.
צבי סוכות מתפוצץ על יואב גלנט: "מי אחראי להחלטה האיומה הזו?"
צו 8 של המשק: כל מה שצריך לדעת על הצו המיוחד שנכנס לתוקף
לשני התפקידים הבכירים מתמודדים שמונה רבנים: 5 מתמודדים לתפקיד הרב הראשי האשכנזי ו-3 מועמדים לתפקיד הרב הראשי הספרדי. המועמדים שייבחרו צריכים לקבל רוב רגיל בקרב האסיפה הבוחרת.
לרב אשכנזי מתמודדים: הרב אליעזר איגרא, הרב מאיר קלמן בר, הרב מיכה הלוי, הרב מאיר כהנא והרב משה חיים לאו. ולתפקיד הרב הראשי הספרדי: הרב שמואל אליהו, הרב דוד יוסף והרב מיכאל עמוס.
כחלק מההסכמים הקואליציוניים, סוכם בין יו"ר הציונות הדתית סמוטריץ' ויו"ר ש"ס דרעי על תמיכה הדדית במועמדים של כל צד, כאשר הרב האשכנזי אמור להגיע משורות המגזר הדתי, והרב הספרדי מהציבור החרדי.
עיקר הדרמה היא בהתמודדות על תפקיד הרב האשכנזי, לאחר שבאופן רשמי סמוטריץ' אמור לגבות את הרב מאיר כהנא, לאחר שוועדת רבנים בכירים דתיים-לאומיים קבעה שהוא המועמד לתפקיד. עם זאת, חלפה מאז יותר משנה ומקומו התערער. העובדה שיש עוד רבנים עם כיפה סרוגה שמתמודדים עלולה לפצל את הקולות, ומי שעשוי להרוויח מההפקר הם המועמדים החרדים, ביניהם הרב משה חיים לאו - אח של הרב הראשי היוצא דוד לאו ובנו של הרב ישראל לאו (שגם היה רב ראשי).
בשבועות האחרונים סמוטריץ' חוטף ביקורת רבה על כך שהוא לא מתייצב מאחורי הרב מאיר כהנא, שנחשב מתון יותר וגם מחזיק בדרגת סגן אלוף במילואים. הוא מואשם שמאחורי הקלעים הוא למעשה דוחף לבחירת הרב מיכה הלוי, שמסתמן כפייבוריט החדש.
בקרב על תפקיד "הראשון לציון" סיכויי ההצלחה הגדולים ביותר הם של הרב דוד יוסף, שמקורב לצמרת ש"ס ואחיו החזיק בתפקיד לאחרונה, מול הדיין הרב מיכאל עמוס שעושה עבודת שטח מעמיקה במטרה לזכות לאמון חברי הגוף הבוחר.
כאמור, ביום ראשון הקרוב יתכנס הגוף הבוחר המונה 140 נציגים, שמייצגים 70 רבנים ו-70 אישי ציבור המוגדרים לפי החוק - שבסוף מצביעים באופן חשאי ומאחורי פרגוד.
הייצוג הרבני הוא בעיקר של הרבנים של הרשויות המקומיות הגדולות בישראל, לצד דיינים בכירים והרב הצבאי הראשי. אישי הציבור מורכבים מפוליטיקאים נבחרים של הרשויות המקומיות, כמו 25 ראשי הערים הגדולות, 2 שרים ו-5 חברי כנסת ואנשי ציבור שמינה שר הדתות.
הגוף הבוחר לרבנות הראשית מורכב בדרך כלל מ-80 רבנים, אך בבחירות אלו לראשונה נבחרו רק 70 רבנים עקב אי הסכמתה של מועצת הרבנות הראשית למנות 10 נשות הלכה כנציגות הרבנים בגוף הבוחר. לכן, הוחלט לקיים את הבחירות למרות שאין הרכב אסיפה מלא.