אם הנחתם כי אסון 7 באוקטובר ושנה של מלחמה ביטלו לחלוטין את התוכנית המקורית שאיתה חזרה מפלגת הליכוד לשלטון לפני שנתיים – ברוכים הבאים למציאות נכון לסוף אוקטובר 2024. בשונה מהרושם שאולי נוצר עקב סיבות מובנות, בליכוד לעולם לא ויתרו על הרפורמה המשפטית. לא יריב לוין ולא רבים אחרים במפלגה ובימין בכלל. הם רק המתינו לשעת כושר לשליפת התוכנית מהמגירה ולקידומה ביתר שאת דווקא עכשיו. לא כי התנאים הבשילו, אלא כי לא נותר זמן לחכות.
ההערכה הרווחת היום היא כי שנת 2025 תהיה שנתה האחרונה של הממשלה. התקציב יעבור ויעניק לנתניהו מרחב תמרון לקבל החלטות פוליטיות לגבי ההמשך. בינתיים הוא רשם הישג לא מובן מאליו: הצליח לייצב את המערכת, החזיר לליכוד לא מעט מנדטים, וכעת הקרקע לבחירות הבאות די מוכנה, או תהיה מוכנה בקרוב.
נותר רק להחליט על מועד אופטימלי. מבחינת השותפים הקואליציוניים זה המאני־טיים להביא הישגים. יריב לוין, שמחה רוטמן ותומכים נוספים של הרפורמה המשפטית רואים את המצב בדיוק כך. הם מתוסכלים מהיעדר כל הישג בתחום הרפורמה המשפטית ונחושים לפעול בלי לפספס רגע אחד בודד.
"אם בשנה הקרובה מפלגת הליכוד לא תעביר את הדברים הכי חשובים ברפורמה המשפטית – תהיה זו בושה, תהיה זו הקדנציה הכי כושלת בתולדות התנועה", אמר לי השבוע חבר ליכוד בכיר, וכמוהו סבורים רבים מאוד בקרב חבריו.
מבחינת שר המשפטים ושותפיו למשימה, השאלה היא לא האם, אלא באיזה מסלול יקודמו חוקי הרפורמה. מבחינתם, התשובה לשאלה זו תלויה במידה רבה בתוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב, העשויות להשפיע גם על הפוליטיקה הישראלית פנימה. ההימור הוא, כמובן, על המועמד הרפובליקני. רבים בליכוד בטוחים כי אם דונלד טראמפ ינצח ויחזור לבית הלבן לעוד ארבע שנים – הממשלה תקבל חיזוק מעולה, בין היתר לטובת חקיקת חוקי הרפורמה במסלול ישיר.
מנגד, בתסריט של ניצחון הדמוקרטים, בליכוד מעריכים כי נתניהו יצטרך ללכת בכיוון של שינויים קואליציוניים, כאשר ממשלת אחדות רחבה תהפוך לצו השעה. עם ממשלת אחדות או בלעדיה, בתסריט השני של קמלה האריס בבית הלבן, הרפורמה המשפטית עדיין תקודם, אך בקצב רגוע ובהסכמות (אם תושגנה). מה שמשותף לשני התסריטים, הוא ההנחה גורפת בליכוד כי הרפורמה תקודם בכל מצב ובכל מקרה.
הטור המלא - מחר ב"מעריב"