מלחמת חרבות ברזל: אתמול קיימו ראש האופוזיציה יאיר לפיד ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הצהרה משותפת על רקע הפרשה הביטחונית החמורה, ותקפו את ראש הממשלה בנימין נתניהו נוכח המתואר לכאורה. חבר הכנסת חילי טרופר שוחח הבוקר (שני) עם אודי סגל וענת דוידוב בתוכניתם ב-103FM על הנושא.
בפתח הראיון אמר על ההצהרה המשותפת: "הם מדברים הרבה. היה מהיר ופשוט. שני האנשים היו בחדרים הרלוונטיים, לכן היה ערך שהם ידברו ביחד על הדברים שהיו בחדר. אחד היה שר חוץ וראש ממשלה ואחד היה שר ביטחון, הם היו שם, ולכן גם כאמירה ציבורית וגם כאמירה ערכית על מילים כמו אחריות, שאני לא זוכר מתי ראש הממשלה התייחס לזה לגבי עצמו. האמירה נשמעה וטוב שהיא נשמעה".
ההתנערות של ראש הממשלה מפלדשטיין: "זה היה ניסיון של ראש הממשלה להזיז את הכתם שיושב עליו על אחרים. יש פה דבר חמור שחייב להיחקר עד תום: איך איש שאין לו סיווג מסתובב במקומות האלה לתקופה? הוא נגיש למסמכים האלה, יש חשש שהוא בכלל גנב אותם? איך הוא הדליף אותם? וזה משמש אולי למבצע השפעה? זו לשכה שאמורה להיות הכי דיסקרטית, חמור מאוד".
"זה מאוד מטריד", המשיך. "יש פה בעיה כפולה: התנערות מאחריות, וגם וניסיון לגלגל את זה לאחרים. הציפייה שלי ממנהיג, ולא משנה מהי עמדתי הפוליטית, היא שאחרי שיש חשדות כאלה חמורים, הוא צריך לבוא לציבור ולומר שחשדות כאלה חמורים, 'אני אחראי כי קרה זה בלשכתי, אני אחראי ושכל גורמי החוק יבדקו את זה עד תום'. רוב אזרחי ישראל היו מצפים לדבר כזה. מה שקורה הוא 180 מעלות מזה. זו לא רק קבלת אחריות או הבנה שיש פה אחריות".
"אם הייתי שואל את טלי גוטליב אם זו לא תקלה שמישהו שאין סיווג נמצא בחדרים. היא הייתה אומרת שהיו הדלפות אחרות. אני אומר: אדרבא, שיבדקו את הכול. פה מישהו בלי סמכות לקח כנראה מסמכים בלי אישור", הוסיף.
על הלחימה בעזה וסוגיית החטופים אמר: "כבר בשבוע הראשון בני אמר שהלחימה תלווה אותנו בעצימות כזו או אחרת שנים קדימה. יש שם עדיין מחבלי חמאס, אבל יש לנו 101 אנשים שלא שמרנו עליהם ב-7 באוקטובר, ויש לנו אחריות להחזיר אותם הביתה. המחבלים לא יעזבו את עזה, נצטרך להמשיך להילחם עליה. אני לא שייך לצד השני, אני בצד של ישראל. מי שמשלה אותנו שאפשר להביא אותם הביתה בלי לשלם מחיר, משלה את אזרחי ישראל. יהיה לזה מחיר".
"אני רוצה לקוות שאפילו ברמה הכי בסיסית של ערבות הדדית וסולידריות, אף אחד לא יכול להעביר יום אחד בלי לחשוב על מה שקורה שם", המשיך. "ראיתי את הגשם הראשון. פעם אהבתי את הגשם הראשון, ועכשיו אני חושב על הגשם שיורד על האנשים בתוך המנהרות. זאת לא הבעיה של המשפחות, אלא של כולנו. אני רוצה שנמצה כל סיכוי כדי להביא אותם, אנחנו צריכים להיות במצב שבו אנחנו יכולים להסתכל בעיניים של המשפחות ולהגיד שעשינו הכול".
"אני חושב שהמגבלה העיקרית שיושבת על נתניהו היא מגבלה פוליטית. הוא הקים קואליציה שיש בה הרבה חטאים, ואחד מהם הוא שהוא תלוי באיתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'. הם לא רק מתנגדים למחירים של העסקה, הם מתנגדים אפילו למצות את הסיכוי לעסקה. זה בעיניי עיוות ערכי חמור מאוד, הכפיפות של ראש הממשלה אליהם מונעת התקדמות בנתיב הזה של המשא ומתן. אני מקווה שהוא יאיץ תהליך כזה", הוסיף.
על חוק המעונות וחוק הגיוס: "אני חושב שהוא לא יעבור. ניסו להעביר חוק השתמטות. בעקבות הלחץ הציבורי, סמוטריץ' ומפלגת הציונות הדתית בכלל לא התעניינה בנושא, להיפך – היא הכשירה אותו בכל דרך. רק כשהציבור שלה זעק זעקה גדולה הם אמרו שהם נגד חוק הגיוס. במקום שהממשלה שלנו תקום כל בוקר ותחשוב איך היא תוכל להקל על המילואימניקים, שלא ימשיכו לעשות 200 ו-300 ימים בשנה, היא עסוקה במימון גברים צעירים שעסוקים בהשתמטות. זו חרפה מוסרית".
"אני מקווה שבגלל הלחץ הציבורי הם יתביישו להיכנס למליאה ולהצביע בעד החוק הזה", המשיך. "אני שומע קולות - שמעתי את אופיר סופר, את דן אילוז ואחרים. אני לא מכון לוותר על האפשרות שיהיה פה תיקון, ואני לא מפסיק להאמין. זו לא אמונה פלואידית, אני עובד בזה".
בסיום הראיון אמר: "אני בא מתוך הציבור הציוני הדתי. הם באופסייד הציבור עצום, מנהיגי הציונות הדתית, לעומת הציבור שלהם. מבין שחייבים שחרדים יתגייסו לצבא. ראינו את סמוטריץ' דומע בישיבת הסיעה. דמעותיו אמיתיות, ואני לא חולק על הכאב, אבל המילואימניקים מצפים למעשים, הם לא צריכים מילים יפות ודמעות של הזדהות. מי שיבוא למליאה ויצביע בעד מימון ההשתמטות, לא יוכל להסתתר מאחורי המילים היפות, כי במעשים הוא פגע בלוחמי צה"ל".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm