לאחר שאתמול (שני) עלו קולות נוספים בקואליציה נגד חוק המעונות, ביניהם השר גדעון סער וחברי הכנסת יולי אדלשטיין ודן אילוז, נראה כי הסרטון של הרב קלמנזון שבר סופית את סיעת הציונות הדתית. שלושת חברי הכנסת אופיר סופר, אוהד טל ומשה סולומון כבר הודיעו כי יתנגדו ולפי שעה אין רוב לחוק המעונות.
קמפיין נגד חוק המעונות . מבול ווטסאפים לחברי הציונות הדתית עם סרטון מטלטל של הרב בני קלמנזון , אביו של גיבור ישראל אלחנן קלמנזון. pic.twitter.com/IUqXMNx6Eu
— Anna Rayva-Barsky אנה ברסקי (@AnnaBarskiy) November 4, 2024
לעת עתה לא ברור האם הצעת החוק תעלה מחר להצבעה בקריאה טרומית, כפי שסוכם. הדבר תלוי במידה רבה בביטחון של הנהלת הקואליציה כי לחוק יהיה רוב, מה שלא בטוח לאור התנגדותו של סער ושל חברי קואליציה נוספים.
מפלגת יש עתיד מסרה: "גם החברים הליברלים והשפויים בקואליציה הבינו שאין מקום להשתמטות בעת מלחמה. צה״ל צריך את כולנו. רק אם נתגייס יחד, ננצח יחד". גורמים ביהדות התורה הגיבו למרד בקואליציה ואמרו: "שעון החול של הקואליציה הולך ואוזל".
בין היתר, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, הודיע כי יתנגד לחוק. "לא אתן ידי - לא חוק מעונות ולא לשום חוק שינסה לעקוף את המאמצים הבלתי פוסקים שלנו להרחיב את בסיס הגיוס במדינת ישראל", אמר. אדלשטיין מצטרף בין היתר לח"כ דן אילוז, שהחל את גל ההתנגדות לחוק.
לאור ההתנגדויות הללו, ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה אמר כי "אם הליכוד יתפצל בחוק המעונות וחלק מחבריו יצביעו עם האופוזיציה כדי לפגוע בתעסוקת נשים חרדיות, גם לנו יש דעות שונות לגבי חוק הרייטינג, חוק התאגיד ולשכת עוה"ד. יש גם הצעות טובות של האופוזיציה שאפשר לתמוך בהן. אין לנו מה להפסיד".
בתוך כך, גורמים נוספים ביהדות התורה אמרו אתמול כי "מצפים מרה"מ להשליט משמעת בשורות בקואליציה, בדגש על הליכוד. אם חוק המעונות לא יעבור ביום רביעי נצביע על פי החלטותינו בכל חקיקה שתעלה משורות הליכוד".
השר גדעון סער אמר אתמול בפתח ישיבת סיעתו: "בשבוע שעבר אמרתי פה: המחויבות שלנו היא לחיילי צה"ל, לערך של השירות בצה"ל ולחשיבות השירות בצה"ל. בשורה התחתונה – חקיקת החוק המכונה 'חוק המעונות' במצב הדברים הקיים תעביר מסר של עידוד להשתמטות משירות בצה"ל וסיוע בכך. איננו יכולים לפגוע בערך השירות בצה"ל, במשרתים ובמשפחותיהם הנושאים את הנטל הכבד של בטחון המדינה על שכמם".
"על כן, אם תובא למליאת הכנסת הצעת החוק נצביע נגדה. המילואימניקים שירתו ומשרתים במהלך השנה האחרונה היקף בלתי נתפס של ימי מילואים; יש נופלים; יש פצועים בגוף ובנפש. משפחותיהם משלמות מחיר יקר – משפחתי ופעמים רבות גם כלכלי. בשעה זו, על הממשלה ועל צה"ל לחתור לביצוע מהלכים משמעותיים שמגבירים את ההשתתפות של כל חלקי הציבור בחובה ובזכות לשרת. זה צו השעה".
במקביל, גם במפלגות רע"מ וחד"ש-תע"ל הכריזו רשמית כי לא יצביעו לחוק המעונות. מרע"מ נמסר: "נצביע נגד חוק המעונות ולא נאפשר את שרידות ממשלת נתניהו".
יו"ר רשימת חד״ש-תע״ל, איימן עודה, אמר בישיבת הסיעה: "העמדה של סיעת חדש תעל ברורה מאוד. כל דבר שיעמיק את הפער ויפגע בקואליציה ויעזור בהפלת הקואליציה זו העדיפות הראשונה של סיעת חדש תעל. נצביע נגד חוק המעונות".
על רקע הדברים הללו, מזכיר הממשלה, יוסי פוקס, אמר מוקדם יותר השבוע כי אם היועמ"שית תסיר את התנגדותה להחלטת הממשלה מספטמבר הקובעת כי סבסוד המעונות על פי הקריטריונים הישנים (מלפני החלטת בג"ץ והחלטת היועמ"שית שביטלו הטבות לחרדים מחויבי הגיוס שלא מתגייסים) יוארך בשלושה חודשים, אזי חוק המעונות יתייתר ולא יקודם כל עוד הארכת הסבסוד בתוקף.
אולם, מכתב היועמ"שית אתמול, בו מסרה לפוקס כי אינו רשאי להנחות עובדי מדינה לקבוע סבסוד למעונות בניגוד לדין וכי על הסבסוד להיות מחולק באופן שוויוני ולא לשמש כלי שמעודד אי גיוס לצה״ל, מוכיח כי אין היתכנות לכך וכי הכל תלוי ברוב.